Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ωρα 17:02: Τελείωσε το Υπουργικό. Δεν παραιτείται ο Παπανδρέου

Έκανε λόγο μέχρι και για «δικαίωση» των πρόσφατων αποφάσεων της κυβέρνησης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός


      ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Για «δικαίωση» των πρόσφατων αποφάσεων της κυβέρνησης μίλησε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρά την θύελλα επικρίσεων εις βάρος των χειρισμών του, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ.

«Καθυστερήσαμε λίγο, γιατί θέλαμε να ακούσουμε τι θα πει και η Αντιπολίτευση. Θα μιλήσω και γι' αυτά, αλλά νομίζω ότι μάλλον αποτελεί δικαίωση των αποφάσεών μας. Μεγάλη η απόφαση της Αντιπολίτευσης να στηρίξει το πακέτο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε για την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι εταίροι μας. «Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε έκπληξη, πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί είχαμε την οποιαδήποτε έκπληξη. Έκπληξη μου έκανε εμένα το γεγονός, ότι υπήρξε έκπληξη».

Όσον αφορά το δημοψήφισμα ανέφερε ότι χάρη στην εξαγγελία του «έγινε μια παγκόσμια δημόσια συζήτηση, υπήρξε κι ένα άλλο ευεργετικό στοιχείο: πήραμε ένα δείγμα, ένα μικρό δείγμα, μια μικρή γεύση, του τι σημαίνει το γεγονός ότι σώσαμε τη χώρα»…

Παρά την εξαλλοσύνη των διαφόρων συστημάτων, μόλις μιλήσαμε για το δημοψήφισμα, ο πολίτης άκουσε, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο ότι τον υπολογίζουμε, αλλά και ότι του δίνουμε το λόγο, ότι τον εμπιστευόμαστε. Πιστεύουμε στην ευθυκρισία του, εφόσον βεβαίως έχει σωστή πληροφόρηση. Σε ό,τι αφορά τους εταίρους μας, αναγνωρίζουν το δικαίωμά μας για δημοψήφισμα. Προφανώς, όπως είπα και στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα ήθελαν να είναι όλα ήρεμα, απλά και καλά χωρίς δημοψηφίσματα» τόνισε.

Σχετικά με το ερώτημα του δημοψηφίσματος σημείωσε: «Δεν μας έθεσαν ποιο ερώτημα θα βάλουμε εμείς. Αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο για εμάς. Μας εξήγησαν πώς αυτοί θα ερμηνεύσουν την απάντηση του όποιου ερωτήματος. Βεβαίως, δεν θα μπορούσαμε ποτέ εμείς να βάλουμε ως θέμα - το είπε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος νωρίτερα - το θέμα της θέσης μας στο ευρώ. Είναι αυτονόητο το θέμα της συμμετοχής μας στο ευρώ - νομίζω ότι θα ήταν μάλλον αστείο. Όμως, εάν δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, το θέμα του ευρώ εκ των πραγμάτων είναι επί τάπητος».

O πρωθυπουργός ανέφερε όμως στη συνέχεια ότι κατανοεί το συνειδησιακό βάρος στελεχών του για την έκβαση ενός τέτοιου δημοψηφίσματος. “Ακόμα και αυτή η μικρή αμφιβολία, σημαίνει ότι θα αδυνάτιζε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ποιες είναι, όμως, οι εναλλακτικές επιλογές;

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας: μέχρι σήμερα, Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ήμασταν εμείς, μαζί μας κανένας άλλος. Εμείς είμαστε Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Δύο χρόνια, εμείς είμαστε, δεν υπήρχε άλλος. Αλλά αντέχουμε; Ρωτάω.

Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα αντέχει; Προπηλακισμούς, ύβρεις - το μπορούμε; Μπορούμε, το Σταυρό αυτό, να τον κουβαλήσουμε, ενώ μας πετάνε πέτρες; Όχι, απλά να μας κάνουν κριτική, αλλά εκεί που κουβαλάμε το Σταυρό, να μας πετάνε και πέτρες από πάνω.

Συναισθάνομαι και κατανοώ τις δυσκολίες όλων των Βουλευτών. Και αν νομίζετε ότι μπορούμε, χωρίς λύσεις είτε δημοψηφισμάτων, είτε ευρύτερων συναινέσεων, τότε να πάμε μόνοι μας”.

Όπως επίσης ανέφερε το πραγματικό δίλημμα ήταν: ή πραγματική συναίνεση ή δημοψήφισμα. “ Όπως είπα και χθες, βγαίνοντας από τη συνάντηση, αν υπήρχε η συναίνεση, δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα. Και μέσα στη συνάντηση, βεβαίως, το είπα κατά κόρον. Τους είπα, «αν η Αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι να συμφωνήσει για τη σύμβαση, δεν χρειάζεται δημοψήφισμα». Όπως είπα, επίσης, ότι οι εκλογές θα ήταν μια τρίτη, αλλά βλαπτική λύση”.

Xαιρέτισε ακόμα το γεγονός ότι θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία τη δανειακή σύμβαση. “ Το βασικό γεγονός είναι ότι ψηφίζει η Νέα Δημοκρατία τη νέα δανειακή σύμβαση. Και εγώ θα έλεγα, ενόψει και των διαπραγματεύσεων που έχουμε, να ξαναζητήσουμε να είναι συν-διαπραγματευτές στην προσπάθεια αυτή” , ενώ κατέστησε σαφές ότι συζητά το ζήτημα της μεταβατικής κυβέρνησης, αν και σημείωσε ότι “όλα αυτά είναι πολύ γενικές κουβέντες και αρκετά αντιφατικές”.

“Τι σημαίνει «μεταβατική Κυβέρνηση»; Τι σημαίνει «πάμε σε εκλογές, αλλά αυτή η Βουλή θα ψηφίσει το πακέτο»; Πότε θα γίνουν αυτές οι εκλογές, αν θα γίνουν εκλογές, και εκλογές για ποιο λόγο; Θα τα δούμε όλα αυτά. Εδώ είπαμε να ψηφίσουμε, για να μην σύρουμε τη χώρα, ούτε σε δημοψήφισμα, ούτε σε εκλογές. Εν πάση περιπτώσει, εγώ τουλάχιστον χαίρομαι, έστω κι αν δεν πάμε σε δημοψήφισμα, που δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, χαίρομαι που όλη αυτή η συζήτηση, τουλάχιστον, έφερε πολλούς σε μια τάξη λογικής” υπογράμμισε επίσης.

Ανέφερε ακόμα ότι προτείνει να ανατεθεί στον Δημήτρη Ρέππα και τον Νίκο Αθανασάκη, να συζητήσουν με τα αντίστοιχα στελέχη από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ότι θα μιλήσει και ο ίδιος με τον κ. Σαμαρά.

Στην εισήγησή του πάντως κατέληξε για τον προσωπικό του ρόλο στο εγγύς μέλλον, με μια αναφορά που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: “Τώρα, τι σημαίνει αυτό για εμάς, μένει να το δούμε. Αλλά νομίζω ότι όλοι μας, πάνω απ’ όλα, είμαστε στην υπηρεσία του τόπου” .

.