Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Πέρασε η προγραμματική σύμβαση για την ενίσχυση της ΕΑΠΑΞ

Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης προκειμένου - ουσιαστικά - να ενισχυθεί οικονομικά η ανώνυμη εταιρία του Δήμου

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Το θέμα της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου-Κέντρου Πολιτισμού- ΕΑΠΑΞ για την ανάθεση μελετών προκειμένου – ουσιαστικά- να ενισχυθεί οικονομικά η ανώνυμη εταιρία του Δήμου, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης.

Πρόκειται για το θέμα που είχε αποσυρθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης και των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης. Ο Δημήτρης Μπένης εισηγήθηκε το σχετικό θέμα αναφέροντας ότι η σύμβαση αφορά σε μια σειρά από μελέτες και δράσεις για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης. Μέσα στο 2011 θα εκταμιευτούν 50.000 ευρώ και άλλα τόσα μέσα στο 2012.

Ο Χρήστος Πούλιος ζήτησε να αποσυρθεί εκ νέου το ζήτημα , καθώς εκτίθεται ο Δήμος με τον τρόπο που εγκρίνεται ένα θέμα το οποίος εισήχθη στην προηγούμενη συνεδρίαση με πολλαπλάσιο προϋπολογισμό από αυτόν που είχε την προηγούμενη φορά και διαφορετικά αντικείμενα, υποννοώντας ότι είναι υποκριτικό να συζητείται το θέμα.


Μ. Πατσίδου: «Εφεύρεση το σχετικό θέμα για την ΕΑΠΑΞ»

Η Μπέτυ Πατσίδου χαρακτήρισε το θέμα «εφεύρευση» και ανέφερε ότι υπάρχει υποκρισία καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν στη ΕΑΠΑΞ με τα χρέη προς το ΙΚΑ και άλλες οφειλές, αναφέροντας ότι επιχειρείται να μετακυλιστούν τα χρέη στο Δήμο, ώστε να μην γίνουν γνωστές οι ευθύνες που βαραίνουν τις τελευταίες διοικήσεις τους. «Ποιανού ιδέα ήταν αυτό το θέμα» διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων όπως επίσης ζήτησε να μάθει «πώς εισήχθη το θέμα ενώ το Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού δεν έχει ιδέα για την προγραμματική σύμβαση».

Απαντώντας ο Δημήτρης Μπένης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αν κάποιος θεωρεί λύση τη λύση της εταιρίας, θα πρέπει να το πει στους εργαζόμενους. Τελικά η προγραμματική σύμβαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με αρνητικές ψήφους από τη μείζονα αντιπολίτευση και το Νίκο Ανταμπούφη και λευκό από το Γιώργο Κολλάρο.


Δεν εγκρίθηκε η συμμετοχή στην αύξηση της ΔΙΑΜΑΑΘ

Αρνητικός ήταν ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης στη συμμετοχή του Δήμου στο Μ/Κ της ΔΙΑΜΑΑΘ . Αιτιολόγησε λέγοντας ότι η συμμετοχή στην αύξηση (40.000 ευρώ πρακτικά) είναι άδικη με βάση τα ποσοστά που έχει ο Δήμος, τα οποία θα μειωθούν σύντομα με την αναμόρφωση του Κεφαλαίου, χωρίς να υπάρξει κανένα όφελος. Παράλληλα, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει καθυστερήσει αισθητά σε οποιαδήποτε δράση αφορά την περιοχή της Ξάνθης. Υπερψήφισε πάντως ο Νίκος Ανταμούφης που διαφώνησε με το Δήμαρχο, λέγοντας ότι η δημοτική αρχή επικαλείται διαρκώς το έργο της ΔΙΑΜΑΑΘ αλλά στη συνεδρίαση είχε διαφορετική άποψη. "Nα συμμετάσχουν στην αύξηση οι Δήμοι που έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια", πρότεινε ο Μ. Στυλιανίδης προκειμένου να υπάρξει ισοροπία. Tην ανάγκη να παραμείνει ο Δήμος με τα σημερινά του ποσοστά στην εταιρία πρότεινε ο Θανάσης Ξυνίδης.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/