Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Δραπέτευσαν στο θρακικό πέλαγος τα ψάρια του συνεταιρισμού από την υπερχείλιση της Βιστωνίδας

Ενώ οι ψαράδες περιμένουν να βγάλουν μεροκάματο, είδαν να χάνουν το βιο τους αφού δεν μπορούν να τα βάλουν με τα φυσικά φαινόμενα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΨΑΡΑΔΩΝ

Ο Στυλιανός Μπαλάσης, πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Λάγους περιγράφει στο «Χ» την κατάσταση που είναι δραματική για τον κλάδο τους

Από τα τέλη Ιανουαρίου, έχουν να δουλέψουν τα μέλη του αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστωνίδας, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να επιστρέψουν άμεσα στις εργασίες τους. Η παγωνιά που έφερε το πρώτο κύμα κακοκαιρίας τους καθήλωσε, αλλά η νεροποντή της Κυριακής, κυριολεκτικά τους αποτελείωσε. Μετρούν τις πληγές τους, ελπίζοντας ότι πολύ σύντομα ο καιρός θα τους επιτρέψει και πάλι να ρίξουν τα δίχτυα τους, ώστε να καλύψουν όπως -όπως τις ζημιές της τελευταίας κακοκαιρίας. Η Βιστωνίδα η πιο διάσημη λίμνη της ελληνικής επικράτειας, η ιερή λίμνη του Βατοπαιδίου έρχεται στην επικαιρότητα με όσα αρνητικά προκαλεί τόσο στους συνεταιριστές αλλά και στην γύρω περιοχή.

ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΕΚΒΑΛΛΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΠΟΤΑΜΟΙ

Ο «Χ» ήταν εκεί κατέγραψε με το φακό του την κατάσταση αλλά και αφουγκράστηκε τα παράπονα των ψαράδων. Η κακοκαιρία της Κυριακής και οι καταρρακτώδεις βροχές, είχαν ως αποτέλεσμα η λίμνη Βιστωνίδα όπου δραστηριοποιείται ο συνεταιρισμός να δεχθεί τεράστιες ποσότητες νερού. Στη λίμνη εκβάλλουν ως γνωστόν οι ποταμοί, Κόσυνθος, Κομψάτος και ο Τραύος. Οι ποταμοί, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, αλλά και της χιονόπτωσης, δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού που κατέληξαν στην λίμνη. Έτσι, σε λίμνη μεταβλήθηκαν όλες οι καλλιεργήσιμες παρόχθιες εκτάσεις, πνίγηκαν από το νερό ποιμνιοστάσια και χάθηκαν ανυπολόγιστες ποσότητες ιχθυοπαραγωγής.

Οι ψαράδες του συνεταιρισμού είναι σε απόγηνωση, αν κι ακόμη δεν έχουν αποτυπώσει το μέγεθος της ζημιάς, που τους προκάλεσε ο παγετός της περασμένης εβδομάδας. Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται στο φωτορεπορτάζ του «Χ», ωστόσο δε φτάνει να περιγράψει τη ζημιά που έχουν υποστεί. «Είμαστε τυχεροί που δεν έχει νερά η θάλασσα και η κατάσταση μπορεί να εκτονωθεί, έστω με αυτό τον τρόπο», θα πει στο «Χ» ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Στυλιανός Μπαλάσης που μας ξεναγεί στο χώρο.


ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Στη Βιστωνίδα, όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονται εγκαταστάσεις αλιείας με παγίδες χωρίς όμως να έχουν γίνει σημαντικά έργα διαμόρφωσης των καναλιών και αυλακών που χρησιμοποιούνται για την αλιευτική εκμετάλλευση. Παρόλα αυτά, οι αλιείς έχουν αναπτύξει αξιόλογη δράση, κυρίως γύρω από τα κανάλια σύνδεσης της λίμνης με τη θάλασσα, όπου έχουν αναπτυχθεί σημαντικές παραλίμνιες ιχθυοτροφικές δραστηριότητες. Η έλλειψη υποδομών, έχει επισημανθεί και στο παρελθόν από τους συνεταιρισμούς, τα μέλη των οποίων πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους, συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Στη θάλασσα, ελπίζουν οι αλιείς πως θα εκτονωθούν, οι τεράστιες ποσότητες νερού που συγκέντρωσε η πιο διάσημη ελληνική λίμνη, η Βιστωνίδα

Ο κ. Μπαλάσης, εξήγησε πως τα περισσότερα προβλήματα του κλάδου θα μπορούσαν να λυθούν, εάν είχαν γίνει έργα υποδομής, που εκτός από ασφάλεια θα προσέφεραν και έσοδα στην τοπική οικονομία. «Όταν έρχεται μεγάλος όγκος νερού, επειδή τα έργα ιχθυοφραγμών είναι πολύ παλιά, έγιναν το 1958-60 και έχουν μέσα σάπια σίδερα, τα τσιμέντα τους υποχωρούν. Ο εκχυλιστήρας έχει υποχωρήσει σε πολλά σημεία και έχουμε απώλεια ιχθυοπαραγωγής. Από τις τελευταίες βροχοπτώσεις ξέρω ότι έχουν πλημμυρίσει εκτός από χωράφια, ποιμνιοστάσια, στάβλοι, από τη μεριά της Ξάνθης και της Ροδόπης, έχουν αποκοπεί δρόμοι, γεφύρια, υπάρχουν ζημιές μεγάλες».


ΗΤΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Για τους 60 ψαράδες που απασχολεί σήμερα ο αλιευτικός συνεταιρισμός Βιστωνίδας, η κακοκαιρία αυτή ήταν το τελευταίο χτύπημα. Είναι άγνωστο, είπε ο κ. Μπαλάσης, πότε θα αρχίσουν και πάλι να δουλεύουν, αλλά κυρίως είναι άγνωστο τι θα αντικρίσουν στις παγίδες τους. Όσον αφορά στην παγωνιά, το ψάρι όπως είναι γνωστό, δεν μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τους χειμερινούς μήνες να παγώνουν τόνοι ψαριών που δεν αντέχουν το κρύο. Ο παγετός που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ήδη προκαλέσει ζημιές, είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού. Όπως εξήγησε το ψάρι όταν, «πεθαίνει κάθεται στο πυθμένα και έπειτα σκάει η κύστη του και βγαίνει στην επιφάνεια. Σε λίγες μέρες θα δούμε τα αποτελέσματα, αλλά επειδή προβλέπεται και νέος παγετός δεν ξέρω ποια θα είναι η κατάσταση. Φέτος είναι λίγο παράξενα τα φαινόμενα. Σε μια εβδομάδα, δέκα μέρες θα έχουμε αποτυπωμένη την πραγματικότητα».

Ο αλιευτικός συνεταιρισμός του Λάγους, αξιοποιώντας τη γεωθερμία έχει καταφέρει να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις ζημιές που προκαλεί σε άλλες περιοχές της Θράκης ο παγετός. Φέτος ωστόσο η παρατεταμένη κακοκαιρία είναι άγνωστο τι θα αφήσει πίσω της.

Παρόμοιες ζημιές, έχουν προκληθεί στην περιοχή το 2006, χρονιά που χαρακτηρίστηκε καταστροφική για τον κλάδο. Ακολούθησε το 2007, με τις πλημμύρες που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμα τους. Και παλαιότερα όμως, το 1996, οι ψαράδες, είχαν υποστεί τεράστια απώλεια του εισοδήματος τους. «Εμείς είμαστε ένας μεγάλος συνεταιρισμός, εξαρτόμαστε πολύ από τα αλιεύματα που παράγουμε και τη διαχείριση που κάνουμε. Κρατάμε υπομεγέθη ψάρια αυτή την περίοδο για να επανέλθουμε έπειτα από 3-4 μήνες, να τα αφήσουμε στην λίμνη για να γίνει ξανά η παραγωγή μας. Τώρα έχουν σημειωθεί τεράστιες απώλειες παραγωγής με αυτά τα φαινόμενα», είπε ο κ. Μπαλάσης, ευχόμενος η κακοκαιρία να υποχωρήσει, ώστε οι ψαράδες να μπορέσουν συνεχίσουν τη δουλειά τους και να θρέψουν τις φαμίλιες τους.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/