Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Σε ελέξιξη η κρισιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου

Εχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η σημαντικότερη στην
μεταπολεμική ιστορία της χώρας

ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ
ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ


17:15 - Άρχισε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο Γιώργος Παπανδρέου προσήλθε συνοδευόμενος από τον Νίκο Αθανασάκη και ο Αντώνης Σαμαράς από τον Γιάννη Μιχελάκη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εισήλθε τελευταίος στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον Γιώργο Γεωργίου και τον Γιάννη Κοραντή.


16:58 - Νέα δήλωση Καρατζαφέρη λίγο πριν εισέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ο χρόνος ως σημείο εκβιασμού από τους δανειστές μας με προβληματίζει για τις βαθιές τους προθέσεις» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

16:55 - Στο Μαξίμου ο Γ. Παπανδρέου. Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν στο γραφείο του στη Βουλή και είχε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του.

16:50 - Αναχώρηση του Προέδρου της ΝΔ από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Συγγρού

16:45 - Αναχώρησε από την Καλλιρρόης ο Γ.Καρατζαφέρης με προορισμό το Μαξίμου: «Τα στενά περιθώρια είναι σαν τα στενά παπούτσια από τα οποία προσπαθείς να απαλλαγείς όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

16:16 - Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου με συνεργάτες του και επιτελείς του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εν όψει της επικείμενης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μ. Μαξίμου.
Σύμφωνα με συμμετέχοντες στη σύσκεψη, υπήρξε ενημέρωση, εξέταση και αξιολόγηση των τεχνικών ζητημάτων του σχεδίου του νέου οικονομικού προγράμματος, από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Ευ. Βενιζέλο και Γ. Κουτρουμάνη, αντίστοιχα.

15.42 - Έφτασε το μεταφρασμένο κείμενο στο ΛΑΟΣ

15:28 - Μέσα σε μία μέρα έχει αλλάξει πέντε φορές η ώρα του ραντεβού των πολιτικών αρχηγών.

15.20 - Το Μέγαρο ανακοινώνει νέα ώρα για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Αυτή την φορά για τις 17:00 το απόγευμα

14.30 - Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ ενημερώνει τον Πρωθυπουργό ότι δεν έχει παράλαβει την επίσημη μετάφραση του κειμένου από το υπουργείο εξωτερικών και ζητάει νέα αναβολή.

14.12 – Συνεργάτες του Γ. Καρατζαφέρη, οι οποίοι μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος μελετούν γραμμή γραμμή το κείμενο με τα νέα σκληρά μέτρα της τρόικας έλεγαν χαρακτηριστικά ότι: «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και οι λεπτομέρειες στο κείμενο που έχουμε στα χέρια μας είναι πολλές».

14.06- Οι βουλευτές, κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων, περιμένουν να μάθουν τις τελικές αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών και το κλίμα στη Βουλή είναι ιδιαιτέρως βαρύ.

14.00- Σε εξέλιξη σύσκεψη του Γ.Παπανδρέου με τους Ευ.Βενιζέλο και Γ.Κουτρουμάνη όπου μελετούν το κείμενο που περιλαμβάνει το πακέτο των νέων μέτρων.

13.02- Από το επιτελείο της ΝΔ λένε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον κ. Παπαδήμο, θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η μελέτη και η επεξεργασία του κειμένου, όσο χρόνο κι αν χρειαστεί.

12.50- Σύμφωνα με πληροφορίες τη συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετάφραση του αγγλικού κειμένου καθώς περιλαμβάνονται πολλοί τεχνικοί όροι.

12.25- Νέα αναβολή στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Το νέο ραντεβού ορίστηκε για τις 4 το απόγευμα.

12.15- Φύλλο και φτερό κάνει από το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς με τους στενούς τους συνεργάτες και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος το κείμενο.

12.00- Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις στα επιτελεία των τριών κομμάτων που έχουν λάβει το κείμενο του νέου μνημονίου και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο αναμένεται να ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι.

11.00 - Ο Γ.Καρατζαφέρης και το επιτελείο του μελετούν αυτή την ώρα το κείμενο που έλαβαν λίγο μετά τις 9.30 το πρωί και το οποίο περιλαμβάνει πολλούς τεχνικούς όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο που παρέλαβαν είναι στα αγγλικά και αναμένουν από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών την ακριβή μετάφραση.

10.57 – Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τη 1 το μεσημέρι, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει υπουργικό συμβούλιο.

Λίγο μετά τις 9.30 έφθασε και στα τρία κόμματα το κείμενο το οποίο αποτελείται από 50 σελίδες (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 18 από τις 50 σελίδες περιλαμβάνουν διευκρινίσεις) και ήδη είναι σε εξέλιξη οι συσκέψεις στα επιτελεία των κομμάτων. Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο είναι προγραμματισμένη για αργά το μεσημέρι.

Αν οι αρχηγοί εγκρίνουν τα μέτρα, όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα πράξουν, το απόγευμα ή την Πέμπτη (όπερ και το πιθανότερο) θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία, την Παρασκευή θα κατατεθούν τα δυο κείμενα που θα ψηφίσει. Ένα κείμενο με το PSI και ένα με το Προ-Μνημόνιο.

Τα κείμενα θα κατατεθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια το βράδυ της Κυριακής. Την Πέμπτη το απόγευμα θα συνέλθει το Eurogroup, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να κατατεθεί η έκθεση της τρόικα.

 
Πηγή:  http://www.real.gr/