Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Τέσσερις ερωτήσεις Χατζηοσμάν στον Σκανδαλίδη για θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος της Θράκης

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης ανέδειξε τα προβλήματα στην εφαρμογή του Προγράμματος δωρεάν Διανομής Τροφίμων στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, ζήτησε διόρθωση των λαθών της τηλεπισκόπησης, απαίτησε ενη-μέρωση για τις καθυστερήσεις στη μίσθωση γεωργικής γης στη Ροδόπη και ανέδειξε το θέμα του  νεκροταφείου του οικισμού Νυμφαίας   OI 4 ΕΡΩΤΗΣΕIΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αρ. πρωτ.: 6701/14.03.2012

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα δωρεάν Διανομής Τροφίμων στο Δήμο Μαρωνείας – Σαπών της Π.Ε. Ροδόπης


Η υλοποίηση του Προγράμματος δωρεάν Διανομής Τροφίμων του Υπουργείου για το έτος 2012 στο Δήμο Μαρωνείας – Σαπών της Π.Ε. Ροδόπης προσέκρουσε σε μία σειρά διακρίσεων και αποκλεισμών, καθώς με άγνωστα μέχρι σήμερα κριτήρια, εξαιρέθηκε ένας σημαντικός αριθμός οικισμών του Δήμου από το Πρόγραμμα.

Είναι εύλογο το ερώτημα πολλών κατοίκων οικισμών όπως τα Αμάραντα, ο Βάκος, η Βέννα, ο Ίσαλος, τα Μίρανα, το Πάμφορο, η Σαλμώνη, αν η διανομή τροφίμων γίνεται με κριτήρια γεωγραφικά ή με κριτήρια οικονομικά, με κριτήρια δηλαδή που να αποδεικνύουν αντικειμενικά την ανάγκη μιας οικογένειας, ενός νοικοκυριού για παροχή τροφίμων.

Σε περιόδους ιδιαίτερα κρίσιμες, όπου η διασφάλιση του καθημερινού φαγητού ενός νοικοκυριού αποτελεί για πολλούς συμπολίτες μας πολυτέλεια, γεννάει πολλά ερωτήματα η ενέργεια του Δήμου Μαρωνείας Σαπών που έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων των οικισμών που εξαιρέθηκαν. Η προσφορά, η συνεισφορά, η αλληλεγγύη αποτελούν έννοιες που ξεπερνάνε σε δύναμη και ήθος τα στενά γεωγραφικά όρια και θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπο.

Βάσει των παραπάνω


ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κος ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Με ποια κριτήρια επιλέγηκαν μόνο ορισμένοι οικισμοί και αποκλείστηκαν άλλοι από το Πρόγραμμα δωρεάν Διανομής Τροφίμων στο Δήμο Μαρωνείας – Σαπών;

2. Με ποιο τρόπο θα παρέμβει για την αποκατάσταση της αδικίας;

3. Τι απαντάει στους κατοίκους των οικισμών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών που δεν συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα;

4. Θα υπάρξει κάποια ειδική μέριμνα και για τους κατοίκους των οικισμών που αποκλείστηκαν και έχουν αποδεδειγμένα ανάγκη για δωρεάν διανομή τροφίμων;

Ο ερωτών βουλευτής,

Αχμέτ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ






ΕΡΩΤΗΣΗ
Αρ. Πρωτ.: 6702/14.03.2012

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Διόρθωση λαθών της τηλεπισκόπησης στη Ροδόπη για το έτος 2011


Η εφαρμογή της τηλεπισκόπησης προσέφερε νέα, σύγχρονα δεδομένα στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, αλλά το νέο σύστημα συνάντησε πολλά λάθη και εμπόδια στην εφαρμογή του.

Συγκεκριμένα, στη Ροδόπη παρουσιάστηκε ένας μεγάλος αριθμός λαθών κυρίως στο στάδιο της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι πληρωμές των δικαιωμάτων των παραγωγών μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να απορροφηθούν από το κεντρικό σύστημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Επειδή πολλοί παραγωγοί της Ροδόπης ταλαιπωρούνται από το 2009 χωρίς να είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τα λάθη της τηλεπισκόπησης, κι επειδή οι συνέπειες των λαθών επιβαρύνουν τους ίδιους και τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό,

για όλους τους παραπάνω λόγους


ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κος ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Ποιος ευθύνεται για τα λάθη της τηλεπισκόπησης που ανακύπτουν κάθε χρόνο στη Ροδόπη;

2. Τι απαντάει στους παραγωγούς οι οποίοι λαμβάνουν με εξαιρετική καθυστέρηση τα χρήματα από τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης χωρίς δική τους υπαιτιότητα;

3. Θα παρέμβει για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα και να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις;


Ο ερωτών βουλευτής,
Αχμέτ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ


ΕΡΩΤΗΣΗ
Αρ. Πρωτ.: 6703/14.03.2012

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση υπογραφής συμβάσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης


Στη Ροδόπη το Πρόγραμμα Μίσθωσης Δημόσιας Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Γης έτυχε ευρείας απήχησης λόγω του αγροτικού χαρακτήρα της περιοχής και του αυξημένου ενδιαφέροντος για στήριξη της γεωργικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα.

Ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων που υποβλήθηκαν αφορά εν ενεργεία αγρότες οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στην γη. Είναι αξιοσημείωτο και το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων οι οποίοι προέρχονται κυρίως από αγροτικές οικογένειες και ενδιαφέρονται οι ίδιοι να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα.

Αποτελεί χρέος μας να στηρίξουμε και να παρέχουμε σε αυτούς τους συμπολίτες μας όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για να επενδύσουν στον αγροτικό τομέα και να στηρίξουν την επαρχία.

Παρόλο που έχει παρέλθει διάστημα πέντε (5) μηνών από την πρώτη ανάρτηση Αγροτεμαχίων Δημόσιας Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Γης προς Μίσθωση, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης στη Ροδόπη, γεγονός που εντείνει την αγωνία των ενδιαφερομένων και καθυστερεί την υλοποίηση των σχεδίων και του προγραμματισμού του κάθε παραγωγού.

Βάσει των παραπάνω


ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κος ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Πού οφείλεται η καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων για τη μίσθωση δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης στη Ροδόπη;

2. Πότε θα υπογραφούν οι πρώτες συμβάσεις και πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία;


Ο ερωτών βουλευτής,
Αχμέτ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ


ΕΡΩΤΗΣΗ
Αρ. πρωτ.: 6704/14.03.2012

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Νεκροταφείο οικισμού Νυμφαίας Π.Ε. Ροδόπης


Τον τελευταίο ένα χρόνο έχει ξεκινήσει μία πρωτοφανή στα χρονικά διένεξη ανάμεσα στην Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας του οικισμού Νυμφαίας και την Διεύθυνση Δασών Ροδόπης σχετικά με το καθεστώς του νεκροταφείου του οικισμού.

Ενώ σε βάθος χρόνου το εν λόγω νεκροταφείο χρησιμοποιούταν ανέκαθεν ως κοιμητήριο, εξυπηρετούσε τις ανάγκες ταφής των κατοίκων του οικισμού και ανήκε στην ιδιοκτησία της Διαχειριστικής Επιτροπής του οικισμού ως βακούφι, το 2011 η Διεύθυνση Δασών Ροδόπης με την υπ’ αρ. 3615/30-03-2011 Πράξη του Διευθυντή χαρακτήρισε την εν λόγω έκταση ως δασική περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ουδέποτε μέχρι τότε είχε ανακύψει ανάλογο θέμα.
Η προαναφερόμενη πράξη εγκαινίασε μία διένεξη η οποία ακολούθησε την δικαστική οδό. Μέχρι σήμερα η έκταση βρίσκεται σε καθεστώς αμφισβήτησης. Ο οικισμός της Νυμφαίας είναι ορεινός και είναι εύλογο να υπάρχουν δέντρα σε όλη την περιοχή που περικλείει τον οικισμό.

Προκαλεί έντονο προβληματισμό η ενέργεια της Διεύθυνσης Δασών να χαρακτηρίσει εν μία νυκτί και χωρίς να υπάρχει προηγούμενο μία έκταση ως δασική που μέχρι τότε αποτελούσε βακούφιο και χρησιμοποιούταν για την ταφή των νεκρών. Η εν λόγω πράξη προκάλεσε την αντίδραση της Διαχειριστικής Επιτροπής του οικισμού και των κατοίκων οι οποίοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την πράξη της Διεύθυνσης Δασών να εμπλακεί σε μία τέτοια υπόθεση και αναζητούν τις αιτίες και τις προθέσεις που υποθάλπονται πίσω από μία τέτοια ενέργεια.

Βάσει των παραπάνω


ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κος ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Είναι ενήμερος για το πρόβλημα που προέκυψε με το νεκροταφείο του οικισμού Νυμφαία;

2. Πώς φτάσαμε στην αρ. 3615/30-03-2011 Πράξη του Διευθυντή Δασών Ροδόπης, για ποιο λόγο πάρθηκε αυτή η απόφαση, ποιος υποκίνησε την διαδικασία και για ποιο λόγο μία έκταση που αποτελεί βακούφι και χρησιμοποιείται ως κοιμητήριο τέθηκε ξαφνικά στην κρίση του Διευθυντή Δασών;

3. Θα παρέμβει για την επίλυση του προβλήματος;


Ο ερωτών βουλευτής,
Αχμέτ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ