Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Πλιάτσικο στα αποθεματικά των Επιμελητηρίων της Θράκης

Τα χρήματα έχουν επενδυθεί σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που μετά το περίφημο κούρεμα έχουν ήδη χάσει ως και το 70% της αξίας του
ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟ, ΣΕ ΡΟΔΟΠΗ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ.
ΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τον τελευταίο καιρό οργίαζαν οι φήμες για την τύχη των αποθεματικών των Επιμελητηρίων αλλά οι άνθρωποι των διοικήσεων δεν ήθελαν να το πιστέψουν καθώς δεν υπήρχε καμιά σχετική επίσημη πληροφόρηση.

Οι χειρότεροι εφιάλτες τους όμως επιβεβαιώθηκαν με έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος που τους γνωστοποίησε για πρώτη φορά στις 26/1/2012, πως τα αποθεματικά τους έχουν επενδυθεί σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα να έχουν χάσει μέχρι στιγμής περίπου το 65 % της αξίας τους, ενώ τα ρευστά διαθέσιμα έχουν περιοριστεί κατά 95 % ! Συνολικά από τα 60 περίπου εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς των Επιμελητηρίων έχουν μείνει μόνο 4 εκατομμύρια ευρώ.

Το θέμα ανακινήθηκε από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης που αντιμετώπισε πρόβλημα στην εκταμίευση ποσού προς αποπληρωμή των υποχρεώσεων του. Στην συνέχεια αποδείχθηκε ότι παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και Επιμελητήρια άλλων Νομών με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γεώργιος Κασιμάτης απευθύνθηκε στις 18/1/2012 με έγγραφο που χαρακτήρισε «εξαιρετικά επείγον», προς τον Διοικητή της ΤτΕ ζητώντας εξηγήσεις για την «πρωτοφανή κωλυσιεργία σε βαθμό που άπτεται της άρνησης με την οποία έχουν αντιμετωπιστεί τα αιτήματα εκταμιεύσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας».

Ο κεραυνός ήρθε με απάντηση που υπογράφει ο Διευθυντής Μιχαήλ Μιχαλόπουλος ( ούτε δια λογαριασμό, ούτε αντ΄ αυτού του Διοικητού Γεώργιου Προβόπουλου στον οποίο απευθύνθηκε η ΚΕΕΕ ) και επιβεβαιώνει ότι τα αποθεματικά των Επιμελητηρίων έχουν χρησιμοποιηθεί για την αγορά ΟΕΔ. Στην απάντηση της η ΤτΕ επικαλείται Νόμο του 1950 που αφορά την υποχρεωτική κατάθεση των αποθεματικών των Επιμελητηρίων σε αυτήν και μάλιστα άτοκα. Ο Νόμος αυτός ήταν γνωστός στις διοικήσεις και εφαρμοζόταν χωρίς προβλήματα για 60 χρόνια. Τα προβλήματα προέκυψαν από την αγορά των Ομολόγων για την οποία τα Επιμελητήρια ούτε είχαν ερωτηθεί, ούτε είχαν εγκρίνει, ούτε καν είχαν ενημερωθεί μέχρι τώρα. Φυσικά για λεπτομέρειες όπως πότε αγοράστηκαν αυτά και σε ποια τιμή, τι διάρκεια ή τι επιτόκιο έχουν, ούτε λόγος.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο που μίλησε για σχέδιο εξόντωσης των Επιμελητηρίων από την Κυβέρνηση και δήλωσε ότι «θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μην περάσουν τα σχέδια όλων όσοι θέλουν να αλώσουν την ελληνική αγορά». Από την μεριά του ο Πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «το πλήγμα για τα Επιμελητήρια και πολύ περισσότερο για τα μέλη τους που αποτελούν το κύτταρο του επιχειρηματικού κόσμου και έχουν βάλει πλάτη όλο αυτό το διάστημα, είναι διπλό». Να σημειωθεί ότι τα αποθεματικά προέρχονται αποκλειστικά από τις υποχρεωτικές εισφορές των μελών που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικροί επαγγελματίες.

Στην περιοχή μας την μεγαλύτερη ζημιά υπέστη το Επιμελητήριο Έβρου. Εν μια νυκτί στην κυριολεξία είδε το αποθεματικό του, που μετά από μια εικοσαετία χρηστής διαχείρισης είχε φτάσει στο 1.483.000 €, να εξανεμίζεται στις 41.000 € ! Τα υπόλοιπα 1.442.000 € μετατράπηκαν σε Ομόλογα τα οποία στις 19/1 είχαν τρέχουσα αποτίμηση 560.000 €. Μετά από αυτό, τα σχέδια της νέας διοίκησης για ψηφιακό Επιμελητήριο και στήριξη της τοπικής οικονομίας, μένουν μετέωρα. Ισχυρό πλήγμα και για την Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου που περίμενε από το Επιμελητήριο εδώ και ένα χρόνο τα 108.000 € για την αύξηση κεφαλαίου αλλά προσέκρουε στο Υπουργείο Ανάπτυξης που με γελοίες αιτιάσεις καθυστερούσε την έγκριση. Η προφανής κωλυσιεργία αποδείχθηκε συμπαιγνία καθώς και να δοθεί τώρα η έγκριση από το Υπουργείο, δεν υπάρχουν πλέον τα λεφτά στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μικρότερη ζημιά για το Επιμελητήριο Ξάνθης που είδε 236.000 € να μένουν μόνο 84.000 € και τα υπόλοιπα 152.000 € να μετατρέπονται σε Ομόλογα των οποίων η τρέχουσα αξία είναι 59.000 €. Παρόμοια ζημιά και για το Επαγγελματικό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης που είδε 138.000 € να μένουν 43.000 € και τα υπόλοιπα 95.000 € να μετατρέπονται σε Ομόλογα των οποίων η τρέχουσα αξία είναι μόλις 36.000 €.

Αντίθετα αμελητέα είναι η ζημιά για το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης που είδε 23.000 € να μένουν 16.000 € και τα υπόλοιπα 7.000 € να μετατρέπονται σε Ομόλογα των οποίων η τρέχουσα αξία είναι 2.700 €. Σε πλήρη αντιδιαστολή με την περίπτωση του Έβρου, το Επιμελητήριο Καβάλας είδε 112.000 € να μένουν 108.000 € και μόνο 3.900 € να μετατρέπονται σε Ομόλογα. Οι διαφοροποιήσεις προκαλούν επιπλέον σκέψεις για τα κριτήρια με τα οποία αποφασίστηκαν τα ποσά που τραβήχτηκαν από κάθε λογαριασμό.

Αν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή ανατροπή, το έγκλημα φαίνεται πως είναι τετελεσμένο. Η υπόθεση θα πάρει τον μακρύ δρόμο της δικαιοσύνης αλλά μέχρι αυτή να αποφανθεί, η ζημιά στην αγορά θα είναι μη αναστρέψιμη και μπορεί να αποδειχθεί χαριστική βολή, καθώς τα ποσά των αποθεματικών θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αξιοποιηθούν τώρα με πολλούς τρόπους στην προσπάθεια στήριξης της αγοράς και ανάσχεσης της υφεσιακής πορείας. Αλλά αυτά δεν υπάρχουν πιά...

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/