Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ποιο τηλεοπτικό κανάλι της Θράκης τιμωρήθηκε από το ΕΣΡ;

Η μειοψηφία των τριών μελών πρότεινε την επιβολή προστίμου 15.000 ευρώ αλλά υπερίσχυσε η πλειοψηφία των τεσσάρων άλλων
ΠΟΙΑ Η ΠΟΙΝΗ,
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΣΤΑΘΜΟ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ;

Σύσταση προκειμένου να μην παίζει διαφημίσεις πέρα του επιτρεπόμενου χρόνου επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλέορασης στη Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση τριών μελών του συμβουλίου για επιβολή προστίμου 15.000 € δεν έγινε αποδεκτή.


Ακολουθεί η απόφαση του ΕΣΡ.

Σήμερα ημέρα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 11:00 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης συνήλθε σε συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, η Αντιπρόεδρος Λίνα Αλεξίου και τα μέλη Εύη Δεμίρη, Γιάννης Παπακώστας, Κωνσταντίνος Τσουράκης, Κωνσταντίνος Αποστολάς, Γεώργιος Στεφανάκης.


Iστορικό-Νομική θεμελίωση

1. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κατά τη σημερινή συνεδρίαση ασχολήθηκε με την από της εταιρείας με την επωνυμία ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ,

ιδιοκτήτριας του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ TV Νομού Έβρου, ενδεχομένη παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας.

2. Η συζήτηση της υποθέσεως πραγματοποιήθηκε την 10η Ιανουαρίου 2012.

3. Το Συμβούλιο έλαβε υπόψη του τις ακόλουθες διατάξεις:

Ι. Το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά το οποίον η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως ο νόμος ορίζει.

II. Το άρθρο 23 παρ. 1 του Π. Δ/τος 109/2010, κατά το οποίο η αναλογία του χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων μέσα σε κάθε δεδομένη ωρολογιακή ώρα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20%.

III. Το άρθρο 4 παρ. 1 στοιχ. α΄, β΄ και ε΄ του Ν. 2328/1995 κατά το οποίο σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας το Ε.Σ.Ρ. επιβάλλει τις από αυτό προβλεπόμενες κυρώσεις.


Αιτιολογικό

Εκ των στοιχείων του φακέλου, των ισχυρισμών του εκπροσώπου της εταιρείας με την επωνυμία ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ιδιοκτήτριας του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ TV Νομού Έβρου, και της παρακολουθήσεως, από dvd που απέστειλε ο τηλεοπτικός σταθμός στο ΕΣΡ, εικοσιτετράωρης ροής προγράμματος κατά την 4.6.2011, προέκυψαν τα ακόλουθα: Ο συνολικός ημερήσιος χρόνος μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων ανέρχεται σε 1 ώρα, 51 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα (7,77 %), των τρέιλερ του σταθμού σε 3 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα (0,24 %) και του σήματος διαφήμισης του τηλεοπτικού σταθμού σε 1 λεπτό και 38 δευτερόλεπτα (0,11 %). Επί 16 ώρες, 55 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα (70,55 %) προβάλλονται καρτέλες με διαφημίσεις τοπικών καταστημάτων και επιχειρήσεων και ανακοινώσεις που αφορούν το δήμο Ορεστιάδος. Ειδικότερα, από τις 18:00 έως τις 19:00 ώρας και τις 20:00 έως τις 21:00 ώρας προέβαλλε διαφημίσεις διαρκείας 21 λεπτών και 42 δευτερολέπτων και 33 λεπτών και 39 δευτερολέπτων αντιστοίχως, καθ’ υπέρβαση του νομίμου ορίου των 12 λεπτών ανά ώρα.

Για την εν λόγω εκτροπή ενδείκνυται όπως επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό η διοικητική κύρωση της συστάσεως. Μειοψήφησε η Αντιπρόεδρος Λίνα Αλεξίου και τα μέλη Εύη Δεμίρη και Κωνσταντίνος Αποστολάς, κατά τους οποίους θα έπρεπε να επιβληθεί το πρόστιμο των 15.000 ευρώ.

Για τους λόγους αυτούς

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ιδιοκτήτριας του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ TV Νομού Έβρου τη διοικητική  κύρωση της συστάσεως όπως μην υπερβαίνει το νόμιμο χρόνο μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων, ο οποίος μέσα σε κάθε δεδομένη ωρολογιακή ώρα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20%, με απειλή επιβολής αυστηροτέρων κυρώσεων.

Κρίθηκε, αποφασίστηκε την 23η Ιανουαρίου 2012, καθαρογράφτηκε και δημοσιεύθηκε κατά την 10η Φεβρουαρίου 2012.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

.