Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το δημοψήφισμα

Σκανδαλίδης, Λοβέρδος, Μπεγλίτης ζητούν έκτακτη σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ

ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΚΛΕΞΟΥΝ
ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ;

Λίγες μόνο ώρες πριν από την διαδικασία της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής, οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το δημοψήφισμα που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός αυξάνονται. Μετά και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος επιστρέφοντας από τις Κάννες προέβη σε ανακοίνωση με την οποία διαφοροποιείται από τη στάση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα αφορά την παραμονή στην ευρωζώνη όπως «ζήτησαν» το βράδυ Μέρκελ και Σαρκοζί. Άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Την ίδια ώρα η Βάσω Παπανδρέου ζήτησε σήμερα τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Τη συγκρότηση άμεσα κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και με στόχο τη διασφάλιση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια προκήρυξη εκλογών, ζήτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.

"Τα ψέμματα τελείωσαν. Είναι ώρες ευθύνης για όλους και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση", ανέφερε η ίδια.

«Η κίνηση που έκανε ο κ. Βενιζέλος ανταποκρίνεται στα πιστεύω μου», δήλωσε στο ALTER ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι «Η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες κατ΄εξαίρεσιν και η κρίση είναι εκτός ορίων», επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη ανάγκη ενότητας των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στη ΝΔ «που είναι ο βασικός κορμός» της, της ζήτησε «να συμβάλει στην ενότητα», ώστε να δοθεί βάρος στην ασφάλεια της χώρας, καθώς «δεν μπορεί να δώσουμε εδώ και τώρα λύση".

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων του κυβερνώντος κόμματος, λέγοντας ότι ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, έχει την ευθύνη να τα συγκαλέσει.

Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι αυτή την ώρα δεν έχει νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και ζήτησε τη σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε δε, ότι στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη.

"Μετά τη χθεσινή δραματική εξέλιξη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να συγκληθεί εντός της ημέρας και πάντως πριν την αυριανή ψηφοφορία για να καθορίσουμε συλλογικά τις εξελίξεις. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Εννοείται ότι στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη".

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι έκανε λόγο για μια δύσκολη ημέρα και ζήτησε και αυτός τη σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει ξεκάθαρη θέση για τη διεξαγωγή ή όχι του δημοψηφίσματος.

"Αν κάποιος θέλει να θέσει ζήτημα αλλαγής πρωθυπουργού να το θέσει στην κοινοβουλευτική ομάδα" είπε, ενώ για το δημοψήφισμα περιορίστηκε να πει ότι στο παρελθόν είχε εκφράσει επιμέρους προβληματισμούς και πως είχε εκφραστεί θετικά για το δημοψήφισμα που θα αφορούσε την αποδοχή ή όχι της δανειακής σύμβασης ζητώντας παράλληλα ψυχραιμία και σοβαρότητα.

"Οι συνάδελφοί μου πάνε πολύ μακριά και προσπαθούν να επισπεύσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Πρέπει να υπερασπιστούμε τη χώρα είναι απαραίτητη η πολιτική ομαλότητα είπε" αν και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα είναι εύκολο να συγκεντρωθούν 151 ψήφοι στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.

"Η κυβέρνηση στέκεται όσο υπάρχει η αρχή της δεδηλωμένης" είπε και σχολιάζοντας την οργή του κόσμου για τις πολιτικές εξελίξεις είπε ότι θα έπρεπε να είμαστε οργισμένοι με τις στρατηγικές επιλογές της Γαλλίας και της Γερμανίας.

''Η ενότητα είναι επιβεβλημένη. Αυτή τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής που βγάζει την Ελλάδα από το αδιέξοδο" δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοϊδης υπογραμμίζοντας ότι επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται ούτε μπορεί να υπάρξει.

''Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.Η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές'' είπε ο ίδιος.

"Θα κάνω ότι μπορώ για να μη φτάσουμε στο δημοψήφισμα" δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά μιλώντας το πρωί στο Mega. Μάλιστα τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και στη συνέχει να ψηφιστεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και επισήμανε ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι οι εκλογές.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή υπογράμμισε δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Την άρνησή της να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης "στην καταστροφή της χώρας" εξέφρασε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Έλενα Παναρίτη. «Δεν πρόκειται να συναινέσω σε δημοψήφισμα, που θα φέρει την Ελλάδα εκτός της Ευρώπης», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm».

Όχι στο δημοψήφισμα για το ευρώ και άμεση σύγκληση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

'Αμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος ζήτησε ο Μίμης Ανδρουλάκης και πρότεινε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στον ΑΝΤ1.

"Είναι δύσκολο να σταθεί η κυβέρνηση σε αυτό το κλίμα", δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Βουδούρης. "Ζούμε μια κατάσταση οξείας κρίσης. Δεν πρέπει να χάσουμε την ψυχραιμία μας. Όλη η ατζέντα πρέπει να ανανεωθεί. Δεν έχει νόημα να μιλάμε για ψήφο εμπιστοσύνης, αν δεν ενημερωθεί πρώτα η κοινοβουλευτική ομάδα", επεσήμανε, επείσης, ο βουλευτής, μιλώντας στο ΣΚΑΪ και αναρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός δήλωσε πράγματι ότι θα πάμε για δημοψήφισμα για τη συμμετοχή μας στο ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου.

«Χρειάζεται να δείξουμε στους πολίτες ότι έχουμε πολιτική ψυχραιμία. Το πολιτικό σύστημα ήταν σε έναν γυάλινο θόλο και με ένα σκούντημα κατέρρευσε. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης, που τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος και της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. «Τα δημόσια χαρτιά εξαρτώνται από την παρουσία της χώρας μας στην ευρωζώνη. Η χώρα έχει καθιερώσει την πορεία της στην ευρωζώνη», επεσήμανε.

.