Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την (χιονισμένη) Ίμβρο

"Επιτέλους θα έχουμε και πάλι σχολείο" δήλωσε από την γεννέτειρά του

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ
ΣΤΟ (ΘΡΑΚΙΚΟ) ΝΗΣΙ

Την γενέτειρα του την Ίμβρο επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που με την παρουσία του στο νησί προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στους εναπομείναντες ομογενείς του νησιού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Ίμβρο με αφορμή την ονομαστική εορτή του Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κυρίλλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε πολλά χωριά του νσιού όπως το Σχινούδι, τους Αγίους Θεοδώρους. Παράλληλα βρέθηκε στα θυρανοίξια του εξωκλησιού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ. Το συγκεκριμένο εξωκλήσι είχε καταστραφεί και ανακαινίσθηκε πρόσφατα. Ο

 κ. Βαρθολομαίος μιλώντας στους ομογενείς του νησιού τόνισε « ήλθα εδώ για να μοιραστώ μια σπουδαία είδηση.Πως θα έχουμε και πάλι σχολείο. Έστω και ένα. Έστω και με λίγα παιδιά.».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχη πως η ομογένεια στην Ίμβρο αδικήθηκε, και τόνισε πως με την πολιτική του ξεριζωμού της μειονότητας το τουρκικό κράτος είχε κλείσει και τα σχολεία και ζήτησε απο τους Ιμβρίους να φέρουν τα παιδιά τους στο νησί»

«Η Θεία Πρόνοια μας επιφυλάσσει μέλλον και προοπτική και Ανάσταση, και όχι τέλος και φθορά και απώλεια», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ίμβρο και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους πιστούς που γέμισαν τον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου: «Βλέπετε ότι σιγά-σιγά έρχεται η αποκατάστασις των αδικιών, η δικαίωσις μας».

Παράλληλα κάλεσε τους γονείς, που έχουν τη δυνατότητα, να σπεύσουν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο νέο μειονοτικό σχολείο που θα λειτουργήσει και πάλι: «Έστω και ένα. Έστω και με λίγα παιδιά, η επαναλειτουργία του σχολείου είναι σημαντική. Λίγα σήμερα, πολλά αύριο, καθ' ότι ο Θεός δύναται και εκ των λίθων εγείραι τέκνα τω Αβραάμ».

«Εκείνος γνωρίζει το αύριον του κόσμου και σ' Εκείνον εμείς εμπιστευόμεθα το αύριον της Ίμβρου ... Αδικηθήκαμε πολύ, πάρα πολύ. Αλλά βλέπετε ότι σιγά-σιγά έρχεται η αποκατάστασις των αδικιών, η δικαίωσις μας, η επιβράβευσις της υπομονής μας, η απάντησις του ουρανού στις ατελείωτες ικετευτικές προσευχές μας. Δόξα τω Θεώ τω εισακούοντι και ανταποκρινομένω τω δικαιοκρίτη Θεώ, τω φιλανθρώπω Θεώ», ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος.

.