Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Στη σκιά του σεισμού η δεξίωση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής

Λιτή η γιορτή για τα 880 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας, με τον Μουσταφά Σαρνίτς να ευχαριστεί τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ροδόπης για την εκστρατεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Στη σκιά του σεισμού μεγέθους 7,2 βαθμών που έπληξε την επαρχία Βαν προκάλεσε το θάνατο σε 596 ανθρώπους και τον τραυματισμό τουλάχιστον 4.150 ατόμων, πραγματοποιήθηκε η δεξίωση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής για τα 88 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. “Θλιβερή γιορτή” έγραψε η τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak για τη φετινή επέτειο και ως τέτοια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η γιορτή, που φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχείο της πόλη μας και ήταν ιδιαίτερα λιτή σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Το κλίμα, όπως αυτό διαμορφώθηκε στην Τουρκία μετά το σεισμό και οδήγησε στη ματαίωση εορταστικών εκδηλώσεων και δεξιώσεων που διοργανώνονταν σε όλη την επικράτεια με αφορμή τη γιορτή της δημοκρατίας, επηρέασε και τη δεξίωση στην περιοχή μας.



Μοναδικό στοιχείο που θύμισε την αίγλη δεξιώσεων των περασμένων ετών
στην Κομοτηνή οι δύο σημαίες, τουρκική και ελληνική, στην είσοδο της αίθουσας εκεί όπου υποδέχονταν τους επισκέπτες ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς με τη σύζυγό του Εσίν και τους υποπροξένους Μπερίν Οκούρ και Αντνάν Οζτουρκ

Θλιβερή επέτειος για το κράτος μας, δήλωσε ο πρόξενος

Οικοδεσπότης της βραδιάς ο πρόξενος Μουσταφά Σαρντίς με τη σύζυγό του Εσίν και τους νεοφερμένους υποπροξένους Μπερίν Οκούρ και Αντνάν Οζτουρκ. Ο Τούρκος πρόξενος σε δηλώσεις του στο “Χ” χαρακτήρισε, “ευτυχία να γιορτάσουμε την 88η επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής δημοκρατίας, όπως πάντα στην Κομοτηνή, σ’ αυτή την ωραία πόλη της Θράκης μαζί με τους Έλληνες φίλους μας. Και εγώ την Παρασκευή ήμουν στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και είχα συμμεριστεί και την ευτυχία των Ελλήνων φίλων μου και θα ήθελα να τους ευχηθώ χρόνια πολλά”. Έκανε λόγος όμως για “θλιβερή επέτειος για το κράτος μας, γιατί είχαμε ένα τρομακτικό σεισμό στο Βαν της Τουρκίας, όπου χάσαμε πάρα πολλούς πολίτες μας και τραυματίστηκαν και πάρα πολλοί. Και εμείς από εδώ συμμεριζόμαστε και νιώθουμε τον πόνο τους”.



Εμφανή τα σημάδια του τροχαίου ατυχήματος στην δημοτική σύμβουλο Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν, που ακόμα βρίσκεται σε στάδιο ανάρρωσης

Παρόντες περιφερειάρχης και δήμαρχοι Ροδόπης και Ξάνθης

Παράλληλα ο κ. Σαρντίς ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στη δεξίωση, μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Παύλος Δαμιανίδης. Οι δυο τους έφτασαν αργοπορημένοι, μία ώρα μετά την ώρα έναρξης της γιορτής, αλλά κατάφεραν γρήγορα να εγκλιματιστούν συμμετέχοντας στα “πηγαδάκια” συζητήσεων. Νωρίτερα στο ξενοδοχείο της Κομοτηνής έφτασε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης, ο δήμαρχος Μαρώνειας - Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης συνοδευόμενος από αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, οι δήμαρχοι Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ και Ιάσμου Καδή Ισμέτ επίσης συνοδευόμενοι από στελέχη της δημοτικής τους ομάδας, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, ο δήμαρχος Αβδήρων Κωνσταντίνος Τσολακίδης, ο δήμαρχος Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι Κομοτηνής Γιώργος Μανανάς και Μεχμέτ Δεβετζήογλου, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σοφία Μενεσελίδου, ο αντιπεριφερειάρχης από την Ξάνθη Ιρφάν Ουζούν, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σελήμ Σεβγκή και Ερτζάν Χουσείν, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης Κώστας Ναλμπάντης, ο γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Απόστολος Κουτάβας, ο πρώην βουλευτής και στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ιλχάν Αχμέτ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αργύρης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης Στάθης Κεφαλίδης, επιχειρηματίες και απλοί πολίτες.



Μια βαθιά υπόκλιση για τους Τούρκους διπλωμάτες επεφύλαξε ο πρώην βουλευτής και στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ιλχάν Αχμέτ

Τούρκοι επιχειρηματίες έτοιμοι για συνεργασία...

Οι συνέπειες του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία ήταν μεταξύ των θεμάτων συζήτησης στη δεξίωση στην Κομοτηνή. Με αφορμή αυτό ο πρόξενος άδραξε της ευκαιρίας να ευχαριστήσει “τους φορείς, τα επιμελητήρια και τους φίλους μας που συμμερίστηκαν τον πόνο μας και έδειξαν ευαισθησία και δείχνουν την καλύτερη αλληλεγγύη των γειτόνων, τους ευχαριστούμε πάρα πολύ”.



Οι πρόεδροι των δύο Επιμελητηρίων της Ροδόπης ευχήθηκαν για την επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας


Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τη διοίκηση του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου για την εκστρατεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τα θύματα του σεισμού και επιβεβαίωσε ότι, “ εάν ω μη γένοιτο συμβεί κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα, να είστε σίγουροι ότι η Τουρκία θα επιστράτευε όλες τις δυνάμεις της να βοηθήσει, όπως το έπραξαν και οι Έλληνες φίλοι μας”. Παράλληλα επισήμανε ότι, “οι σχέσεις των δύο χωρών πάνε από το καλό προς το καλύτερο και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην Θράκη” και ευχήθηκε, “η κρίση που μαστίζει την Ελλάδα να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι για κάθε συνεργασία, για μια συνεργασία από την οποία να κερδίζουν και οι δύο πλευρές, ώστε να πορευτούμε όλοι μαζί στον δρόμο της Ε.Ε.. Η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της Ε.Ε. και η Τουρκία κάνει τα απαραίτητα βήματα προς την Ε.Ε. και αυτός είναι ένας μονόδρομος για την Τουρκία, δεν θα γυρίσει πίσω σ’ αυτό.


Στη δεξίωση ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Μανανάς

Το σημαντικότερο είναι να συνεχιστεί αυτή η εκεχειρία που υπάρχει και η αλληλοκατανόηση και αυτό δεν θα τελειώσει ποτέ”.

Επιβεβαίωσε ο πρόξενος την είδηση για κατασκευή νέου προξενείου

Ο Τούρκος πρόξενος ρωτήθηκε και για το αν υπάρχει πρόθεση το προξενείο να αποκτήσει νέες εγκαταστάσεις στην Κομοτηνή, θέμα το οποίο ανέδειξε ο “Χ” με χθεσινό δημοσίευμα. Ο διπλωμάτης επιβεβαίωσε την είδηση χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, “υπάρχει μια συζήτηση, αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε ακόμη γι’ αυτό. Έχουμε κοιτάξει μερικά οικόπεδα αλλά δεν είναι ακόμη τίποτα σίγουρο, γι’ αυτό δεν θα ήταν σωστό αυτή την στιγμή να σας δώσω πληροφορίες, να ωριμάσει λίγο και μετά θα σας δώσω πληροφορίες.

Η οικία του γενικού πρόξενου, αξιολογούμε αν είναι επαρκής ή όχι και επικεντρωνόμαστε πάνω σ’ αυτό. Τα γραφεία αυτή τη στιγμή είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες μας”. Και στην Τουρκία ακυρώθηκε παρέλαση, αλλά για διαφορετικούς λόγους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικόπεδο έχει ήδη βρεθεί, προκειμένου εκεί θα συγκεντρωθούν διοικητικές διπλωματικές υπηρεσίες και κατοικίες διπλωματών.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/