Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ανάβει η διαμάχη για την επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου στον Έβρο

Επειτα από τη «σύγκρουση», που προκλήθηκε στο εγχώριο πολιτικό πεδίο, πλέον περιήλθε και σε γνώση της European Task Force

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Διευρύνεται η «κόντρα» για την επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου, κόστους 40 εκατ. ευρώ, στην περιοχή της Ορεστιάδας, καθώς το όλο ζήτημα έπειτα από τη «σύγκρουση», που προκλήθηκε στο εγχώριο πολιτικό πεδίο, πλέον περιήλθε και σε γνώση της European Task Force. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», οι χειρισμοί μέχρι στιγμής για την εξέλιξη της εν λόγω επένδυσης περιήλθαν και σε προσωπική γνώση του επικεφαλής της European Task Force, Χ. Ράιχενμπαχ. Την πρωτοβουλία ενημέρωσης της European Task Force είχε η ιδιωτική κοινοπραξία, που αρχικά ανέλαβε να υλοποιήσει την επένδυση και στη συνέχεια αποκλείστηκε με παρέμβαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη, ο οποίος προέκρινε τη διενέργεια διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Η ιδιωτική κοινοπραξία με το διακριτικό τίτλο, «Geo-Vet», η οποία θα αντλούσε χρηματοδότηση από το εξωτερικό για την επένδυση και είναι ελληνογερμανικών συμφερόντων, φέρεται να έχει ενημερώσει και τις προξενικές αρχές της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη για την τροπή στο σχετικό θέμα. Μάλιστα προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια, επιχειρώντας να ανατρέψει την απόφαση, που δεν της επέτρεψε να προχωρήσει στην επένδυση, ενώ δεν αποκλείεται να διεκδικήσει και αποζημιώσεις.



«Μπλόκο»

Εκτός από την ενημέρωση της Task Force, το θέμα απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία του Έβρου και πριν από λίγες ημέρες το ανακίνησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή και πρώην υπουργός, Γ. Ντόλιος, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ανοιχτή «κόντρα» με το Γ. Μανιάτη. Η ερώτηση Ντόλιου υπαινίσσεται έμμεσα πως το «μπλόκο» από το ΥΠΕΚΑ στην με απευθείας ανάθεση σχετική σύμβαση μεταξύ της ιδιωτικής κοινοπραξίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, είναι αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων.

«Θέλω να σας ενημερώσω για το ότι διακινούνται σχεδόν επίσημα φήμες ότι το υπουργείο μπλοκάρει την υπόθεση, εξυπηρετώντας συμφέροντα άλλης εταιρείας. Αυτή η ‘άλλη’ εταιρεία έχει μισθώσει παρακείμενη έκταση για εξόρυξη ζεόλιθου, την οποία δεν αξιοποιεί επικαλούμενη έλλειψη ζήτησης από την αγορά.

Η ίδια εταιρεία όμως, κατά τις διακινούμενες φήμες, εισάγει ζεόλιθο από λατομικό χώρο που αξιοποιεί στη Βουλγαρία» επισημαίνει ο βουλευτής στην ερώτησή του στη Βουλή. Εξίσου σκληρή ήταν η τοποθέτηση του κ. Μανιάτη, ο οποίος προέβη σε δημόσια ανακοίνωση, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος, καθώς, όπως σημειώνει, η ερώτηση Ντόλιου «περιγράφει με πληρότητα και σαφήνεια τις αιτιάσεις, αποκλειστικά και μόνο, του ενδιαφερόμενου ιδιώτη, προκειμένου αυτός να αναλάβει με απευθείας ανάθεση και όχι με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, την εκμετάλλευση κοιτάσματος ορυκτού πλούτου της χώρας».

 
Πηγή: