Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

(Ξανα)διεκόπη η δίκη για το Βατοπέδι στο Εφετείο Θράκης

Είχε ολοκληρωθει η
απολογία της κατηγoρουμένης
δικαστίνας και είχαν
αρχίσει οι πρώτες από τις
αγορεύσεις των συνηγόρων

      ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ;


Διεκόπη για την Τετάρτη, λόγω παρέλευσης ωραρίου, η Δίκη της Μονής Βατοπεδίου στο πενταμελές Εφετείο Θράκης.


Η δίκη με κατηγορούμενους τη δικαστή Μαρία Ψάλτη (για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και παραβίασης δικαστικού απορρήτου) και τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο (για ηθική αυτουργία στα ίδια αδικήματα), επαναλαμβάνεται μετά την αναίρεση του Άρειου Πάγου επί της πρώτης καταδικαστικής απόφασης που αφορούσε στη μη έκδοση της απόφασης σε βάρος της Μονής για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίμνης Βιστωνίδας, που οδήγησε στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα με τις καταθέσεις των μαρτύρων του κατηγορητηρίου η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι και αφού προηγούμενως είχε γίνει ολιγόωρη διακοπή. Λίγο μετά τις δύο ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων και απολογήθηκε η δικαστής Μαρία Ψάλτη. Μετά τις αγορεύσεις δύο εκ των έξι συνηγόρων υπεράσπισης, το Δικαστήριο διέκοψε λόγω παρέλευσης ωραρίου, για το πρωί της Τετάρτης.


Ποιοι κατέθεσαν

Όπως είναι γνωστό, την πρώτη μέρα κατέθεσαν οι Γεωργία Σακάλογλου (δικαστής, μέλος της σύνθεσης του Πρωτοδικείου στην υπόθεση των διεκδικήσεων, Μιλτιάδης Γιοβανόπουλος, πρώην δικαστής, μέλος της ίδιας σύνθεσης), Γιώργος Χειμώνας, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους που είχε χειριστεί την υπόθεση για λογαριασμό του Δημοσίου και κατά της Μονής και η εφέτης Μ. Τσαλικίδου. Τη Δεύτερα μέρη κατέθεσαν οι Θανάσης Ξυνίδης (Πρόεδρος τότε του Δ.Σ. Ξάνθης), Γιώργος Παυλίδης (τότε Νομάρχης Ξάνθης), Βαγγέλης Λαμπάκης (τότε Πρόεδρος του Δ.Σ. Έβρου) η εφέτης Κ. Αγγελάκου, ο μοναχός Νήφων από το μετόχι του Αγ. Νικολάου, το μέλος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λάγους Νίκος Παπαδόπουλος.

Το κλίμα, όπως και την πρώτη μέρα, ήταν αρκετά ήρεμο, ενώ η προσέλευση του κόσμου (κυρίως πιστών και οπαδών των δύο μοναχών) ήταν μικρότερη. Η δίκη διεξάγεται με ειδικές άδειες των δικηγόρων που απεργούν, λόγω του κινδύνου παραγραφής των αδικημάτων στις 21 Απριλίου. Πάντως, ακόμη και σε περίπτωση νέας καταδίκης των κατηγορουμένων, η παραγραφή, θεωρείται αρκετά πιθανή.

Οι μάρτυρες δεν έχουν διαφορροποιηθεί ιδιαίτερα σε σχέση με τις καταθέσεις τους κατά την πρώτη δίκη.

 
Πηγή:  http://www.komotinipress.gr/