Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Αισθητή μείωση των θανάτων από τροχαία στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Πανηγυρικό δελτίο Τύπου της Αστυνομίας για τη μεγάλη μείωση των σοβαρών ατυχημάτων τον μήνα Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2010, αν και τα απλά αυξήθηκαν
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αισθητή μείωση των τροχαίων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καταγράφεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας για το μήνα Δεκέμβριο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το αλκοόλ και τη έλλειψη κράνους είναι η κυριότερη αιτία των ατυχημάτων αλλά επίσης των θανάτων και των τραυματισμών.

Συνολικά 2 θανατηφόρα, 9 σοβαρά και 42 ελαφρά ατυχήματα σημειώθηκαν σε σχέση με τα 7 θανατηφόρα του 2010, τα 8 σοβαρά και τα 22 ελαφρά του 2010 (αισθητά αυξημένα πάντως)

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μηνός Δεκεμβρίου του 2011, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Αναλυτικά τα στοιχεία που υπάρχουν:


Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 53 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 37 το 2010). Ειδικότερα σημειώθηκαν:

2 θανατηφόρα ατυχήματα (έναντι 7 το 2010) 9 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 8 το 2010)42 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 22 το 2010)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 70 παθόντες (έναντι 57 το 2010). Ειδικότερα καταγράφηκαν:

2 νεκροί (έναντι 8 το 2010)9 βαριά τραυματίες (έναντι 11 το 2010 )59 ελαφρά τραυματίες (έναντι 38 το 2010)


Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

Η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος

Η μη χρήση προστατευτικού κράνους

Η απόσπαση προσοχής του οδηγού

Η υπερβολική ταχύτητα

Η παραβίαση της προτεραιότητας

Η παραβίαση σήμανσης

Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

Η απότομη και απερίσκεπτη διάσχιση οδοστρώματος

Η μη οδήγηση στο άκρο δεξιό της οδού

Η ολισθηρότητα του οδοστρώματος


Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Δεκέμβριο 2011, πραγματοποιήθηκαν (64.120) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν συνολικά (6.693) παραβάσεις, από τις οποίες οι (1.609) ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως:

1.081 για υπερβολική ταχύτητα 114 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη) 110 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα 26 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη 31 για αντικανονικό προσπέρασμα2 για παραβίαση προτεραιότητας 13 για αντικανονικούς ελιγμούς 48 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση 116 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση 53 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση 15 για φθαρμένα ελαστικάΣυμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.


Οδηγίες της Αστυνομίας για ασφαλή οδήγηση

Σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «οδηγώ με ασφάλεια» σημαίνει:

Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος

Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά

Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας

Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας

Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας

Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος

Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα

Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη

Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα

Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ

Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς

Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής κουλτούρας.

.