Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Απόντες οι 20 από τους 22 δημάρχους στην Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας, όπου όμως εμφανίστηκαν κάτοικοι Σαπών υπέρ του χρυσού!!!

Σε παρωδία εξελίχθηκε η συνεδρίαση, η οποία αναβλήθη-κε λόγω έλλειψης απαρτίας, αφού οι μόνοι που ήρθαν μαζικά ήταν οι υπέρμαχοι των Χρυσω-ρυχείων Θράκης (που έλαβαν χθες και έγκριση από το Κεντρι-κό Αρχαιολογικό Συμβούλιο)  
ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ;

Σε παρωδία εξελίχτηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη το απόγευμα στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Η συμμετοχή των μελών της, δυστυχώς, δεν ήταν η απαιτούμενη, ώστε να υπάρχει απαρτία, με αποτέλεσμα να αναβληθεί για την επόμενη εβδομάδα. Το αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι επιδεικτικά αγνόησαν την πρόσκληση κυρίως οι δήμαρχοι της Περιφέρειάς μας, δείγμα του ότι ο «Καλλικράτης» έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει, μέχρις ότου εμπεδωθούν οι συμμετοχικές διαδικασίες από τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 22 δημάρχους όλης της Περιφέρειας, μονό δυο παρέστησαν στη συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το δήμαρχο Μαρώνειας-Σαπών, κ. Ηλία Ιωαννάκη, και για το δήμαρχο Παρανεστίου, κ. Νίκο Καγιάογλου. Οι υπόλοιποι «έλαμψαν» δια της απουσίας τους, κάτι που καυτηριάστηκε έντονα από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, από τους φορείς και τους πολίτες, που συμμετέχουν σε αυτήν, καθώς και από τη διοίκηση της Περιφέρειας.


Μάλιστα, ο περιφερειάρχης, κ. Άρης Γιαννακίδης, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη συγκεκριμένη στάση των δημάρχων κι εμμέσως πλην σαφώς τους κατηγόρησε για υποβάθμιση του θεσμού.


Παρέμβαση κατοίκων των Σαπών υπέρ των επενδύσεων χρυσού


Αποδοκίμασαν τους φορείς και ζήτησαν άμεση δρομολόγηση των επενδύσεων

Οι δυσάρεστες εκπλήξεις για όσους συμμετείχαν στη διαδικασία δε σταμάτησαν εδώ. Αντίθετα, ένα άλλο μέτωπο βρισκόταν ανοιχτό από το ξεκίνημα της συνεδρίασης κι αυτό είχε να κάνει με την παρουσία δεκάδων πολιτών, που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν εναντίον της στάσης των φορέων στο ζήτημα του χρυσού. Συγκεκριμένα, κάτοικοι από τις Σάπες, μέλη της «Ένωσης Πολιτών για την Ανάπτυξη της Θράκης», όπως αναγραφόταν στα έντυπα, που διένειμαν, συγκεντρώθηκαν λίγο πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συνεδρίασης μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και στη συνέχεια εισήλθαν στην αίθουσα, αναρτώντας πανό με συνθήματα υπέρ των επενδύσεων στο χρυσό. Η ανακοίνωση της αναβολής της συνεδρίασης έγινε αφορμή για να «ανάψουν τα αίματα» και να ξεκινήσουν οι αποδοκιμασίες προς όλες τις κατευθύνσεις.

Με τους διαμαρτυρόμενους εκτενή διάλογο είχαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών, κ. Ηλίας Ιωαννάκης, καθώς και ο επικεφαλής της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», περιφερειακός σύμβουλος, κ. Θανάσης Μακρής. Επικαλούμενοι την τραγική οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται, οι κάτοικοι των Σαπών ζητούσαν επίμονα την άμεση δρομολόγηση των επενδύσεων χρυσού, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή.


Ηλίας Ιωαννάκης «Αν δεν γίνουν υγιείς επενδύσεις, εξαναγκάζονται οι κάτοικοι να πάνε προς το χρυσό»

«Αν δεν γίνουν υγιείς επενδύσεις, εξαναγκάζονται οι κάτοικοι να πάνε προς το χρυσό», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Ιωαννάκης, που περιέγραψε μια τραγική κατάσταση, που επικρατεί στο γειτονικό δήμο, μια κατάσταση, που όπως υπαινίχτηκε, την εκμεταλλεύονται κάποιοι αυτή τη στιγμή.


Θανάσης Μακρής «Εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού ανεργίας, είναι πολύ εύκολο τους ανθρώπους, που βρίσκονται σε απόγνωση να τους χρησιμοποιήσει μια εταιρία»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Μακρή, που αναγνωρίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας στον τόπο», επισήμανε πως «είναι πολύ εύκολο τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση να τους χρησιμοποιήσει μια εταιρία». «Το δυστύχημα είναι ότι θα νοιώσουν κι αυτοί προδομένοι», προσέθεσε, «γιατί έτσι κι αλλιώς οι θέσεις εργασίας, που προβλέπονται είναι πολύ λίγες για τον κόσμο, στον οποίο έχουν υποσχεθεί δουλειά». Αντίθετα, κάλεσε τους κατοίκους να εξετάσουν τις τραγικές επιπτώσεις, που έχουν παρόμοιες επενδύσεις στην υγεία των ανθρώπων των περιοχών, όπου γίνονται, ενώ παράλληλα έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» προς τη διοίκηση της Περιφέρειας, προκειμένου να κινητοποιηθεί για την αναζήτηση και υλοποίηση άλλων μορφών ανάπτυξης, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία που μαστίζει την περιοχή.


Γνωμοδότησε υπέρ της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα του Έβρου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Πάντως μια ακόμα δυσάρεστη είδηση για το θέμα του χρυσού έφτασε την Τετάρτη από την Αθήνα και έχει να κάνει με τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση στο Πέραμα του νομού Έβρου. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου παρέστησαν από την περιοχή μας η αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Γωγώ Νικολάου, ο επικεφαλής της «Οικολογίας Αλληλεγγύης», κ. Θανάσης Μακρής, και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, που δεν κατάφεραν όμως να αποτρέψουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Η απόφαση βέβαια είναι γνωμοδοτική, παρά ταύτα η έκδοσή της δυσκολεύει πλέον ακόμα περισσότερο την προσπάθεια των φορέων να αποτρέψουν την επένδυση στο Πέραμα.

 
Πηγή: http://www.paratiritis-news.gr/