Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ποιος νομός της Θράκης ψήφισε υπέρ της βασιλείας στο τελευταίο δημοψήφισμα;

Ήταν ο μόνος σε όλη την χώρα μαζί με την Λακωνία που τάχθηκε εναντίον της προεδρευομένης δημοκρατίας
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΤΟΡΙΑ 
ΤΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ
(ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ
ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ)


Στον αέρα βρίσκονταν πλέον το ζήτημα του δημοψηφίσματος, που είναι αλήθεια ότι ως πυροτέχνημα από τον Γιώργο Παπανδρέου δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα και προβλήματα από αυτά που πήγε να λύσει. Αν πάντως προχωρούσαμε σε δημοψήφισμα, αυτή θα ήταν μόλις η έβδομη φορά στα χρονικά της ιστορίας της χώρας που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Μάλιστα, ακόμα και τα ξένα μέσα ενημέρωσης που έκαναν πρώτο θέμα την σχετική είδηση, έσπευδαν να επισημάνουν την σημασία του δημοψηφίσματος για την χώρα σχολιάζοντας με έμφαση ότι το τελευταίο δημοψήφισμα στην χώρα είχε γίνει μόλις το 1974.

Ήταν 8 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς, λίγους μήνες μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, όταν ο λαός είχε κληθεί από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή να ψηφίσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν επιθυμεί τελικά για πολίτευμα την βασιλευομένη ή την προεδρευομένη δημοκρατία. Τότε το 69,2% των ψηφοφόρων ψήφισε κατά της βασιλευομένης δημοκρατίας, έναντι 30,82% που ήταν υπέρ της επαναφοράς του θεσμού της βασιλείας. Ωστόσο, αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι από τους 52 νομούς της χώρας μόλις σε δύο η πλειοψηφία των κατοίκων είχε εκφραστεί υπέρ της βασιλείας: ο ένας ήταν αυτός της Λακωνίας και ο δεύτερος εκείνος της... Ροδόπης, όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είχε ψηφίσει μαζικά υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας – κάτι που οι αναλυτές της εποχής έγραφαν ότι είχε υπαγορευθεί ευθέως από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής σε μια προσπάθεια να κάνει επίδειξη ισχύος στην περιοχή της Θράκης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αναφορικά με τα επτά δημοψηφίσματα, που όλα πραγματοποιήθηκαν σε μια χρονική περίοδο 54 ετών, στις έξι περιπτώσεις το ερώτημα σχετίζονταν με το πολίτευμα και σε μια για την έγκριση συντάγματος, ενώ τρία από τα επτά δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν από δικτατορικά καθεστώτα.

Αναλυτικά:
Το 1920 η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη προκήρυξε δημοψήφισμα με ερώτημα την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α’, στο οποίο δεν συμμετείχαν οι Φιλελεύθεροι και έτσι η επάνοδος του εξόριστου βασιλιά εγκρίθηκε με 99%.
Το 1924 η Δ’ Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκήρυξε δημοψήφισμα με ερώτημα την κατάργηση της μοναρχίας, κάτι που υπερψηφίστηκε από το 69,95% των ψηφοφόρων. Το 1935 προκηρύχθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Γεωργίου Κονδύλη αυτό που έμεινε στην ιστορία ως «νόθο δημοψήφισμα» με ερώτημα την κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας, στο οποίο το 97,88% του κόσμου ψήφισε υπέρ της βασιλείας.
Το 1946 η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη προκήρυξε δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της επανόδου του βασιλιά Γεωργίου Β’ ή υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας, με την πρώτη εκδοχή να λαμβάνει το 69%. Το 1968 η χούντα των συνταγματαρχών διενήργησε δημοψήφισμα για σχέδιο συντάγματος που είχε εκπονήσει η ίδια, το οποίο εξελίχθηκε σε παρωδία με το «ναι» να αποσπά ποσοστό 92,21%.
Το 1973 είχαμε το δεύτερο δημοψήφισμα - παρωδία της απριλιανής δικτατορίας σχετικά με την εκλογή ως προέδρου του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, κάτι που εγκρίθηκε από το 78,43%. Τέλος, το 1974, μετά την πτώση της δικτατορίας, είχαμε το τελευταίο δημοψήφισμα για το πολιτειακό, όπως προαναφέρθηκε...


Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/