Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ερώτηση Δερμεντζόπουλου για την αύξηση του ΦΠΑ στη Σαμοθράκη

Ο ίδιος καταψήφισε το μνημόνιο που την προβλέπει και μπορεί κάλλιστα να διαμαρτύρεται. Την ίδια στιγμή Ντόλιος, Ρενταρή και Τσιαούση καταπίνουν την γλώσσα τους...
     ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς:
- Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευαγ. Βενιζέλο
– Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη

Θέμα: Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και σχετικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο.


Η πιθανή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου (και βεβαίως και στην ακριτική Σαμοθράκη, που υπάγεται σε αυτά), που συνεχώς διατηρείται στη δημοσιότητα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, θα καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες.

Το γεγονός της εξαίρεσης νησιών του Αιγαίου (μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα) δεν αποτελεί προνόμιο ή χαριστική ρύθμιση, αλλά ένα ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στο εκ των πραγμάτων αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων, προϊόντων και υπηρεσιών στα νησιά μας.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο θα σημάνει αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και περαιτέρω αύξηση του ήδη υψηλού κόστους διαβίωσης για κάθε κάτοικο, με την αύξηση του ΦΠΑ να μετακυλίεται στις τελικές τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών.

Σήμερα, στη Σαμοθράκη, οι νησιώτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται συνεχώς και αδιακρίτως, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει πλήρης άγνοια των ειδικών συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων αυτών. Η πολιτική αυτή εξαναγκάζει σήμερα τους κατοίκους των ακριτικών νησιών να εγκαταλείψουν οριστικά τον τόπο τους.

Η εφαρμογή του μέτρου της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ θα είναι και η χαριστική βολή στον τουρισμό, τη βασική πηγή εισοδήματος των νησιών μας. Είναι βέβαιο, ότι περαιτέρω αύξηση στις τιμές των τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρονται στα ούτως ή άλλως απομακρυσμένα νησιά, θα οδηγήσει σε εξόντωση των επαγγελματιών, καθώς τους καθιστά μη ανταγωνιστικούς και τελικά εκτός αγοράς.

Επί πλέον μια τέτοια εφαρμογή θα εκμηδενίσει κάθε μέτρο συνοχής που έχει θεσμοθετήσει όχι μόνο η Ελληνική πολιτεία[1], αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση[2]. Παράλληλα η αναφορά των νησιωτικών περιοχών στο Ευρωσύνταγμα[3] δηλώνει τη βούληση της ΕΕ, η οποία είναι εταίρος του μηχανισμού στήριξης, να αναλάβει δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών.

Επειδή η στήριξη της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των νησιών του Αιγαίου είναι ζήτημα εθνικής σημασίας,

Επειδή ένα τέτοιο μέτρο εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση και μαρασμό των τοπικών κοινωνιών,

Επειδή κάθε μέτρο δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να έχει εξεταστεί ως προς την ωφέλεια ή μη της εφαρμογής του,


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποια θα ήταν τα δημοσιονομικά οφέλη αν η κατάργηση του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου είχε εφαρμοσθεί τα έτη 2000-2010;

2. Έχουν υπολογιστεί οι πολλαπλασιαστικές υφεσιακές επιπτώσεις εξαιτίας της εφαρμογής του μέτρου και ποια είναι η ποσοτικοποίηση τους; Συνεκτιμώμενες με τα οφέλη εκ του προηγούμενου ερωτήματος, το συνολικό αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό;

3. Προτίθεστε τελικά να αποκλείσετε από κάθε είδους συζητήσεις την άρση του μειωμένου ΦΠΑ;


Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
Βουλευτής Έβρου

.