Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Τεχνικό Πρόγραμμα, Αμίαντος και ΣΕΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Με εντάσεις και διαφωνίες πέρασε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ;



Με εντάσεις και διαφωνίες πέρασε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης ξεκίνησε την τοποθέτησή του το βράδυ της Δευτέρας, αναφέροντας ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την εικόνα του Τεχνικού Προγράμματος αλλά το Τεχνικό Πρόγραμμα καταρτίστηκε λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας και τα μειωμένα έσοδα του Δύηου, καταλήγοντας ότι οι πόροι που είναι διαθέσιμοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν οι βασικοί στόχοι ποιότητας ζωής και υπηρεσιών καθώς ο στόχος της ανάπτυξης.

Ο Χρήστος Πούλιος ανέφερε ότι, αν το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν αρέσει στο Δήμαρχο Ξάνθης, τι μπορεί να πει ο ίδιος. Παράλληλα άσκησε κριτική για τον τρόπο που πέρασε από την Επιτροπή Διαβούλευσης. Στη δευτερολογία του, πάντως ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν χρήματα στο Δήμνο όταν πληρώνει τα χρέη της ΕΑΠΑΞ, του Αθλητικού Οργανισμού, τα δάνεια της ΔΕΥΑΞ και το δάνειο για την αγορά του νέου Δημαρχείου που παραμένει κλειστό.

Ο Νίκος Ανταμπούφης σημείωσε, από την πλευρά του ότι το Πρόγραμμα δεν υπακούει στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου ώστε να υπάρχει συνέπεια. «Διέπεται από τυχαία προτεραιότητα και σειρά στη λογική του “θα δούμε”».Εξάλλου, ο Γιώργος Κολλάρος ανέφερε ότι το Τεχνικό πρόγραμμα ότι το μεγαλύτερο μέρος του φωτογραφίζει μεγάλα συμφέροντα, κυρίως γερμανικά. Παράλληλα σύγκρινε το γεγονός ότι «δίδονται 500.000 ευρώ για ένα ποδηλατόδρομο λίγων μέτρων και μόλις 5 ευρώ για την Σταυρούπολη»


Διαβεβαιώσεις για αμιαντοσωλήνες

Στη Δευτερολογία του ο Δήμαρχος Ξάνθης και μετά την αναφορά του Δημήτρη Βορίδη στους αμιαντοσωλήνες του κεντρικού αγωγού ύδρευσης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει δίκτυο αμιάντου, από το οποίο όμως δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των πολιτών.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην του Χουσεΐν Αχμέτογλου που υπερψήφισε μαζί με τη συμπολίτευση.


Πρόταση Ξυνίδη για τα τέλη καθαριότητας

Επί μία ώρα συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, την πρόταση του Θανάση Ξυνίδη ο Δήμος να μην εισπράττει δημοτικά τέλη από τον οικισμό Παλιάς Χρύσας με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει ηλεκτροφωτισμός και καθαριότητα, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος για τη διατήρηση χωρίς αυξήσεις, των δημοτικών τελών του Δήμου Ξάνθης. Την πρόταση υπερψήφισαν οι παρόντες σύμβουλοι του συνδυασμού Πούλιου αλλά όχι η Μπέτυ Πατσίδου


Στιχομυθία Μ. Στυλιανίδη- Θ. Ξυνίδη.

Παρότι ο Δήμαρχος Ξάνθης υποστήριξε ότι η διαδικασία δεν είναι σύννομη αλλά παρόλα αυτά συζητήθηκε επί μακρό. Κάποια στιγμή η στιχομιθία έγινε απολαυστική με το Δήμαρχο Μιχάλη Στυλιανίδη να αναφέρεται στην εφεδρεία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την Εφεδρεία:

Θ. Ξυνίδης Το θέμα είναι πότε θα βγείτε εσείς στην εφεδρεία κύριε Δήμαρχε».

Μ. Στυλιανίδης: «Τώρα με βαρεθήκατε; Δύομισι χρόνια έμειναν.»

Θ. Ξυνίδης: «Όταν κάποιοι βάζαν την ουρά τους στα σκέλια επί Ν.Δ., εγώ δεν το πράττω επί ΠΑΣΟΚ. Εγώ δεν απολογούμαι για την εφεδρεία, μάλλον μπερδεύτετε τα μικρά ονόματα» είπε ενώ η συζήτηση είχε και προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ Θανάση Ξυνίδη και Γιάννη Τσεγγελίδη για την καθαριότητα στον πρώην Δήμο Σταυρούπολης.


Διαφωνία Ξυνίδη για την παραχώρηση έκτασης στη ΣΕΚΕ. Αποσύρθηκε το θέμα

Την άρνησή του εξέφρασε ο Θανάσης Ξυνίδης στη συζήτηση του θέματος για την παραχώρηση έκτασης στη Δ.Ε. Σταυρούπολης για 20 χρόνια, θεωρώντας ότι δεν είναι σύννομη και πρέπει να βγει σε δημοπρασία. Συμφωνεί είπε, με την επιχειρηματική κίνηση της ΣΕΚΕ αλλά δεν μπορεί να το ψηφίσει. Από την πλευρά του Πάνου Ταρενίδη (που παρέστη και δεν ψήφισε λόγω της Προεδρείας που ασκεί στη ΣΕΚΕ) ειπώθηκε ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Από την αντιπολίτευση, επισημάνθηκε ότι ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα με τη συμμετοχή της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής.

Τελικά, παρά την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας που είναι θετική, το θέμα αποσύρθηκε από το Δήμαρχο Ξάνθης λόγω αμφιβολιών και θα επανέλθει Στην αγροτική έκταση της περιοχής Ιωνικού, η ΣΕΚΕ προτίθεται να δημιουργήσει ξηραντήρια, θερμοκήπια και άλλες εγκαταστάσεις.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/