Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Εκδήλωση για το Βυζάντιο στην Θράκη


Διοργανώνεται απόψε
το βράδυ από τον Δήμο
Αλεξανδρούπολς και το
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης 

        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, το Α.ΠΟ.Κ.ΔΑ. και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης - Αγγελική Γιαννακίδου σας προσκαλούν την Κυριακή 8 Ιανουαρίου και ώρα 18:30 στον πολυχώρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης (14ης Μαΐου 63) στην πρώτη εκδήλωση του κύκλου «Το Βυζάντιο στη Θράκη». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Αρχαίας Ελληνικής, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας στο ΑΠΘ, κ. Χασάν Μπαντάουι, θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: «Το Βυζάντιο και ο Αραβοϊσλαμικός Κόσμος».


ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο των νέων θεσμοθετημένων εκδηλώσεων του που επικεντρώνονται γύρω από τον κύκλο των τεσσάρων εποχών, ξεκινάει τον Ιανουάριο σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας και παράδοσης του Βυζαντίου.

Η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης δράσεων για τον οικουμενισμό, την πνευματικότητα, την κληρονομιά του Βυζαντίου στην ανθρωπότητα αναδεικνύεται από το γεγονός ότι, «ο άκρατος εθνοκεντρισμός διέρρηξε κάθε σχέση με τη Ρωμιοσύνη και το γένος των Ορθοδόξων, τη συνέχεια του χώρου και του χρόνου, την έννοια του οικουμενισμού, οτιδήποτε είχε σχέση με τη βιωμένη συλλογική μνήμη και το παρελθόν του Βυζαντίου». (Μ. Κορομηλά).

Σήμερα που η παγκόσμια κοινότητα απολαμβάνει τους καρπούς της «Δόξας του Βυζαντίου» του οποίου η έλξη που ασκεί η τέχνη και η αρχιτεκτονική του λάμπει σε Δύση και Ανατολή, που οι Βυζαντινές σπουδές ακμάζουν σε όλες τις γωνιές του κόσμου, είναι όρος και προϋπόθεση για τη Θράκη, το «περικάρπιο του Βυζαντίου», να αντλήσει ιδέες, δύναμη, δημιουργικότητα από το θάμβος μιας αυτοκρατορίας πολυεθνικής, αλλά μονοπολιτιστικής, μιας ελληνόφωνης ορθόδοξης αυτοκρατορίας, η οποία υπήρξε η μια μοναδική ευρωπαϊκή αυτοκρατορία με μακροβιότητα και μοναδικό πολιτιστικό μεγαλείο.

«Ο ένδοξος Βυζαντινισμός μας» (Κ. Καβάφης) αναδύθηκε σε περιοχές που αποτέλεσαν τον κατ’ εξοχήν ζωτικό χώρο της αυτοκρατορίας. Κυρίαρχη θέση κατείχε η Θράκη. Και σήμερα καλούμαστε να ζωντανέψουμε και ν’ αντλήσουμε αυτό το πνεύμα του Βυζαντίου. Γιατί σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή «είμαστε όλοι Βυζαντινοί» (Ε. Γλύκατζη-Αρβελέρ).


Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Ευάγγελος Λαμπάκης
 
.