Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Σκληρή ομιλία κατά Παπανδρέου από τον Γραμματέα Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ

Πήρε τον λόγο στην Εθνική Συνδιάσκεψη, κάρφωσε ότι του δόθηκε μετά από 8 χρόνια και σχολίασε ότι όλο αυτό το διάστημα είχαν τρελαθεί στις ψυχοθεραπείες αλλά σε μηδέν προτάσεις
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Όλη η τοποθέτηση του γραμματέα της ΝΕ Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Μανανά στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

"Μετά από 8 χρόνια παίρνουμε και το λόγο επιτέλους. Ας ακουστεί και η φωνή των Γραμματέων και της βάσης. Είχα πάρα πολλά να πω. Δεν θα καταχραστώ το χρόνο σας. Ίσως στενοχωρήσω και κάποιους.

Σύντροφε Παναγιωτακόπουλε και αγαπητέ Πρόεδρε, εδώ κοντεύουμε να καταντήσουμε «ιστορικά στελέχη» εμείς. Έχουμε τρελαθεί από συνδιασκέψεις και ψυχοθεραπείες στο ΠΑΣΟΚ και δεν ακούμε καμία πρόταση.

Από χθες που είμαι εδώ πέρα αντί να συζητιέται η πολιτική, και θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που είναι εξόχως πολιτικό, είναι αν θα στήσουμε κάλπες και πώς θα πάμε στις εκλογές και πώς θα γίνει η συζήτηση. Ποια συζήτηση; Κι εδώ θα στενοχωρήσω και τον Γραμματέα και άλλα στελέχη.

Προχωρώντας, επειδή δεν θέλω να φάω το χρόνο σας, θα αναφερθώ σε κάποια ζητήματα που τα έχουμε συζητήσει με κάποιους συντρόφους. Έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει κι εμείς, εκφράζοντας την αγωνία όλων των συμπολιτών μας και εκεί στον τόπο μας, ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία της χώρας και της κοινωνικής συνοχής.

Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου μας του καινούριου και όλο αυτό που γίνεται, είναι βαθύτατα δημοκρατική διαδικασία, που πρώτο το κίνημά μας εφάρμοσε και ο Πρόεδρός μας με απόλυτη επιτυχία και πραγματικά εδώ μας αξίζουν όλους μας συγχαρητήρια. Δεν είμαστε εμείς -εσείς.

Εδώ πέρα όλοι και βάζω μια παρένθεση, σαν να μην υπάρχουν. Δεν έκαναν Υπουργοί, δεν έκαναν στο κόμμα, δεν έκαναν στα Πολιτικά Συμβούλια, δεν έκαναν πουθενά; Ο ένας ρίχνει ευθύνες στον άλλον.

Ακόμη κι εμείς έχουμε τις ευθύνες μας. Σε ποιους θα τις ρίξουμε, στο γείτονα; Στον αγρότη που παλεύει, στον άνεργο; Τι θα τους πούμε, ότι «φταίγατε εσείς»; Γιατί εμείς κάνουμε ψυχοθεραπεία 25 χρόνια;

Όχι μόνο βέβαια αυτό. Το κίνημα μας έδωσε λύσεις και δεν πρέπει να το απαξιώνουμε. Αλλά όμως σ’ αυτή τη συγκυρία και με αυτές τις συνθήκες που επικρατούν, είναι τεχνικά και πολιτικά αδύνατο να εφαρμοστούν αυτά που ζητάτε σύντροφε Γραμματέα από τις Νομαρχιακές Επιτροπές στη μεγάλη τους πλειοψηφία και πολύ περισσότερο από τη δικιά μας Νομαρχιακή Επιτροπή.

Είναι λυπηρό να το λέμε, αλλά δυστυχώς το κίνημά μας, όχι τώρα, με ευθύνη δικιά σας, όλων μας, έχει καταντήσει γραφειοκρατικός μηχανισμός, χειρότερα από τα Υπουργεία και με υπαλλήλους όλους εμάς, εντός εισαγωγικών. Όχι εντός, γίναμε υπάλληλοι.

Πήραμε την εγκύκλιο για τη διεξαγωγή των εκλογών και πραγματικά κοντέψαμε να χάσουμε και τα μαλλιά μας. Τα είχαμε συζητήσει. Η συνδιάσκεψη γιατί αναβλήθηκε 3-4 Μάρτη και κάναμε τώρα και σε 4 μέρες ζητάμε να πάμε με κάλπες σε εκλογή Προέδρου;

Αυτή είναι η συζήτηση που είπε ο Πρόεδρος που θα κάνουμε; Έχουμε το περιθώριο; Θα πάμε τη Δευτέρα στις πατρίδες μας και σε 3 μέρες άντε να εκλέξουμε τον καινούριο Πρόεδρο;

Η δική μας η Νομαρχιακή Επιτροπή, όχι όλοι, σύντροφοι, όσοι έχουν μείνει, έχουμε δώσει πάμπολλες μάχες νικηφόρες και συνεχόμενες ειδικά πάνω στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη και στη Ροδόπη και τις κερδίσαμε.

Η αδιαφορία όμως του κεντρικού κομματικού μηχανισμού -και δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα, γιατί κάποιος άκουσα είπε, μήπως είμαι βαλτός και από τον ΔΟΛ, όχι κύριοι, μη στενοχωριέστε- αλλά και των αιρετών που εκλέχτηκαν με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, των Περιφερειαρχών, Δημάρχων είναι αυτή που μας έχει απαξιώσει και μας έχει φέρει σε ένα σημείο πολιτικής και οργανωτικής αδυναμίας.

Αλλά θα σας πω γιατί δεν βγάζω τα εσώψυχά μου, πρέπει να πω την πραγματικότητα, αυτή που συζητιέται έξω από την αίθουσα, γιατί μόνο αυτό συζητιέται. Εξώδικες οχλήσεις. Από τον ιδιοκτήτη των γραφείων, από ΙΚΑ, ΔΕΗ.

Το ξέρετε ότι δεν μπορώ να πάρω ασφαλιστική ενημερότητα γιατί δεν πληρώνεται η Τεχνική Γραμματεία μου, που 5 μήνες πηγαινοέρχεται από το χωριό της αυτή τη στιγμή; Θα μου δώσετε κ. Σπυρόπουλε; Ούτε φορολογική. Εξευτελισμός του Γραμματέα και άλλων συντρόφων. Να μας παραδίνονται στα σπίτια μας εξώδικα από δικαστικούς επιμελητές.

Δεν λέω ότι φταις. Φταίνε όλοι και οι θεσμικοί και εμείς οι ίδιοι που δεν έρχεται κανένας να πληρώσει ούτε τη συνδρομή του. Αλλά όντως αυτή τη φορά είναι πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν οι πολιτικές, οργανωτικές, οικονομικές προϋποθέσεις που επιτρέπουν τη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας. Και αν όχι, μπορούσατε να το πάτε αργότερα.

Αλλά μπορούσατε να ακούσετε και συντρόφους όπως ο σύντροφος Σκανδαλίδης και άλλοι σύντροφοι που είπαν όταν με τη μεγαλοσύνη του ο Πρόεδρος μας παραιτήθηκε, μπορούσαμε να κάνουμε πολύ πιο μπροστά τις διαδικασίες ώστε να είμαστε έτοιμοι.

Αρχίζει ο Σαμαράς προεκλογική εκστρατεία και εμείς δεν ξέρουμε, τρωγόμαστε μεταξύ μας αν θα στήσουμε κάλπες, αν θα βάλουμε security και να ξέρουν σε πόλεις που έχουν -δεν κινδυνολογώ- Πανεπιστήμια και τέτοια δυστυχώς θα δημιουργήσουν ηθελημένα επεισόδια κάποιοι. Αν είναι να βγάλουμε Πρόεδρο και να εξευτελιστεί πιο πολύ η διαδικασία, πραγματικά καλύτερα να μην γίνει.

Την προηγούμενη φορά με προετοιμασία 50 ημερών και άλλες συνθήκες δημιουργήθηκαν τα χίλια μύρια προβλήματα. Τώρα με τους συντρόφους που έμειναν, πως θα εξελιχθούν οι διαδικασίες;

Εμείς πάντως να ξέρετε 15 Μάρτη μας διώχνουν από τα γραφεία μας, μας πετάνε έξω στην κυριολεξία και καλά κάνει ο ιδιοκτήτης και θα κάνουμε άστεγοι τις διαδικασίες. Αν μας πείτε να κάνουμε κάλπες θα τις στήσουμε. Μένουμε προσηλωμένοι στις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες.

Όμως η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζουμε όλοι μας το θέμα της εκλογής Προέδρου και όλες τις παραπάνω αδυναμίες, πραγματικά καθιστούν σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί δυστυχώς το καταστατικό και οι αποφάσεις. Γιατί επικαλείστε πολλοί το καταστατικό και δυστυχώς το έχουμε κάνει κουρελόχαρτο όλοι μας.

Επιφυλασσόμαστε και περιμένουμε με αγωνία τις αποφάσεις σας. Βεβαίως δεν αναφερόμαστε στην κατάσταση που επικρατεί, με λίγα λόγια θα σας πω, στο νομό και σε άλλους νομούς με την ανεργία, το κλείσιμο εργοστασίων, με αυτοδιοικητικά, οικονομικά και αγροτικά θέματα.

Και για το αν περάσει η τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, μας είναι αδιάφορο. Πρέπει να μάθουμε μόνοι μας να συντηρούμαστε. Πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα που γίνεται μέχρι τώρα.

Εσείς σύντροφοι του κεντρικού ΠΑΣΟΚ είστε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό υπεύθυνοι για την τραγική οικονομική και οργανωτική κατάσταση που επικρατεί στο κίνημα μας. Και αν θέλετε, ένα οργανωτικό, είχαμε πει για καλλικρατικές Οργανώσεις και από το προηγούμενο συνέδριο και από τώρα κι εσείς μας βάζετε δημοτικές Ενότητες.

Έχει ο κάθε νομός 30 ανύπαρκτες Οργανώσεις. Αυτό το λέμε 3 χρόνια. Πότε θα διορθωθεί; Μόνο οι ταμπέλες μας έχουν μείνει».

.