Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Κομοτηνής εξηγεί τα περί αγγλικού δικαίου

Σε περίπτωση που οι δανειστές προχωρήσουν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα, τότε δε θα εφαρμοστεί το αγγλικό δίκαιο, εκτιμά ο ίδιος. Αρκεί να το έχουν προβλέψει οι κυβερνώντες μας...

                                  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ
                          Ο ΑΛΚ. ΔΕΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ


Τα χαρακτηριστικά της πλούσιας νομολογίας και της αυστηρότητας του αγγλικού δικαίου, πιθανολογείται ότι συνέβαλαν στο να επιλεγεί και να υπαχθεί σε αυτό το ελληνικό χρέος. Είναι ένα από τα παλαιότερα δίκαια που υπάρχουν, για τέτοιες υποθέσεις, σχολίασε και ο αν. καθηγητής συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Θράκης Άλκης Δερβιτσιώτης, μιλώντας στο «Χ». Η χώρα δανείζεται από ένα «μόρφωμα», την λεγόμενη τρόικα, η οποία έχει βρει τη νομική της έκφραση, ως εταιρία που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, γι’ αυτό και κάθε φορά οι συμβάσεις που υπογράφει το ελληνικό κράτος με αυτή την εταιρία δεν είναι ακριβώς δημόσιο διεθνές δίκαιο, δηλαδή δεν είναι μια σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ κρατών. Με αυτή την επιλογή δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στους δανειστές μας σχολίασε και ο ίδιος, αφού όπως είπε, επί της ουσίας είναι ένα δίκαιο των δανειστών. «Υπό την έννοια δηλαδή ότι θέτει περισσότερο τα πράγματα από την πλευρά των δανειστών και λιγότερο από την πλευρά του οφειλέτη».


ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ

Ευχόμενος, η κυβέρνηση να έχει πάρει τα μέτρα της, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι, σε περίπτωση που δεν πετύχουν οι στόχοι και οι δανειστές προχωρήσουν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα, τότε δε θα εφαρμοστεί το αγγλικό δίκαιο. Όπως είπε, «το επί της διαδικασίας εφαρμοστέο δίκαιο είναι μια άλλη περίπτωση. Αν δηλαδή φτάσουμε στην απευκταία κατάσταση, να έρθουν οι δανειστές μας για να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, τότε φοβάμαι ότι δε θα είναι το αγγλικό δίκαιο το οποίο θα εφαρμοστεί, αλλά θα πρέπει να εκδοθεί ένας τίτλος εκτελεστός στην ελληνική επικράτεια. Τίτλος εκτελεστός στην ελληνική επικράτεια, εάν το έχουν προβλέψει, μπορεί να εκδοθεί μόνο με βάση το ελληνικό δίκαιο. Κρατώ την επιφύλαξη αν το έχουν προβλέψει. Είναι η ίδια επιφύλαξη ότι πρέπει να το δούμε στο σύνολο του, ότι έχει γραφεί, τι δεν έχει γραφεί, τι έχει περιληφθεί, τι δεν έχει περιληφθεί».
Ο κ. Δερβιτσιώτης σχολίασε ότι το αγγλικό δίκαιο είναι πολυεπεξεργασμένο, πράγμα που σημαίνει ότι δίνει απαντήσεις για πάρα πολλές λεπτομέρειες, και δεύτερον είναι δίκαιο που κοιτάζει τα πράγματα με την ματιά του δανειστή. Δεν αποτελεί δίκαιο που βασίζεται απλά σε μία εμπορική συναλλαγή, ωστόσο το σημαντικό είναι ποιο θα είναι το εφαρμοστέο, στην περίπτωση που χρειαστεί αναγκαστική εκτέλεση, δηλαδή το ποιος θα κάνει την κατάσχεση. «Οπωσδήποτε η κυβέρνηση θα είχε περιθώρια διαπραγμάτευσης, εγώ δεν ξέρω τι έχει περιλάβει, τι έχει βάλει μέσα, δεν θα με εξέπληττε πάντως αν η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει το ελληνικό δίκαιο ως δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης σε περίπτωση κατάσχεσης στοιχείων του δημοσίου».

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/