Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Σε εξέλιξη η δεύτερη μέρα της δίκης για το Βατοπέδι στο Εφετείο Θράκης

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ
ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ;

ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
ΑΠΟ... ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ;


Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί και για δεύτερη μέρα η Δίκη της Μονής Βατοπεδίου στο πενταμελές Εφετείο Θράκης.


Η Δίκη με κατηγορούμενους τη δικαστή Μαρία Ψάλτη (για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και παραβίασης δικαστικού απορρήτου) και τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο (για ηθική αυτουργία στα ίδια αδικήματα), επαναλαμβάνεται μετά την αναίρεση του Άρειου Πάγου επί της πρώτης καταδικαστικής απόφασης.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται με τις καταθέσεις των μαρτύρων του κατηγορητηρίου. Η δεύτερη μέρα της δίκης ξεκίνησε με τις καταθέσεις των Θανάση Ξυνίδη και Γιώργου Παυλίδη και είναι σε εξέλιξη Την πρώτη μέρα κατέθεσαν οι Γεωργία Σακάλογλου (δικαστής, μέλος της σύνθεσης του Πρωτοδικείου στην υπόθεση των διεκδικήσεων, Μιλτιάδης Γιοβανόπουλος, πρώην δικαστής, μέλος της ίδιας σύνθεσης), Γιώργος Χειμώνας, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους που είχε χειριστεί την υπόθεση για λογαριασμό του Δημοσίου και κατά της Μονής, καθώς επίσης και η Εφέτης κ. Τσαλικίδου

Το κλίμα, όπως και την πρώτη μέρα, είναι αρκετά ήρεμο, ενώ η προσέλευση του κόσμου (κυρίως πιστών και οπαδών των δύο μοναχών) είναι μικρότερη. Η δίκη διεξάγεται με ειδικές άδειες των δικηγόρων που απεργούν, λόγω του κινδύνου παραγραφής των αδικημάτων στις 21 Απριλίου. Πάντως, ακόμη και σε περίπτωση νέας καταδίκης των κατηγορουμένων, η παραγραφή, θεωρείται αρκετά πιθανή.

Συνολικά, πάνω από 15 μάρτυρες εξετάζονται στην επανάληψη της πολύκροτης υπόθεσης.


Πηγή:  http://komotinipress.gr/