Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Επίσκεψη μητροπολίτη Διδυμοτείχου στην Αδριανούπολη

Εκεί λειτουργούσαν πολλές Ελληνικές Εκκλησίες και Μετόχια Ιερών Μονών ενώ σήμερα σώζονται δύο μόνο βουλγαρικές Ορθόδοξες Εκκλησίες

ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΕ ΕΚΕΊ;


Την Αδριανούπολη επισκεφθηκε χθες ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Πιο συγκεκριμένα ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός μετέβη στην Αδριανούπολη, ύστερα από πρόσκληση της Προξένου κ. Αικατερίνης Βαρβαρίγου, προκειμένου να τελέσει Αγιασμό και να ευλογήσει την Βασιλόπιτα του Ελληνικού Προξενείου στην Αδριανούπολη.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου στη νέα Πρόξενο και με την ευκαιρία αυτή ευχήθηκε στην ίδια αλλά και το προσωπικό επιτυχία στο μεγάλης σημασίας έργο τους.

Αργότερα ο Σεβασμιώτατος περιόδευσε στην Ελληνική συνοικία της πόλης, και θαύμασε τα κτίρια που μαρτυρούν ακόμα την άλλοτε ζωντανή Ελληνική κοινότητα της Αδριανουπόλεως που αριθμούσε μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, 40.000 Έλληνες. Στη συνέχεια μετέβη και προσκύνησε στον Βουλγαρικό Ορθόδοξο Ναό των Αγ. Κων/νου και Ελένης.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην Αδριανούπολη λειτουργούσαν πολλές Ελληνικές Εκκλησίες και Μετόχια Ιερών Μονών. Σήμερα σώζονται δύο μόνο Βουλγαρικές Ορθόδοξες Εκκλησίες