Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Τo PSI «κούρεψε» τα αποθεματικά του Επιμελητηρίου Ξάνθης;

Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Οικονομικών, τα αποθεματικά των Επιμελητηρίων που δια νόμου και υποχρεωτικά τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος και όχι σε εμπορικές τράπεζες, είχαν μετατραπεί σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου εν αγνοία τους...
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Στην ίδια μοίρα με όλα τα Επιμελητήρια της χώρας βρίσκεται και το Επιμελητήριο της Ξάνθης σε σχέση με το «κούρεμα» των αποθεματικών.

Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Οικονομικών τα αποθεματικά των Επιμελητηρίων της χώρας, που δια νόμου και υποχρεωτικά, έπρεπε να τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος και όχι σε εμπορικές τράπεζες, είχαν μετατραπεί σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, εν αγνοία τους.


«Κούρεμα» κατά 64 % !

Τελικά η Τράπεζα της Ελλάδας, ενημέρωσε με επιστολή το ΕΒΕΑ ότι τα αποθεματικά, ύψους 11,94 εκατ. ευρώ, έχουν επενδυθεί σε ομόλογα. Πόσο αποτιμώνται αυτά στις 19 Ιανουαρίου; Μόλις 4,3 εκατ. ευρώ. Έχουν μειωθεί, δηλαδή, κατά 64%. Όπως είναι προφανές με τη διαδικασία του κουρέματος των ομολόγων για το PSI, όλα τα αποθεματικά έχουν υποστεί μείωσεις στην απόδοσή τους που ξεπερνά το 60%, γεγονός που προκαλεί σοκ , στα Επιμελητήρια και τα μέλη τους, οι εισφορές των οποίων ήταν συγκεντρωμένες στην Τράπεζα της Ελλάδος.


«Πάγωσαν» τους λογαριασμούς

Παράλληλα, οι λογαριασμοί των Επιμελητηρίων στην ΤτΕ έχουν παγώσει, δημιουργώντας ερωτηματικά. Από την πλευρά των Επιμελητηρίων αναμένεται «εξέγερση» για το απρσόμενο κούρεμα των αποθεματικών τους που προκαλεί έμφραγα. Πάντως, από κάποιες πλευρές ακούγονται πιο ψύχραιμες φωνές καθώς όπως μεταδίδει το ΙοanninaPress.gr το τοπικό Επιμελητήριο, με καταθέσεις ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, ζήτησε βεβαίωση από την Τράπεζα της Ελλάδα που εμφανίζει το αποθεματικό στο ακέραιό του.

Κάποια Επιμελητήρια με μικρότερα αποθεματικά, όπως αυτό της Ξάνθης (περίπου στις 150.000 ευρώ) έχει μικρότερες απώλειες αλλά, ίσως, σοβαρότερο πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία του.Πάντως την είδηση επιβεβαίωσε, μιλώντας στο XanthiPress.gr Ο Οικονομικός Επόπτης Σπύρος Κάλφας, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχει αβεβαιότητα και αναμένται ενημέρωση για το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/