Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Για δεύτερη ημέρα στον Έβρο ο Γενικός Γραμματέας του υπ. Υποδομών

Πραγματοποίησε επίσκεψη σε όλο το μήκος του ποταμού με σκοπό να καταγράψει τις παρεμβάσεις που θα πρέπει άμεσα να γίνουν

          ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ
        ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννης Οικονομίδης βρίσκεται για δεύτερη μέρα και για τρίτη φορά μέσα σε έναν μήνα, στο νομό Έβρου, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, κατά μήκος του ποταμού Έβρο.


Ο κ. Οικονομίδης παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, κ. Αριστείδη Γιαννακίδη, της αντιπεριφερειάρχη κα. Γεωργίας Νικολάου και υπηρεσιακών παραγόντων πραγματοποίησε επίσκεψη στον ποταμό Έβρο καθ’ όλο το μήκος του, με κύριο σκοπό την επισκόπηση των κρίσιμων σημείων, όπου πρέπει να γίνουν άμεσες, καθώς και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις. Οι παρεμβάσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος που εξασφαλίστηκε σε πρώτη φάση για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, ύψους 3 εκ. € και των προγραμματικών συμβάσεων που υπογράφηκαν μεταξύ της Γενικής Γραμματείας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την εκτέλεση έργων από την Περιφέρεια με την εποπτεία των Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μέχρι την έναρξη της λειτουργίας της νέας ?Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων (ΕΥΔΕ Εβρου)?. Με την υπηρεσία να αναμένεται να αναλάβει σύντομα δράση με το κλείσιμο των διαδικαστικών - διοικητικών θεμάτων που εκκρεμούν. Επίσης ενισχύθηκε και η τοπική αυτοδιοίκηση για έκτακτες παρεμβάσεις.

Οι τελευταίες πλημμύρες στην Βουλγαρική πλευρά, βρήκαν σε ετοιμότητα την ελληνική πλευρά, ενεργοποιώντας τους προγραμματατισμένους από την Περιφέρεια και το Υπουργείο κοινούς τρόπους δράσης για τον περιορισμό των φαινομένων και των δυσμενών επιπτώσεων τους. Με τα πλημμυρικά φαινόμενα να πλήττουν αρχικά το Ορμένιο, τη Δικαια και τη Βύσσα και τα επόμενα κρίσιμα σημεία να εντοπίζονται στην βορειοανατολική πλευρά του Έβρου, στο Πύθιο και το Πραγί. Με τα πλημμυρικά φαινόμενα να βρίσκονται σε καθοδική πορεία και το αμέσως επόμενο κρίσιμο σημείο να σημειώνεται στη νότια πλευρά του ποταμού Έβρου, λίγο πριν το Δέλτα, στο χωριό Πόρος στις Φέρρες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι προς το παρόν τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα, διότι η μεγάλη εκτόνωση έγινε στην Βουλγαρική πλευρά και ένα μεγάλο μέρος της στην Τουρκική. Με τις ποσότητες των υδάτων που εισέρευσαν στην ελληνική πλευρά να φτάνουν στα 1400μ3/s, αντί για 2000 μ3/s που αναμενόταν. Στο περιορισμό αυτό συνέβαλε και η σταθεροποίηση της στάθμης των υδάτων, με την παγοποιήση τους, εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην γειτονική Βουλγαρία.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και παρακολουθείται τόσο από το Υπουργείο, όσο και από την Περιφέρεια με ιδιαίτερη προσοχή και μεθοδικότητα. Μόλις κλείσουν τον κύκλο τους τα πλημμυρικά φαινόμενα θα προχωρήσουν άμεσα οι μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις με έργα που διαθέτουν μελετητική ωριμότητα, ικανή για άμεση δημοπράτηση τους, ενώ για κάποια άλλα οι μελέτες τους με βάση τα δεδομένα που εντοπίστηκαν χρειάζονται επικαιροποιήση ή εκ νέου εκπόνηση. Τα έργα αυτά θα ενταχθούν μέσα σε ένα γενικότερο Master Plan αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.
 
.