Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Πόλεμος του δημάρχου Ορεστιάδας με διευθυντές σχολείων για το μη κλείσιμό τους παρά την κακοκαιρία

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ
ΤΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΥΖΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΑΠΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ 
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ


Σχετικά με τις αποφάσεις περί λειτουργίας ή όχι των σχολείων στην περιοχή του Δήμου Ορεστιάδας, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μουζάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατά την τελευταία εβδομάδα, λόγω των καιρικών συνθηκών, πήραμε την απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία την Παρασκευή 27/1, την Πέμπτη 2/2 και την Παρασκευή 3/2/2012. Την Τρίτη 31/1 και την Τετάρτη 1/2/2012, όλα τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά.

Οι αποφάσεις για τη λειτουργία ή μη των σχολείων, ελήφθησαν μετά από συζήτηση και αλληλοενημέρωση του Δημάρχου, του αρμόδιου Αντιδημάρχου και του Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, με Διευθυντές σχολείων, τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, την Προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, την Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, τον Πρόεδρο του ΚΤΕΛ Έβρου, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ορεστιάδας, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, γονείς και εκπροσώπους γονέων.

Καμία απόφασή μας δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και υπό συνθήκες πανικού. Αντιθέτως, κάθε απόφαση που αφορά τη λειτουργία των σχολείων, την εκπαίδευση και την ασφάλεια των μαθητών, λαμβάνεται με σύνεση και νηφαλιότητα.

Οποιαδήποτε προσωπική αντιπάθεια, αδικαιολόγητη εμπάθεια και προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης, δε λαμβάνεται υπόψη κατά την άσκηση των καθηκόντων μας. Οι έχοντες τέτοια διάθεση και κίνητρα, μπορούν να βρουν άλλο πεδίο δράσης για να εκτονωθούν. Όχι τα σχολεία, την εκπαίδευση και τους μαθητές».

 
Λίγο μετά από αυτήν τη δήλωση, το thrakinea δημοσίευσε την ακόλουθη απάντηση από τον διευθυντή του 2ου δημοτικού Σχολείου Ορεστιάδας:
Κυκλοφορεί μια δήλωση του Δημάρχου Ορεστιάδας κ. Μουζά, που προσπαθεί να δείξει άλλους ως υπεύθυνους ή τουλάχιστο να καταστήσει συνυπεύθυνους για τις αποφάσεις του για τη λειτουργία των σχολείων την εβδομάδα του παγετού.

Γνωρίζω στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, που ταλαιπωρήθηκαν, στους γονείς και όλους τους συμπολίτες μας ότι ρωτήθηκα μόνο για την 27η Ιανουαρίου και είχα τη γνώμη να μη λειτουργήσουν τα σχολεία.

Καμία άλλη ημέρα δεν ρωτήθηκα.

Καλό είναι όποιος λαμβάνει τις αποφάσεις να έχει το σθένος να τις υποστηρίξει ή να σιωπά καλύτερα.

Νίκος Νικολαϊδης

 
 
Στον χορό μπήκε και  Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ορεστιάδας που χαρακτηρίζει «ανεπαρκή και αλαζόνα» τον δήμαρχο Δημήτρη Μουζά, σε επιστολή που του απέστειλε για το θέμα της λειτουργίας των σχολικών μονάδων παρά το πολικό ψύχος που επικρατούσε. Η επιστολή έχει ως εξής:


«Σύμφωνα με το νομοθεσία για τους Καλλικρατικούς Δήμους, αποφάσεις που αφορούν στην λειτουργία η όχι των σχολείων λόγο καιρικών συνθηκών, λαμβάνονται από κοινού από τον εκάστοτε δήμαρχο και τους εκπροσώπους της Α/βαθμιας και Β/βαθμιας εκπαίδευσης καθώς και την ένωση γονέων.

Οι ανωτέρω φορείς συμμετέχουν με σχετικές εισηγήσεις. Η τελική συλλογική εισήγηση κατατίθεται στην Περιφέρεια, όπου, εφόσον υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση εγκρίνεται η απορρίπτεται.

Στην περίπτωση του Καλλικρατικού Δήμου Ορεστιάδας η δημοτική αρχή ουδέποτε ζήτησε την εισήγηση της ένωσης γονέων πριν την λήψη της απόφασης την δευτέρα 30-1-2012, θεωρώντας ότι αυτές ήταν περιττές.

Μετά δε την τηλεφωνική επικοινωνία της πρόεδρου της ένωσης με τον δήμαρχο, τόσο τη Δευτέρα 30-1-2012 όσο και την Τρίτη 31-1-2012, ξεκαθαριστηκε εμμέσως πλην σαφώς από τον Δήμαρχο ότι η ένωση δεν έχει θεσμικό ρόλο παρέμβασης στην λειτουργία των σχολείων.

Ενώ ο ίδιος έκρινε ότι, όπως όλες οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά, έτσι πρέπει να λειτουργήσουν και τα σχολεία, αφού υπάρχουν επαρκείς ποσότητες πετρελαίου, υπάρχει εύκολη προσβασιμότητα στα σχολικά συγκροτήματα και τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ εκτελούνται κανονικά.

Αυτά βέβαια ήταν αποκλειστικά δική του εκτίμηση!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμαρχος συμπεριφέρεται απαξιωτικά στην Ένωση Γονέων και υποτιμά την δυναμική της. Ούτε και η πρώτη φορά που προσπαθεί απεγνωσμένα να αποποιηθεί την αναποτελεσματικότητα των άστοχων αποφάσεων του αποδεικνύοντας την διοικητική του ανεπάρκεια.

Η μέχρι τώρα ανοχή μας δεν αποτελεί υποταγή στις αποφάσεις του «Καίσαρα». Ελπίζουμε να μετριαστεί η αλαζονεία που διέπει την δημοτική αρχή, η οποία δυστυχώς εκτονώνεται στα παιδιά μας, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΓΑΘΗ ΚΟΥΤΣΟΥΛΗ»
 
.