Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Χαράτσι και στο «Παιδικό Χωριό SOS Θράκης»

Δεν θα εξαιρεθεί από το τέλος ακινήτων ούτε η φιλανθρωπική οργάνωση, που βρίσκεται έτσι σε οικονομικό αδιέξοδο και κινδυνεύει άμεσα

       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Απίστευτο και όμως ελληνικό και άκρως αληθινό. Μπορεί το "Παιδικό Χωριό SOS Θράκης" να επιτελεί σπουδαίο κοινωνικό έργο, ωστόσο θα κληθεί να πληρώσει και αυτό το... τέλος ακινήτων που αποφάσισε η κυβέρνηση μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς δεν προβλέφθηκε κάποια σχετική εξαίρεση από τον Νόμο.

Το αποτέλεσμα είναι η προσπάθεια να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, αφού στην κατοχή των Παιδικών Χωριών SOS υπάρχουν δεκάδες ακίνητα, κυρίως από δωρεές, για τα οποία θα κληθεί η οργάνωση να πληρώσει ένα υψηλότατο χαράτσι παρόλο που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

«Όλοι οι φόροι που πρέπει να πληρώσουμε μόνο για το 2011 ανέρχονται σε 127.000 ευρώ. Σε αυτά θα προστεθεί τώρα και το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο υπολογίζω σε 25.000 ευρώ. Αντιμετωπίζουμε πλέον μεγάλα οικονομικά προβλήματα και παλεύουμε και εμείς, όπως και όλος ο κόσμος, με νύχια και με δόντια, ώστε να επιτελέσουμε σωστά το κοινωνικό μας έργο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος Γιώργος Πρωτόππαπας.

Στις εγκαταστάσεις των «Παιδικών Χωριών SOS» της Βάρης στην Αθήνα, του Πλαγιαρίου στην Θεσσαλονίκη και της Τραϊανούπολης στον Έβρο φιλοξενούνται συνολικά 250 παιδιά, ενώ εκκρεμούν πολλαπλάσιες αιτήσεις. Μόνο για το 2010 οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν αυξημένες κατά 35%, καθώς πλέον οι οικογένειες που καταφεύγουν στα «Χωριά SOS» για τη συνδρομή στη φροντίδα και το μεγάλωμα των παιδιών τους κατά 80% αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, σε αντίθεση με το παρελθόν που τα περισσότερα παιδιά προέρχονταν από σπίτια με προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας ή διάλυσης γάμου, περιπτώσεις στις οποίες το οικονομικό στοιχείο συνόδευε τα υπόλοιπα προβλήματα, χωρίς όμως να είναι πρωτεύον.

Παράλληλα, τα «Παιδικά Χωριά SOS» παρέχουν βοήθεια σε οικογένειες, σε όλη την Ελλάδα, που έχουν ανάγκη και οι οποίες κρατούν κοντά τους τα παιδιά, είτε με την παροχή μαθησιακής λογοθεραπείας, όπου αυτό είναι απαραίτητο, είτε με ψυχολογική υποστήριξη, σε περιπτώσεις που οι γονείς δε αντέχουν οικονομικά να απευθυνθούν σε ψυχολόγο, ή τέλος με τρόφιμα και πληρωμή λογαριασμών στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή πλέον φορολογούνται τόσο οι δωρεές, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων τους, όσο πλέον και η ακίνητη περιουσία των «Παιδικών Χωριών SOS», κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη την συνέχιση της πολύτιμης λειτουργίας τους.

Άλλωστε, πέρα από τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν, δυσβάσταχτα είναι και τα λοιπά έξοδα για τα «Παιδικά Χωριά SOS». Χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαππας αποκαλύπτει: «Μόνο για πετρέλαιο χρειαζόμασταν περίπου 70.000 ευρώ ετησίως τα τρία χωριά Βάρης, Πλαγαρίου και Θράκης. Τώρα με την αύξηση, το κόστος θα ανέβει στις 100.000 ευρώ». Και προσθέτει: «Δεν παίρνουμε επιχορήγηση από το κράτος, δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα ακίνητα που μας δωρίζουν γιατί δεν υπάρχουν αγοραστές, πως θα καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα;».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνης κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας «στα πλαίσια της άσκησης κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης, να εξαιρέσει όλα τα κοινωφελή ιδρύματα που παρέχουν κοινωνική προστασία από το ειδικό τέλος ακινήτων» που θα επιβληθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σχολιάζει μάλιστα πως «εάν δεν υπάρξει μέριμνα ώστε οι οργανισμοί που ασχολούνται με την παιδική προστασία («Παιδικά Χωριά ΣΟΣ» κλπ), τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι τα προγράμματα θα σταματήσουν οριστικά, στερώντας την φροντίδα τους στα παιδιά και τις οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση». Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται με ενδιαφέρον...