Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η (θρακιώτισσα) σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου στην Θράκη

Μια μεγάλη Ελληνίδα, που έχει ρίζες καταγωγής από την περιοχή μας, έρχεται στον τόπο μιας για μια ξεχωριστή εκδήλωση - παράσταση απόψε. Μαζί της άλλος ένας Θρακιώτης
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Μια μεγάλη Ελληνίδα έρχεται στον τόπο μας. Είναι επικεφαλής μιας ομάδας εμπνευσμένων ανθρώπων, που καθοδηγούνται από τη μουσική και προβάλλουν σε κάθε βήμα τους την πατρίδα μας, την «Όμορφη Ελλάδα», όπως έχουν τιτλοφορήσει τη νέα σειρά των συναυλιών τους. Έτσι, προσπαθούν να ανατρέψουν τη θολή εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ο λόγος για τη Σόνια Θεοδωρίδου από τη Βέροια (αλλά και με θρακιώτικες ρίζες καταγωγής), το Θεόδωρο Ορφανίδη από το Κιλκίς, τον Αθανάσιο Σίμογλου από το Διδυμότειχο.

Από το Βερολίνο, με τη δισκογραφική εταιρεία «The human voice», που έχουν δημιουργήσει, ασχολούνται με νέες μουσικές παραγωγές Ελλήνων συνθετών και Ελλήνων ποιητών. Ακόμη, ανακαλύπτουν νέους μουσικούς και παίζουν τη μουσική τους σε μεγάλες αίθουσες της Ευρώπης.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012, στις 8.30 μ.μ., στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 31), η ομάδα αυτή θα παρουσιάσει το καινούριο CD «CAVAFY - SHADES OF LOVE…» με ποιήματα του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωσταντίνου Καβάφη, μελοποιημένα από το Θρακιώτη συνθέτη Dr. Αθανάσιο Σίμογλου, που ζει και εργάζεται στη Στουτγκάρδη. Μετά την παρουσίαση του CD από τη Δώρα Κάσσα-Παπαδοπούλου, Φιλόλογο και Γενική Γραμματέα της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης θα ακολουθήσει ένα μικρό ρεσιτάλ της Σόνιας Θεοδωρίδου με τραγούδια που περιέχονται στο CD. Μαζί της στο πιάνο ο Μάρκος Κώτσιας.

Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν με τους καλλιτέχνες και συντελεστές του έργου.

Την εκδήλωση διοργανώνουν τα βιβλιοπωλεία «+Βιβλία Καφετζή» (Ορφέως 1) και η Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης. Τηλέφωνα επικοινωνίας 2531081181, 2531071171 και 6975910734.


Λίγα λόγια για τους δημιουργούς :

Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου γεννήθηκε στη Βέροια. Αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο «Μανώλης Καλομοίρης» με διάκριση και με βραβείο «Άριστης και Διακεκριμένης Εκτέλεσης», ενώ της χορηγήθηκε η υποτροφία «Μαρία Κάλλας», για να πραγματοποιήσει περαιτέρω σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και αργότερα στο Λονδίνο. Από το Μάρτιο του 2010 είναι καθηγήτρια τραγουδιού στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου, όπου και διαμένει μόνιμα.

Έχει εμφανισθεί στα πιο σημαντικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης. Ως σολίστ έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες και ρεσιτάλ τραγουδιού σε Κολωνία, Βουδαπέστη, Ιταλία, Ισραήλ, Λισαβόνα, Τόκιο, Φρανκφούρτη, Μόναχο κ.λ.π. και έχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους απ' όλο τον κόσμο. Το κλασικό της ρεπερτόριο περιλαμβάνει τους πιο σημαντικούς ρόλους όπερας. Έχει κυκλοφορήσει δύο CD με όπερες, την «La Callisto» του Cavalli και την «Conrois and his copies» του Περικλή Κούκου. Επίσης τα CD «Η Σόνια Θεοδωρίδου συναντά το Μάνο Χατζηδάκι» (Σείριος), «Ρεσιτάλ» (Σείριος - Οδός Πανός), Γιάννη Μαρκόπουλου «Αναγέννηση» (Κίνησις), Θάνου Μικρούτσικου «Warna» (Arcardia), Χάρη Περσίδη «Storiae d’ Amor» (Eros), «Arie Antiche» (Legend Classics), "Sonia Thedoridou sings Jacques Brel" (Et'cetera), Θανάση Μωραϊτη «Pictures for the sadness of the blonde girls and of Eleni» (EMI Classics), Γιάννη Κωνσταντινίδη «30 Songs» (The Human Voice), «Cavafy – Shades of Love…» (The Human Voice).

Ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης κατάγεται από το Κιλκίς.

Σπούδασε μουσική στη Θεσσαλονίκη όπου και ανέλαβε τη θέση του βοηθού μαέστρου στη χορωδία και ορχήστρα του Αγίου Χρυσοστόμου υπό τη διεύθυνση του Χρυσόστομου Σταμούλη. Το 2005 πήγε στην Ολλανδία. Εκεί συνεργάστηκε με μουσικά σύνολα ως προσκεκλημένος μαέστρος.

Μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους Ευρωπαίους και Έλληνες μαέστρους και διηύθυνε ορχήστρες στην Ελλάδα και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Το 2010 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του Σόνια Θεοδωρίδου την «Orchestra mobile», την πρώτη ορχήστρα που φέρνει κοντά μουσικούς από ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή η «Orchestra mobile» δραστηριοποιείται στο Βερολίνο, στην Αθήνα, στο Άμστερνταμ κ.α.


Ο συνθέτης Αθανάσιος Σίμογλου γεννήθηκε το 1954 στο Διδυμότειχο.

Στα δέκα του χρόνια ξεκίνησε τα μαθήματα Μουσικής και Τρομπέτας. Μέχρι το 1970 έπαιζε Τρομπέτα στη Φιλαρμονική του Δήμου.

Σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Κρατικό Ωδείο Βορείου Ελλάδος, ενώ μεταξύ 1974 και 1981 σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου στην Ιταλία.

Ένα χρόνο αργότερα μετοίκησε στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας όπου διατηρεί ιατρείο μέχρι και σήμερα. Παράλληλα ασχολείται με τη σύνθεση.


Ο πιανίστας Μάρκος Κώτσιας γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα και άρχισε σπουδές πιάνου σε ηλικία 13 ετών με δάσκαλο το Γιώργο Ιωαννίδη. Το 2004 εισήχθη στη Σχολή Μουσικών Σπουδών. Παράλληλα ολοκλήρωσε τις θεωρητικές και πιανιστικές του σπουδές στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Το 2008 απέσπασε το Α' βραβείο στο διαγωνισμό YAMAHA και εισήχθη στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Στουτγκάρδης, στην τάξη του Andre Marchand.

Εμφανίζεται σε συναυλίες στην Ελλάδα και τη Γερμανία.
 
.