Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Αντίδραση των Οικολόγων Πράσινων για τον φράχτη στον Έβρο

Για την έναρξη της κατασκευής
του εξέδωσαν ανακοίνωση,
όπου δηλώνουν ότι "η Ευρώπη
της αλληλεγγύης μετατρέπεται σε
Ευρώπη-Φρούριο του Μεσαίωνα"

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Εχθές, ο κ. Παπουτσής εγκαινίασε στην Νέα Βύσσα Ορεστιάδας την κατασκευή του περίφημου «φράχτη του Εβρου», που αποτελεί κατά την άποψη της Κυβέρνησης μοναδική λύση για την αναχαίτιση των λαθρομεταναστών στη χώρα μας και εγγύηση για την ηρεμία και την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού. Την ίδια ώρα, ο παραποτάμιος πληθυσμός του Εβρου βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού με τις καθιερωμένες πια πλημμύρες του ποταμού, που κάθε χρόνο καταστρέφουν στο πέρασμά τους τις περιουσίες των κατοίκων και θέτουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων και ζώων. Μοναδική λύση τα αντιπλημμυρικά έργα, που ποτέ δεν εγκαινιάζονται, ίσως γιατί δεν περισσεύουν κονδύλια από τα προαναφερόμενα «αντιμεταναστευτικά» έργα.

Προφανώς, δεν έχει γίνει αντιληπτό το αυτονόητο: Η ανύψωση ηλεκτροφόρου τείχους δεν θα σταματήσει την έλευση μεταναστών στη χώρα, απλώς θα μετακινήσει τα σημεία εισόδου τους (παρόμοια κατασταλτικά μέτρα εφαρμόστηκαν και απέτυχαν στα σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου και ΗΠΑ-Μεξικό). Οι άνθρωποι αυτοί θα σταματήσουν να εγκαταλείπουν τις χώρες τους και να καταφεύγουν σε άλλες, όταν εκλείψουν οι αιτίες που προκαλούν τη φυγή τους ( πόλεμοι, οικονομική κατάρρευση, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων). Μέχρι τότε, η υιοθέτηση μίας ανθρωπιστικής μεταναστευτικής πολιτικής από Ελληνικής και Ευρωπαϊκής πλευράς φαντάζει ως η μόνη πραγματική και αρμόζουσα αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Συμφωνούμε με τον κ. Παπουτσή ότι πρέπει να προστατέψουμε τον τόπο μας -και την Ελλάδα ολόκληρη θα συμπληρώσουμε - από εκείνους που απειλούν την ασφάλεια και την ευημερία της. Μόνο που δεν είναι οι εξαθλιωμένοι λαθρομετανάστες που την απειλούν. Είναι όλοι εκείνοι που δημιουργούν και εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία, εντός και εκτός συνόρων. Ενάντια σε αυτούς και μόνο αξίζει να χτίσουμε φράχτες.

Σχολιάζοντας δε, την χθεσινή παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον Έβρο με αφορμή την έναρξη εργασιών κατασκευής του φράχτη, η συν-εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να μεταναστεύουν, όσο υπάρχει καταπίεση και εξαθλίωση στις χώρες τους και δεν έχουν άλλη επιλογή. Η κατασκευή φράχτη στον Έβρο δεν πρόκειται να αποτρέψει την είσοδό τους στην Ελλάδα, παρά μόνο θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με ένα ατελέσφορο έργο που επιπλέον φέρει και τον βαρύ συμβολισμό της μετατροπής της Ευρώπης της Αλληλεγγύης σε Ευρώπη-Φρούριο του Μεσαίωνα. Αντί να χτίζουμε τείχη, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε πολιτική για τους πρόσφυγες με γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
 
.