Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Συγχαρητήριες επιστολές Παπουτσή για τις θερμικές κάμερες στον Έβρο

Απεστάλησαν σε καθηγητές του Πολυτεχνείου και την ανάδοχο εταιρεία για τη μελέτη, παρακολούθηση και κατασκευή του Επιχειρησιακού Κέντρου Επιτήρησης Συνόρων            ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συγχαρητήριες επιστολές προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τους καθηγητές Ιωάννη Βασιλείου, Στέφανο Κόλλια και την ερευνητική τους ομάδα, καθώς και στην ανάδοχο εταιρεία Ε. Αρίων ΑΒΕΕ - Δ. Ταγκαλάκης, απέστειλε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, για τη μελέτη, παρακολούθηση και κατασκευή του Επιχειρησιακού Κέντρου Επιτήρησης Συνόρων με θερμικές κάμερες στη Νέα Βύσσα, στο νομό Έβρου.

Το έργο εντάσσεται στο σχεδιασμό ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης χερσαίων συνόρων.

Το σύστημα αυτό παρέχει αυτοματοποιημένη ανίχνευση παραβιάσεων, μεταφέροντας αντίστοιχες ενδείξεις (συναγερμούς «alerts») στο επιχειρησιακό κέντρο Νέας Βύσσας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας.

Στόχος του είναι ο ακριβής εντοπισμός και η αυτοματοποιημένη ανίχνευση των ατόμων που πλησιάζουν την οριογραμμή έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτερη και αμεσότερη παρέμβαση των συνοριακών δυνάμεων στις περιπτώσεις παραβίασης ή προσπάθειας παραβίασης των ελληνικών συνόρων, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης επιτήρησης των συνόρων και εξοικονόμησης ανθρώπινου δυναμικού.

Ιδιαίτερη πρόβλεψη, κατά τον σχεδιασμό του συστήματος, ελήφθη στη δυνατότητα διαλειτουργικής συνεργασίας του με άλλα παρεμφερή συστήματα ασφαλείας που υφίστανται ή πρόκειται να αναπτυχθούν στην επιτηρούμενη ζώνη (π.χ. φράχτης, αισθητήρες κ.α.).

Το έργο που στοίχησε 1.598.900 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, ολοκληρώθηκε σε διάστημα 6 μηνών.

Το Επιχειρησιακό Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων όπως και ο φράχτης, οι εργασίες για την κατασκευή του οποίου ξεκίνησαν χθες, αποτελούν μέρος του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης Συνόρων, το οποίο υλοποιεί η κυβέρνηση.

Κατά την προχθεσινή εκδήλωση των εγκαινίων του Επιχειρησιακού Κέντρου Επιτήρησης Συνόρων και έναρξης εργασιών κατασκευής του φράχτη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, δήλωσε «Είναι δύο έργα σημαντικά, που στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, να διαφυλάξει αποφασιστικά τα σύνορα της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Schengen».
 
.