Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Την ένταξη της πυροπλάσμωσης στον ΕΛΓΑ ζητά η Τσιαούση

Με αναφορά της η βουλευτής Έβρου επιδιώκει να ενταχθεί η συγκεκριμένη ζωονόσος στο νέο κανονισμό ασφάλισης του ζωικού κεφαλαίου (αν και την ίδια ώρα δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει... ΕΛΓΑ σε λίγες μέρες με το νέο μνημόνιο)
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Να ενταχθεί η ζωονόσος της πυροπλάσμωσης στο νέο κανονισμό ασφάλισης του ζωικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, ζητάει με αναφορά της η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κυρία Ελένη Τσιαούση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερος αριθμός κτηνοτρόφων στην περιοχή του Έβρου υφίστανται σημαντικές απώλειες στο ζωικό τους κεφάλαιο εξαιτίας της ζωονόσου που ονομάζεται πυροπλάσμωση (τοπική ονομασία κριτσάνι), η οποία μεταδίδεται από κρότωνα (τσιμπούρι) κυρίως κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Τα νοσούντα ζώα παρουσιάζουν υψηλό πυρετό για πολλές ημέρες, κιτρινάδι στα μάτια κλπ. ενώ το ειδικό μικρόβιο που μεταδίδεται από ζώο σε ζώο εξαπλώνεται χρόνο με το χρόνο στα λιβάδια της περιοχής.

Όπως σημειώνει η βουλευτής στην αναφορά της, ένα σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας του Νομού Έβρου στηρίζεται στην κτηνοτροφία και οι καταγεγραμμένες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής κάθε χρόνο είναι αρκετά μεγάλες και δυστυχώς μέχρι σήμερα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για την ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου δεν τις καλύπτει. Αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι του Έβρου να επιβαρύνονται με μία ακόμη οικονομική ζημία, διότι θα πρέπει να αντικαταστήσουν την απώλεια των ζώων τους σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη.