Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Οκτώ νέοι σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών στην Εγνατία Οδό

Προσπαθεί να συμπληρώσει τον προβλεπόμενο αριθμό των 24 - 26 σε όλο το μήκος της, αφού σήμερα  λειτουργούν μόνο δύο ενώ υπάρχει ανάδοχος για άλλα τρία ζεύγη σταθμών (μεταξύ των οποίων σε Σώστη Ροδόπης και Αρδάνιο Εβρου)
           ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ;





Οκτώ νέους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) δρομολόγησε η «Εγνατία Οδός ΑΕ», προσπαθώντας να συμπληρώσει τον προβλεπόμενο αριθμό των 24 - 26 σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου. Σήμερα, λειτουργούν μόνο δύο (το ζεύγος στον Πλάτανο Ημαθίας εκατέρωθεν του οδοστρώματος), όμως υπάρχει ανάδοχος για άλλα τρία ζεύγη σταθμών (Ελευθεροχώρι Θεσπρωτίας, Σώστης Ροδόπης και Αρδάνιο Εβρου).


Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και εντεταλμένο σύμβουλο της εταιρίας, Γιάννη Τσακλίδη, τα έργα υποδομής στους έξι αυτούς ΣΕΑ αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και να αρχίσουν να λειτουργούν σε μια πρώτη μορφή (για τον εφοδιασμό με καύσιμα). Αλλωστε, αυτό γίνεται με όλους τους σύγχρονους ΣΕΑ. Πρώτα λειτουργεί το πρατήριο υγρών καυσίμων και ακολούθως συμπληρώνεται με τις επιχειρήσεις της κοινοπραξίας που το αναλαμβάνει, ώστε να λειτουργήσει ο ΣΕΑ και ως χώρος ξεκούρασης, εστίασης, αναψυχής κ.λπ.


Οκτώ σταθμοί

Οι διαγωνισμοί για τους επόμενους οκτώ ΣΕΑ έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών τη 12η Δεκεμβρίου 2011. Σε είκοσι μέρες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν προσφορές για την ανάπτυξη, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση των εξής σταθμών:

1. Περιστέρι Ιωαννίνων (αριστερός κλάδος).

2. Ταξιάρχης Γρεβενών (και στους δυο κλάδους).

3. Σιάτιστα Κοζάνης (αριστερός κλάδος).

4. Πολύμυλος Κοζάνης (δεξιός κλάδος).

5. Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης (και στους δυο κλάδους).

6. Καρβάλη Καβάλας (αριστερός κλάδος).

Στον Πλάτανο Ημαθίας, όπου λειτουργεί αμφίπλευρα ο ΣΕΑ, αρχίζει να ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση των επιχειρήσεων να διαδέχεται η μία την άλλη.


Επενδύσεις

Οι ΣΕΑ συγκεντρώνουν συνήθως σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς σε κλειστό αυτοκινητόδρομο αποτελούν μονοσήμαντη διέξοδο για μια ολιγόλεπτη στάση ή ακόμη και για διαμονή, φαγητό, διασκέδαση κ.λπ. Το σημαντικότερο είναι η τροφοδοσία των οχημάτων με καύσιμα, καθώς σήμερα για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ οι οδηγοί αναγκάζονται ακόμη και να βγουν εκτός Εγνατίας οδού, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να μπλέκουν στην τοπική κυκλοφορία των πρωτευουσών των νομών τους οποίους διασχίζει ο αυτοκινητόδρομος. Πρόκειται για σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στις περισσότερες των περιπτώσεων και μάλιστα εν μέσω κρίσης αυτό το γεγονός αποκτά μεγάλη σπουδαιότητα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Τάσο Μουρατίδη, το κόστος της επένδυσης σε ένα ΣΕΑ ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ ή για κάθε ζεύγος πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Το κόστος των έργων υποδομής ανά ζεύγος ΣΕΑ φτάνει στα 6 έως 7 εκατ. ευρώ και η ιδιωτική επένδυση (καταστήματα, πρατήριο κ.λπ.) κυμαίνεται μεταξύ 2 και 3 εκατ. ευρώ. Σε κάθε ζεύγος ΣΕΑ υπολογίζεται ότι βρίσκουν δουλειά περίπου 50 άτομα.

Και επτά σταθμοί διοδίων

Στην Εγνατία οδό έχει ήδη δρομολογηθεί η λειτουργία επτά σταθμών διοδίων. Σήμερα λειτουργούν οι πέντε, ενώ το Δεκέμβριο προστίθεται άλλος ένας και στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους ο έβδομος.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ήδη ο σταθμός των Μαλγάρων και εντός της εβδομάδας της Νυμφόπετρας. Σε λειτουργία είναι ο σταθμός στον Πολύμυλο Κοζάνης, ενώ λειτουργούν και οι σταθμοί Ιάσμου Ροδόπης και Μαλακασίου Ιωαννίνων. Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να λειτουργήσουν τα διόδια στα Τύρια Θεσπρωτίας και στις αρχές του 2012 στο Παγγαίο Καβάλας.

Ο σταθμός των Μαλγάρων λογαριάζεται στον άξονα ΠΑΘΕ (Αθηνών - Θεσσαλονίκης), όμως είναι σε τμήμα ταυτόσημο με την Εγνατία, οπότε οι διερχόμενοι τον αυτοκινητόδρομο αναγκάζονται να πληρώσουν. Το αντίτιμο στα Μάλγαρα είναι για τα επιβατικά ΙΧ 2,4 ευρώ, για τις μοτοσικλέτες 1,2, για φορτηγά και λεωφορεία 5,2 και για νταλίκες 6 ευρώ. Το αντίτιμο στους υπόλοιπους σταθμούς της Εγνατίας οδού είναι για τα επιβατικά ΙΧ, 2 ευρώ, για τις μοτοσικλέτες 1,4, για φορτηγά και λεωφορεία 5 και για νταλίκες 7 ευρώ.

Οι τιμές αυτές θα ισχύσουν μέχρι τον επόμενο Απρίλιο, αφού για τότε έχει δρομολογηθεί αύξηση σε ποσοστό 20% (το αντίτιμο θα διαμορφωθεί για επιβατικά ΙΧ στα 2,4 ευρώ, μοτοσικλέτες 1,7 ευρώ, φορτηγά και λεωφορεία 6 ευρώ, νταλίκες 8,4 ευρώ).


Πηγή:  http://www.agelioforos.gr/