Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Παλεύουν για να μη χάσουν τα σπίτια τους στις Εργατικές Εστίες Κικιδίου

Άνεργοι, συνταξιούχοι και
χαμηλόμισθοι εκφράζουν
τον έντονο προβληματισμό
τους για την επικείμενη
κατάργηση του ΟΕΚ...

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Να μειωθεί το ύψος των δόσεων τους και να παγώσουν τα δάνεια τους για μία πενταετία, ζητά ο κάτοικος των εργατικών κατοικιών Κικιδίου, Λυσίμαχος Τσαγκαράκης, ο οποίος τους τελευταίους μήνες σταμάτησε, όπως είπε, να πληρώνει την τράπεζα. Ζητά από όλη την τοπική κοινωνία να σταθεί στο πλευρό τους με παρεμβάσεις που θα ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Ο Λυσίμαχος Τσαγκαράκης, τη σημερινή εποχή εκφράζει σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια, που πνίγεται στις υποχρεώσεις και τα χρέη και έχει το θάρρος να μιλά δημόσια για τις θέσεις τους. Ο «Χ» τον επισκέφτηκε στη γειτονιά του, στις εργατικές κατοικίες, όπου ζουν αρμονικά, αλλά και με τα προβλήματα της καθημερινότητας περίπου 80 οικογένειες.


ΕΧΤΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ

Ο φωτογραφικός φακός του «Χ» κατέγραψε με λεπτομέρεια τα κτιριακά προβλήματα, που παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζουν να υπάρχουν. Από τα θεμέλια έως τις σκεπές υπάρχουν κακοτεχνίες με αποτέλεσμα σήμερα να είναι φανερές οι ρωγμές σε όλες σχεδόν τις κατοικίες, δείγμα ότι εξαρχής δεν έγινε καλή δουλειά. Σε πολλά σημεία παρατηρείται να πέφτουν κομμάτια σοβάδες από τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων, να είναι ακόμα εμφανή τα τούβλα και η υγρασία να έχει αφήσει παντού τα σημάδια της, στους εξωτερικούς, αλλά και στους εσωτερικούς τείχους των σπιτιών. Όσοι είχαν την οικονομική ευχέρεια ή έπιαναν τα χέρια τους, προχώρησαν σε μικροπαρεμβάσεις, χτίζοντας σχεδόν από την αρχή τα σπίτια. Αυτό κόστισε χρήμα και χρόνο στις οικογένειες εργατών.

Ο κ. Τσαγκαράκης δείχνει στο «Χ» το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα σπίτια. Περισσότερο με λάσπη θυμίζει είπε δείχνοντας την υγρασία που έχει ποτίσει τους τείχους


ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ

Κάπως έτσι μέχρι σήμερα πορεύτηκε και ο κ. Τσαγκαράκης, πληρώνοντας παράλληλα ανελλιπώς το δάνειο του. Κατάφερε να αποπληρώσει μέρος των χρημάτων όμως τώρα αδυνατεί, αφού πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε. «Από την αρχή που μπήκα στο σπίτι πλήρωνα, έχω δώσει γύρω στα 8.000 ευρώ, αλλά τώρα αδυνατώ να πληρώσω, είναι γύρω στους 12-15 μήνες που δεν έχω δώσει δόση. Αυτό είπε και πρόσθεσε ότι συνολικά ο οικισμός αντιμετωπίζει προβλήματα. Το διαμέρισμα του κ. Τσαγκαράκη είναι 78 τετραγωνικά και κοστίζει 37.800 ευρώ.

Οι ρωγμές είναι εμφανείς σε κάθε κατοικία, παρά τις παρεμβάσεις των ιδιοκτητών

Τα μεγαλύτερα των 100 τετραγωνικών κοστολογούνται στα 50.000 ευρώ, ενώ τα μικρότερα των 50 τετραγωνικών στα 29 με 30.000 ευρώ. «Δεν τα αξίζουν τα λεφτά τους όμως», ήταν το σχόλιο του κ. Τσαγκαράκη, ο οποίος αναγκάστηκε πολλές φορές να επιδιορθώσει τις κακοτεχνίες, βάζοντας τα χρήματα από την τσέπη του. «Έχουμε κάνει αλλαγές εκεί που μπορούσαμε και είχαμε την οικονομική ευχέρεια, από εκεί και πέρα δεν γίνεται, δεν μπορεί συνεχιστεί. Άνεργος εγώ, άνεργη η γυναίκα μου, με μια σύνταξη, μπορεί να μου πει κανείς αν μπορώ να δίνω δόση;»


ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΕΚ

Ο μεγαλύτερος φόβος των κατοίκων είναι η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Στην περίπτωση αυτή φοβούνται ότι μπορεί ακόμα και να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες, γιατί σχεδόν οι περισσότεροι τα οφείλουν ακόμα και τώρα. Πάντως μέχρι στιγμής και οι υπάλληλοι του Οργανισμού, δηλώνουν ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2012 ο ΟΕΚ θα λειτουργεί, ενώ είναι άγνωστο τι θα συμβεί μετά. «Δεν ξέρω τι θα γίνει. Μπορεί να μας τα πάρουν κιόλας τα σπίτια αν δεν πληρώσουμε», είπε εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του ο κ.  Τσαγκαράκης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Δέλτσιος, κάτοικος και ο ίδιος των εργατικών κατοικιών, άνεργος το τελευταίο διάστημα, αδυνατεί να αποπληρώσει το δάνειο. «Περιμένουμε να δούμε τι απόφαση θα πάρουν, τι θα γίνει», είπε ο κ. Δέλτσιος ο οποίος έχει καταφέρει να πληρώσει μόνο μία δόση του δανείου του.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/