Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ερώτηση Κουβέλη στην Βουλή για τα τελωνεία Λάγους και Σαμοθράκης

Έπιασε τόπο η άνοδός του στην Θράκη για το συνέδριο της ΚΕΔΕ και τα εγκαίνια των γραφείων της Νομαρχιακής Ροδόπης της Δημοκρατικής Αριστεράς

         ΔΙΑΒΑΣΤΕ ANAΛΥΤΙΚΑ


Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, για το θέμα της επικείμενης αναστολής λειτουργίας των Τελωνείων Πόρτο Λάγος Ξάνθης και Σαμοθράκης, ζητώντας από τον υπουργό να επανεξετάσει την απόφασή του.

Στην ερώτησή του ο Φ. Κουβέλης αναφέρει τα παρακάτω:


Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα Αναστολή λειτουργίας τελωνείων Σαμοθράκης και Πόρτο Λάγος Ξάνθης

Από την 1η Φεβρουαρίου 2012 αναστέλλεται η λειτουργία και ανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την πρόθεση του να βάλει λουκέτο μεταξύ άλλων τελωνείων, στο τελωνείο της Σαμοθράκης και του Πόρτο Λάγος Ξάνθης.

Ωστόσο, αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, καθώς κάτοικοι και αρχές διαμαρτύρονται για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση των περιοχών τους, υποστηρίζοντας ότι τα τελωνεία έχουν ελάχιστο κόστος λειτουργίας, αλλά πολλαπλάσια έσοδα για το δημόσιο και ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το τελωνείο στο Πόρτο Λάγος δεν έχει λειτουργικά έξοδα γιατί καλύπτονται από το Λιμενικό Ταμείο, ενώ απασχολεί μόλις έναν υπάλληλο σε 24ωρη βάση που καλύπτει 80 αλιείς της περιοχής Λάγους – Αβδήρων – Φαναρίου ως προς τις επιστροφές Φόρου Καυσίμων, εισπράττει 35 εκατομμύρια ευρώ από δασμούς πετρελαιοειδών της αποθήκης ΕΛΙΝΟΙΛ, η οποία προσελκύει 40 κατάπλους, ενώ εξυπηρετεί επίσης και τις εισαγωγές και εξαγωγές αλιευμάτων αλλά και μιας σειράς άλλων προϊόντων.

Επίσης, η αναστολή της λειτουργίας του τελωνείου Σαμοθράκης, το οποίο ουσιαστικά έχει κλείσει από το Νοέμβριο όταν τέθηκε σε εφεδρεία ο μοναδικός του υπάλληλος, έχει δημιουργήσει ήδη αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του νησιού, στους αλιείς, στη διακίνηση των καυσίμων και σε άλλες δραστηριότητες, όπως αναφέρει σε επιστολή του από 5-12-2011 προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, η οποία έμεινε αναπάντητη.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Είναι στις προθέσεις του να επανεξετάσει την απόφασή του περί κατάργησης των τελωνείων Σαμοθράκης και Πόρτο Λάγος, τα οποία έχουν ελάχιστο κόστος λειτουργίας, αλλά μεγάλη σημασία για την τοπική οικονομία και κοινωνία;

Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης

.