Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Αυτό είναι το νέο έμβλημα του Δήμου Αβδήρων

Δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε, έστω και μετά από έναν χρόνο διαβούλευσης και αρκετές εντάσεις ανάμεσα στους οικισμούς του ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ... ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ


Το νέο έμβλημα του Δήμου Αβδήρων υπήρξε πολυσυζητημένο και στην αρχική του μορφή, δημιούργησε αρκετές εντάσεις ανάμεσα στους οικισμούς του Δήμου.
Η πρώτη σκέψη της δημοτικής αρχής για επαναφορά του αρχαίου συμβόλου των Αβδήρων που είναι ο Γρύππας, συνάντησε αντιδράσεις (κυρίως στον ίδιο τον οικισμό των Αβδήρων). Ως εκ τούτου ο Δήμος είχε πάρει την απόφαση να επανεξετάσει το ζήτημα, να συσκεφθεί με τους εκπροσώπους όλων των δημοτικών ενοτήτων και να καταλήξει σε ένα πιο συναινετικό έμβλημα. Έτσι όλες οι πλευρές κατέληξαν στο νέο έμβλημα του Δήμου Αβδήρων, μετά την επιλογή που έγινε ανάμεσα σε μια σειρά από προτάσεις.


Τι αναπαριστά

Το νέο έμβλημα συνδυάζει όλες τις εκφάνεις του Δήμου Αβδήρων. Στο κέντρο του υπάρχει λευκός κίονας με κιωνόκρανο ιωνικού ρυθμού, παρμένο από τα Αρχαία Άβδηρα, με ένταση και πλατιά βάση. Στα αριστερά του κίονα εμφανίζει τον Δημόκριτο ως αποτύπωμα χαρακτικού. Στα δεξιά το άλογο του Διομήδη, σε μελανόμορφη παράσταση. Στη στη βάση της σύνθεσης υπάρχει ένα γαλάζιο κύμα που συμβολίζει τις θάλασσες του δήμου και το οποίο συμπλέκεται αρμονικά με το το πράσινο φύλλο καπνού που είναι το έμβλημα του Σελέρου. H ομοιόμορφη σύνθεση παρουσιάζει ισοροπία και ακολουθεί πορεία προς τα επάνω, η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται προσομοιάζει με αρχαίες επιγραφές και το συνολικό πλαίσιο, σε φωτεινό φόντο, έχει σχήμα παραλληλόγραμμο.

Το νέο λογότυπο του Δήμου έχουν εξετάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι εμπλεκόμενοι και αναμένεται σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο να έχει την πλήρη αποδοχή όλου του Δήμου. Απουσιάζει φυσικά ο Γρύππας αφού το νέο έμβλημα κινείται σε διαφορετική λογική ενώ απουσιάζουν και τα όποια θρησκευτικά σύμβολα είχε το αρχικό έμβλημα του πρώην Δήμου Αβδήρων.


Δύο στοιχεία κοινά με το Δήμο Ξάνθης

Βέβαια, όπως είχε επισημάνει εξαρχής ο Δήμαρχος Αβδήρων, το αντίστοιχο του Δήμου Ξάνθης περιλαμβάνει τόσο το Δημόκριτο όσο και το άλογο του Διομήδη, παρότι δεν έχει χωρική επαφή με τις συγκεκριμένες ιστορικές παραδόσεις και καταγραφές, αλλά το νέο λογότυπο του Δήμου Αβδήρων είναι αρκετά πρωτότυπο ως σύνθεση και ως εμφάνιση.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/