Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδροβίων πουλιών στο Δέλτα του Έβρου

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κατά τα οποία διεξάγονται, αυτές έγιναν ταυτόχρονα στο ελληνικό και τουρκικό τμήμα του Δέλτα

      ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κατά τα οποία διεξάγονται οι Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδροβίων στο Δέλτα του Έβρου, αυτές έγιναν ταυτόχρονα στο ελληνικό και τουρκικό τμήμα του.

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών διεξάγονται σε υγροτόπους σε όλη την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Έχουν ως σκοπό την εκτίμηση των ευρωπαϊκών πληθυσμών των υδρόβιων κυρίως πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους και γίνονται μέσα στον Ιανουάριο...

Στην Ελλάδα είναι το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης πουλιών που διεξάγεται συνεχώς από το 1968.

Το Δέλτα του Έβρου είναι ένας πολύ σημαντικός υγρότοπος για τη διαχείμαση και τη μετανάστευση των υδροβίων πουλιών στην χώρα και συγκεντρώνει τους δεύτερους υψηλότερους αριθμούς πουλιών σχεδόν κάθε χρόνο.

Όπως είναι γνωστό στις εκβολές του ο ποταμός Έβρος σχηματίζει ένα Δέλτα, το οποίο μοιράζεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς σε εκείνο το σημείο ο ποταμός αποτελεί το σύνορο των δύο χωρών. Το ελληνικό τμήμα έχει έκταση 180 χιλιάδες στρέμματα και το τουρκικό 70 χιλιάδες.

Τα πουλιά βέβαια σύνορα δεν γνωρίζουν και όλο το χειμώνα είναι σύνηθες φαινόμενο οι μετακινήσεις τους από τη μία χώρα στην άλλη. Οι κύκνοι, οι χήνες, τα παπιά περνούν κάθε τόσο πάνω από το ποτάμι για να κατευθυνθούν στους ορυζώνες και τα γλυκά νερά της λίμνης Γκάλα για να τραφούν. Επιστρέφουν και πάλι στις λιμνοθάλασσες και τους αλμυρόβαλτους του ελληνικού Δέλτα για να κουρνιάσουν και να ξεκουραστούν.

Μια ταυτόχρονη μέτρηση των πουλιών και στα δύο κομμάτια του Δέλτα ήταν ένα όνειρο πολλών ετών. Το όνειρο έγινε φέτος πραγματικότητα το Σάββατο 21 Ιανουαρίου.

Η συντονισμένη μέτρηση οργανώθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου με τη στήριξη του WWF Ελλάς και του ΥΠΕΚΑ (Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας) και πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης με τη βοήθεια εθελοντών και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, ενώ στο τούρκικο Δέλτα από την περιβαλλοντική οργάνωση Doga Dernegi.

Πολυπληθείς οι συγκεντρώσεις πουλιών για άλλη μια χρονιά, παρόλη τη βροχόπτωση, ιδιαίτερα στην ελληνική πλευρά, με 82.000 υδρόβια και 8.000 άλλα είδη, όπως, αρπακτικά, παρυδάτια, ερωδιούς, κτλ.

Στο τουρκικό Δέλτα καταγράφηκαν πάνω από 17.000 παρυδάτια και υδρόβια πουλιά.

Αξιοσημείωτες παρατηρήσεις για το ελληνικό Δέλτα αποτελούν οι 18 Χαμωτίδες Tetrax tetrax, οι 39.000 Πρασινοκέφαλες Πάπιες Anas plathyrhynchos, οι 1.500 Αγριόκυκνοι Cygnus cygnus, τα 2.780 Φοινικόπτερα Phoenicopterus roseus, οι 11 Στικταετοί Aquila clanga και οι 4 Θαλασσαετοί Haliaeetus albicilla.

Αντίστοιχα, στην τουρκική πλευρά παρατηρήθηκαν 126 Αργυροπελεκάνοι Pelecanus crispus 3.300 Κιρκίρια Anas crecca, 8.500 Φαλαρίδες Fulica atra, τρεις Χηνοπρίστες Mergus merganser, 3 Θαλασσαετοί Haliaeetus albicilla και προς μεγάλη έκπληξη ένα Φοινικόπτερο του είδους Phoenicopterus minor.

Συνολικά στο σύνολο του Δέλτα του Έβρου καταμετρήθηκαν 117.000 πουλιά!

Η συνεργασία ανάμεσα στους επιστήμονες των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν το Δέλτα του Έβρου μόλις ξεκινά. Όπως δήλωσε ο Oguz Mulayim της Doga Dernegi «…η συνεργασία και η ανταλλαγή ορνιθολογικών πληροφοριών για το Δέλτα Έβρου ήταν η πραγματοποίηση ενός ονείρου», ενώ ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, Ανδρέας Αθανασιάδης ανέφερε ότι «…και στο παρελθόν υπήρξαν προσπάθειες, με το WWF Ελλάς, για να οργανωθούν από κοινού προγράμματα παρακολούθησης στο Δέλτα του Έβρου, τα οποία όμως δεν έτυχαν χρηματοδότησης. Σήμερα μπήκαν οι βάσεις για μια στενότερη συνεργασία μεταξύ ελλήνων και τούρκων ορνιθολόγων που ασχολούνται με τον υγρότοπο.

Το προσεχές χρονικό διάστημα προγραμματίζουμε να προσκαλέσουμε τους Τούρκους ορνιθολόγους της Doga Dernegi, να μας επισκεφθούν προκειμένου να στήσουμε ένα συντονισμένο πρόγραμμα επιστημονικής παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας στο Δέλτα του Έβρου. Μόνο μ' αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουμε μια, όσο το δυνατόν, καλύτερη εικόνα για το σύνολο του υγροτόπου, με όφελος την καλύτερη και ολοκληρωμένη διαχείριση και αποτελεσματική προστασία των πολύτιμων χαρακτηριστικών του».

.