Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η βόλτα του Βαρθολομαίου στην κάτασπτη Πόλη και η μαθητική του έκθεση για την "χιονισμένη φύση"

Πατριαρχική πεζοπορία…στα χιόνια έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης χθες στην Κωνσταντινούπολη!
           ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Η ισχυρή χιονόπτωση που έντυσε στα λευκά πολλά σημεία της Πόλης, έδωσε την ευκαιρία στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για μια μικρή ανάπαυλα. Έτσι ο Πατριάρχης θέλοντας να χαρεί τη χιονισμένη φύση, πού τόσο λατρεύει, μετέβη την Παρασκευή το απόγευμα με κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής στο κατάλευκο Άλσος του Εμιργκιάν στο Βόσπορο, το οποίο την άνοιξη στολίζουν χιλιάδες ποικιλόχρωμες τουλίπες (λαλέδες).

Ο Πατριάρχης και η συνοδεία του έκαναν πεζοπορία επί μια ώρα στο χιονισμένο τοπίο. Με το ραβδί του ο Πατριάρχης ξελάφρωσε από το βάρος του χιονιού τα πιο «αδύναμα» κλαδιά των ολόλευκων δένδρων. Επισφράγισμα της χειμωνιάτικης αυτής απόλαυσης ήταν ένα ζεστό ρόφημα σ’ ενα από τα κιόσκια-εστιατόρια στο χώρο αυτό, παλαιά περίπτερα της οθωμανικής εποχής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αγαπά ιδιαιτέρως το χιονισμένο τοπίο, την φύση που «ντύνεται» στα ολόλευκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ήταν μαθητής, στις σχολικές εκθέσεις του, ο νεαρός τότε Δημήτριος Αρχοντώνης έγραφε για τη χιονισμένη φύση.

«Μα μήπως μόνον η φύση είναι στις χαρές της; Όχι. Και τα παιδιά βρίσκουν το χιόνι πολύ απολαυστικό και θαυμάσιο μέσο γιά την εξωτερίκευση της τάσης που έχουν προς το παιχνίδι. Γι’αυτό, όταν χιονίσει βλέπουμε τα παιδιά να ξεχύνονται στους κήπους, στ’ανοιχτά μέρη, ακόμη και στους δρόμους και ν’αρχίζουν το χιονοπόλεμο… Όταν οι νυφάδες του χιονιού πέφτουν μ’ ενα γρήγορο ρυθμό χοροπηδώντας στον αέρα, τα λιγοστά πουλιά που έμειναν, πετούν στίς στέγες και στά παράθυρα γυρευοντας λίγα ψίχουλα ή λίγους σπόρους. Όλα ειναι όμορφα, ελκυστικά και γραφικά οταν η φύση ειναι χιονισμένη. Οι νιφάδες του χιονιού πέφτουν απαλά απαλά, η μιά πάνω στήν άλλη, καί στρώνουν ενα κάτασπρο χαλί γιά νά περάσει ο Γερο-Χειμώνας».

Αποσπάσματα από την έκθεση του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, «Η χιονισμένη φύσις», που έγραψε ως μαθητής της Ε’ Γυμνασίο στη Σχολή της Χάλκης.


Πηγή:  http://www.amen.gr/