Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Εισαγγελέας απ' τη Θράκη κατευθείαν στο τιμόνι ανεξάρτητης αρχής

Τοποθετήθηκε επικεφαλής της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων με διακομματική συμφωνία

      ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Την τοποθέτηση του αντεισαγγελέα Εφετών κ. Β. Φλωρίδη στο «τιμόνι» της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων, ενέκρινε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Κατά την ακρόαση και διατύπωση γνώμης από τα μέλη της Επιτροπής για την καταλληλότητα των προτεινομένων από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εσωτερικών, Υποδομών και Υγείας για διορισμό στις θέσεις του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών της Αρχής, καθώς και των αναπληρωτών τους, τον κ. Φλωρίδη ενέκριναν το ΠαΣοΚ, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών» (σημειώνεται ότι για τα υπόλοιπα μέλη της Αρχής η ΝΔ δήλωσε «παρών»).


Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που την διέπει, έχει σκοπό την ανάπτυξη και προαγωγή της εθνικής στρατηγικής, πολιτικής και δράσης στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, καθώς και τη διασφάλιση της διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, συνοχής και εναρμόνισης των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων προς το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο. Επίσης, προσβλέπει στην διαρκή βελτίωση του νομικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, καθώς και τον έλεγχο της τήρησής του από τα δημόσια όργανα και τις αναθέτουσες αρχές.

Η Αρχή απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα ή άλλη ανεξάρτητη ή διοικητική αρχή, αλλά υπόκειται στον έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων. Όσον αφορά το ηλεκτρονικό μητρώο που συστήνεται, αυτό έχει σκοπό τη συλλογή, επεξεργασία και δημοσίευση στοιχείων, που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βασίλης  Φλωρίδης είναι αδελφός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη και πέρασε με μεγάλη επιτυχία ως Εισαγγελέας και από το Εφετείο Θράκης.

.