Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ με οποιοδήποτε τίμημα


O επίτιμος Θρακιώτης, επίτιμος καθηγητής του ΔΠΘ και πρόεδρος του Eurogroup τονίζει ότι συγκεκριμένα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι οι χώρες - μέλη δεν θα καταστραφούν

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ


Η Ευρωζώνη επεξεργάζεται τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι οι χώρες-μέλη της δεν θα καταστραφούν, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, τόνισε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του στη γερμανική τηλεόραση.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τίμημα.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί στους Γερμανούς φορολογούμενους αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ είπε στην πρωινή εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF:

«Εργαζόμαστε τώρα πάνω στον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα είναι μία καταστροφή για τους ανθρώπους στη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ευρωζώνη. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι γι' αυτή την περίπτωση.»

«Τα πάντα πρέπει να γίνουν ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα φύγει ένα μέλος της Ευρωζώνης, αλλά αν αυτή είναι η επιθυμία των Ελλήνων -και νομίζω ότι θα ήταν λάθος- τότε δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε τους Έλληνες» για το τι θα αποφασίσουν σχετικά με την τύχη τους, ανέφερε.

«Αυτό δεν είναι το καλύτερο σενάριο μου. Θα ήθελα η Ελλάδα να παραμείνει, αλλά η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» τόνισε.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης ευθύνονται για το σύνολο της ζώνης του ευρώ και είναι η δουλειά τους να σταματήσουν τη μετάδοση της κρίσης, επισήμανε.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παίζουμε το τρενάκι του τρόμου για το ελληνικό ζήτημα επ' αόριστον. Πρέπει να γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε και οι Έλληνες πρέπει να πουν πού θέλουν να κατευθυνθούν τα πράγματα», συνέχισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Όταν ερωτήθηκε για την ατμόσφαιρα της χθεσινής συνάντησης στις Κάννες, απάντησε σε μία και μοναδική λέξη: «δυσάρεστη».

«Νομίζω ότι δεν αισθανόταν και πολύ άνετα», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους του.

«Χωρίς να τον υποτιμήσουμε, είπαμε στον κ. Παπανδρέου ότι η στάση του είναι αθέμιτη, στο μέτρο που θα θέλαμε να μάς έχει πει την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ότι σκόπευε να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα», είπε,

Η αναγγελία της διενέργειας δημοψηφίσματος «προκάλεσε έντονη αναστάτωση στις αγορές και στους κυβερνητικούς κύκλους. Ανεξάρτητα από τη διατύπωση του ερωτήματος (του δημοψηφίσματος), είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα εκφρασθεί στις 4 Δεκεμβρίου εάν, ναι, θέλει ή όχι να παραμείνει στην Ευρωζώνη [...] Θα θέλαμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος, αλλά δεν λέμε ότι πρέπει να παραμείνει με οποιοδήποτε τίμημα» είπε.

Η Ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει αν η Ελλάδα αναγκασθεί να φύγει, είπε την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί.
«Η Ελλάδα είναι κάτι που μπορούμε να ξεπεράσουμε, κάτι που μπορούμε να διαχειριστούμε», είπε στο ράδιο του RTL.
Ο κ. ο Λεονετί τόνισε ότι «το ευρώ και η Ευρώπη μπορούν να επιβιώσουν» μίας εξόδου της Ελλάδας, εξαιτίας του μικρού οικονομικού ειδικού βάρους της, αφού αντιπροσωπεύει «το 2% του ΑΕΠ της και το 4% του χρέους της Ευρωζώνης».
«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, εάν η Ελλάδα δεν θέλει το σχέδιο, δεν θα έχει τα χρήματα», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός.
«Δεν μπορεί να έχει κανείς την αλληλεγγύη 17 χωρών χωρίς δημοσιονομική πειθαρχία. Και στην περίπτωση αυτή, η χώρα οδεύει προς την χρεοκοπία και θα βγει υποχρεωτικά από την Ευρωζώνη, αλλά αυτό θα είναι απόφαση του ελληνικού λαού, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε στη θέση του», τόνισε.

«Η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα που μπορούμε να ξεπεράσουμε, αλλά, ταυτόχρονα μπορούμε να κάνουμε και χωρίς αυτήν [...] Μπορούμε να τους βοηθήσουμε, να τους σώσουμε, αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε χωρίς τη θέλησή τους. Δεν ισχύει ότι υπάρχει η δυνατότητα να μην ληφθεί το φάρμακο διότι είναι πικρό, επειδή ο ασθενής είναι πολύ ασθενής», επέμεινε ο Γάλλος υπουργός.

«Το ευρώ και η Ευρώπη μπορούν να το ξεπεράσουν, αλλά για μένα από τη θέση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, θα ήταν ένα ηθικό πλήγμα, πλήγμα στο ηθικό, αλλά, σε οικονομικό επίπεδο, είναι εφικτό (να ξεπερασθεί)», σημείωσε.
Όσο για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου σεναρίου, ο Ζαν Λεονετί προβλέπει την «έκρηξη» των ελληνικών τραπεζών, αλλά θεωρεί ότι τα αποτελέσματα θα είναι διαχειρίσιμα για τις γαλλικές τράπεζες «η έκθεση των οποίων στο ελληνικό χρέος είναι ανάμεσα στα 8 με 10 δισ. ευρώ, δηλαδή στο ύψος του ποσού που θα διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των γαλλικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου».

.