Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Έκθεση αρχαίων νομισμάτων από τα Άβδηρα στην Αθήνα

Παρουσιάζονται από σήμερα στο Νομισματικό Μουσείο τρεις θησαυροί, ο ένας από τους οποίους αποτελεί δωρεά αμερικανού συλλέκτη και αγοράστηκε το 2000 στο Λονδίνο

   ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Τρεις θησαυρούς νομισμάτων από τα Άβδηρα θα παρουσιάσει την προσεχή Δευτέρα 21 Νοεμβρίου (και έως τις 4 Μαρτίου του 2012) το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.

Μάλιστα, ο ένας από αυτούς αποτελεί δωρεά του αμερικανού συλλέκτη Τζόναθαν Κάγκαν, ο οποίος εντόπισε ένα τμήμα του θησαυρού των Αβδήρων στην αγορά του Λονδίνου το 2000 και όταν διαπίστωσε ότι πρόκειται για σύνολο, αγόρασε και τα 22 νομίσματα που χρονολογούνται από το 520-500 π.Χ., διαφυλάσσοντας έτσι την ενότητά τους.

Ο θησαυρός θα εκτεθεί μάλιστα, μαζί με άλλους δύο, επίσης από τα Αβδηρα, καθώς και με μεμονωμένα νομίσματα της ίδιας πόλης, που ανήκουν στις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου. Ετσι θα παρουσιασθούν συνολικά, όπως προαναφέρθηκε, τρεις θησαυροί με 57 νομίσματα και 38 χαρακτηριστικές κοπές της αρχαίας θρακικής πόλης. Ο στόχος είναι να προβληθεί μία σφαιρική εικόνα της νομισματοκοπίας των Αβδήρων από τον 6ο αιώνα π.Χ. ως το 2ο αιώνα μ.Χ. καθώς και η κυκλοφορία των νομισμάτων της από τη Σικελία ως τη Φοινίκη και από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία ως την Αίγυπτο - κάτι που τεκμηριώνει τη σημασία της πόλης των Αβδήρων και το γεωγραφικό εύρος των διοικητικών και εμπορικών τους συναλλαγών σε όλη τη Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Αβδηρα, αποικία της ιωνικής πόλης Τέω στα παράλια της Θράκης, μετά τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. είχαν αναδειχθεί σε σημαντική δύναμη της εποχής. Έκοψαν για πρώτη φορά νομίσματα το 520- 515 π.Χ. και σε αυτά εικονιζόταν ένας γρύπας (μυθικό ον με σώμα λιονταριού, κεφάλι και φτερά αετού και ουρά φιδιού). Η επιλογή του γρύπα σχετιζόταν με τη μητρόπολη Τέω αλλά και με το Διόνυσο και τον Απόλλωνα, που λατρεύονταν στα Aβδηρα. Στη συνέχεια, από τα μέσα του 4ου ως τα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ. παγιώθηκε στα νομίσματα το κεφάλι του Απόλλωνα υπό την επήρεια της αντίστοιχης παράστασης στους χρυσούς στατήρες, του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας. Ενδιαφέρον έχει ότι για την παραγωγή των νομισμάτων υπήρχε υπεύθυνος κοπής, το όνομα του οποίου αναγραφόταν σε αυτά. Τέλος, από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και έως τα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. η πόλη έκοψε χάλκινα νομίσματα με τις κεφαλές των (ρωμαίων) αυτοκρατόρων.

Σκοπός της έκθεσης στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας είναι να υπάρξει η κατάλληλη μελέτη και κατανόηση της νομισματοκοπίας της αρχαίας αυτής ελληνικής – θρακικής πόλης. Ο γενικός συντονισμός της έκθεσης ανήκει στην διευθύντρια του μουσείου Δέσποινα Ευγενίδου ενώ την επιστημονική επιμέλεια συνυπογράφουν και οι Ευτέρπη Ράλλη, Παναγιώτης Τσέλεκας, Σταματούλα Μακρυπόδη. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Αβδηρα - Λονδίνο - Νέα Υόρκη - Αθήνα» και προκύπτει από την πορεία (τουλάχιστον την γνωστή) που έκαναν μέρος αυτών των σπουδαίας σημασίας νομισμάτων μέσα στους αιώνες, τα οποία επέστρεψαν στην Ελλάδα χάρη στον φιλέλληνα συλλέκτη Τζόναθαν Κάγκαν. Ο τελευταίος, όπως προαναφέρθηκε, τα εντόπισε το 2000 στην αγορά του Λονδίνου, τα πήρε πληρώνοντας μια μικρή περιουσία και στην συνέχεια, αφού τα δημοσίευσε, τα δώρισε στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών πέρυσι, τον Σεπτέμβριο του 2010, προς τιμήν του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας Τζον (Τζακ) Κρολ, γνωστού για τη συμβολή του στην αρχαία νομισματική.

Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε στην Αθήνα και (γιατί όχι;) ενδεχομένως στο μέλλον να τα δούμε και στον φυσικό τους χώρο, στα Άβδηρα της Ξάνθης, όπου και ανήκουν...

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/