Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Αυξήσεις 80% στα τέλη ύδρευσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης!!!

Δημοσιεύθηκε στο Διαύγεια η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΑ που προκαλεί τουλάχιστον σοκ, σε μια εποχή που όλοι σφίγγουν το ζωνάρι και τα εισοδήματα μειώνονται


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 
ΤΗΣ ΔΗΜ. ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ 
«ΜΑΖΙ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ»



Όπως ανέφερε ο εισηγητής του θέματος, διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Απόστολος Κουφός, από 31/12/2011 έληξε η προβλεπόμενη επιβολή ειδικού τέλους 80% για τη μελέτη, κατασκευή και επέκταση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης και υπάρχει ανάγκη ισοδύναμης αντικατάστασής του με ισόποση αύξηση του τέλους ύδρευσης για την εύρυθμη λειτουργία της Επιχείρησης.
Το ειδικό αυτό τέλος ίσχυε βάσει του νόμου 1069/80 και πήρε δύο παρατάσεις των δέκα ετών, μία το 1992 με το νόμο 2065/92 και μία το 2002 με το νόμο 3013/2002, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:


Νόμοι σχετικοί με την επιβολή τέλους 80% από τις ΔΕΥΑΑ για μελέτη, κατασκευή και επέκταση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης
Νόμοι σχετικοί με την επιβολή τέλους 80% και τις δύο 10ετείς παρατάσεις του από τις Δ.Ε.Υ.Α. για μελέτη, κατασκευή και επέκταση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης
Θα έπρεπε από 1/1/2012 να μειωθούν όλοι οι λογαριασμοί ύδρευσης αποχέτευσης από τη μη επιβολή του τέλους του 80%. Η σιωπηρή συνέχισή του θα ήταν παράνομη, εφόσον μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει νέα παράταση.
Όπως συνεχίζει στην εισήγησή του ο κ. Κουφός, η επιχείρηση είναι κοινωφελούς χαρακτήρα και σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση δεν εισηγείται καμία αύξηση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Παρόλα αυτά, δείτε πόσο αυξάνονται τα τέλη ύδρευσης (τιμές χωρίς ΦΠΑ) μετά την εφαρμογή της απόφασης του ΔΣ:

Χρεώσεις ΔΕΥΑΑ για το 2012 στην Αλεξανδρούπολη και τους οικισμούς της
Για τους οικισμούς του πρώην δήμου Τραϊανουπόλεως, οι χρεώσεις διαμορφώνονται ως εξής (δεν είναι εμφανές τι τιμολόγια ίσχυαν το 2011 και αν γίνονται αυξήσεις αντίστοιχες με της Αλεξανδρούπολης):

Χρεώσεις ΔΕΥΑΑ για το 2012 στους οικισμούς του πρώην δήμου Τραϊανούπολης
Για τους οικισμούς του πρώην δήμου Φερών, οι χρεώσεις διαμορφώνονται ως εξής (δεν είναι εμφανές τι τιμολόγια ίσχυαν το 2011 και αν γίνονται αυξήσεις αντίστοιχες με της Αλεξανδρούπολης):

Χρεώσεις ΔΕΥΑΑ για το 2012 στους οικισμούς του πρώην δήμου Φερών
Η χρέωση πάγιας κατανάλωσης στα ακίνητα των περιοχών Α’ και Β’ (Αλεξ/πολη, Χιλή, Απαλός, Μαΐστρος, Παλαγία, Εξοχικά Μάκρης) παραμένει 5 ΚΜ νερού το μήνα για τις οικίες (20 ΚΜ το 4μηνο) και 6 ΚΜ νερού για τα υπόλοιπα ακίνητα (24 ΚΜ το 4μηνο)
Στην εισήγησή του ο κ. Κουφός τονίζει ότι η επιχείρηση δεν είναι επιδοτούμενη και κρίνεται αναγκαία η υλοποίηση κατασκευής των προγραμματισμένων έργων. Αναφέρει δε ότι τα έσοδα ύδρευσης-αποχέτευσης καλύπτουν υποχρεωτικά τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, που αφορούν αμοιβές και έξοδα προσωπικού, αμοιβές και έξοδα τρίτων, παροχές τρίτων, συντηρήσεις δικτύων και αποσβέσεις.
Χάθηκε μία μοναδική ευκαιρία να ανακουφιστούν όλοι οι δημότες του Καλλικρατικού Δήμου Αλεξανδρούπολης από την άρση της επιβολής του ειδικού τέλους του 80% και επελέγη ο εύκολος δρόμος της αύξησης κατά 80% περίπου των τελών ύδρευσης. Οι λογαριασμοί μας στη ΔΕΥΑΑ ως τελικό ποσό δε θα παρουσιάσουν αύξηση, θα παραμείνουν σταθεροί, αλλά δε θα έχουν τη μείωση που θα έπρεπε σε μία δύσκολη περίοδο για όλους και όχι μόνο για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες οι οποίες επωφελούνται από έκπτωση κατά 50% (δείτε το θέμα 5 του ΔΣ της 31/8/2011 Έγκριση της υπ΄ αριθ. 110/2011 απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ «Περί μείωσης των τελών ύδρευσης κατά 50% ΑμεΑ, Τρίτεκνων Οικογενειών και Μονογονεϊκών»).
Ερωτηματικά προκύπτουν γιατί ενώ η άρση του τέλους ήταν γνωστό ότι θα γινόταν την 31/12/2011, η ΔΕΥΑΑ δεν προσάρμοσε (με περικοπές) ανάλογα τα λειτουργικά της έξοδα ώστε να μη καταφεύγει σε αυξήσεις 80% των τελών ύδρευσης της τελευταίας στιγμής.
Επανέρχονται στη μνήμη μας δημοσιεύματα του περασμένου Ιουλίου για μισθούς «Golden Boys» στις Δ.Ε.Υ.Α. και αναρωτιόμαστε τι να έγινε στο μεταξύ, τι ισχύει σήμερα με τα 17 επιδόματα (δείτε την τελευταία κλαδική σύμβαση του 2009 που είναι ακόμα εν ισχύ με ελάχιστες αλλαγές στην κλαδική σύμβαση του 2010), τα χρηματικά βοηθήματα και τους μισθούς. Όπως τόνισε με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ την 6/9/2011, με βάση την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αμείβεται περίπου το 80% των εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. (σε σύνολο 6.500 εργαζομένων), με βάση τις επιχειρησιακές συμβάσεις αμείβεται το 15 % των εργαζομένων και με αποφάσεις των Δ.Σ. των ΔΕΥΑ το υπόλοιπο 5%. Οι τυχόν ακραίες περιπτώσεις αμοιβών προέρχονται από τις αποφάσεις των Δ.Σ. των ΔΕΥΑ.
Περιμένουμε ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ, κ. Ουζουνίδη.
Η παραπάνω εγκριτική απόφαση ήταν ομόφωνη, από όλα τα παρόντα μέλη του Δ.Σ.

Παρόντα μέλη στο ΔΣ της Παρασκευής 10/02/2012
Η ανάρτηση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, κάνοντας κλικ εδώ.

Προσθήκη 22/2/2012 ώρα 09:35
Ο κ. Ουζουνίδης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, μίλησε σήμερα το πρωί στις 09:00 στο ραδιοφωνικό σταθμό MaximumFM 93,6 και το δημοσιογράφο Δημήτρη Κολιό.
Τόνισε ότι το ειδικό τέλος του 80% αντιστοιχεί περίπου το 30% του προϋπολογισμού της ΔΕΥΑΑ. Σε περίπτωση κατάργησής του θα είχαμε κατάρρευση της ΔΕΥΑΑ. Στους τελικούς λογαριασμούς των καταναλωτών δε θα έχουμε αυξήσεις αλλά μειώσεις, αφού το τέλος του 80% είχε επιβάρυνση ΦΠΑ 23% ενώ οι νέες, αυξημένες κατά 80% τιμές τελών ύδρευσης, επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%. Η ΔΕΥΑΑ έχει αποδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο με την καθιέρωση του κοινωνικού τιμολογίου στα τέλη Αυγούστου 2011 (σ.τ.σ. αναφέρεται στο δείτε το θέμα 5 του ΔΣ της 31/8/2011 Έγκριση της υπ΄ αριθ. 110/2011 απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ «Περί μείωσης των τελών ύδρευσης κατά 50% ΑμεΑ, Τρίτεκνων Οικογενειών και Μονογονεϊκών»).
Ακούστε τι είπε, κάνοντας κλικ εδώ.