Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Πρωτοσέλιδο στην Καθημερινή: Εγκαλούν την Ελλάδα για τους μετανάστες


Διακόσια με τριακόσια άτομα την ημέρα εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας από τον Εβρο. Κρατούνται για λίγες ημέρες και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι, όπως οι δύο της φωτογραφίας που έβαλαν πλώρη για τη Νότια Ελλάδα. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε πολύ έντονη πίεση από επτά άλλες ευρωπαϊκές χώρες που την κατηγόρησαν ότι δεν ελέγχει τα εξωτερικά της σύνορα και προειδοποίησαν ότι τους επόμενους μήνες μπορεί να υιοθετηθεί η πρόταση της Κομισιόν για επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕE
                         ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πολύ έντονη πίεση δέχθηκε χθες η ελληνική κυβέρνηση από Ευρωπαίους εταίρους που την κατηγόρησαν ότι δεν ελέγχει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα και δεν εφαρμόζει ικανοποιητικά τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου σε δικαιούχους. «Τα (ελληνικά) σύνορα είναι ανοιχτά όπως η πόρτα του αχυρώνα», δήλωσε χθες η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας κ. Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στην Ελλάδα... δεν γίνεται ένα κράτος-μέλος που δεν κάνει τη δουλειά του να τη σκαπουλάρει χωρίς πρόβλημα». Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Χανς-Πετερ Φρίντριχ προειδοποίησε την Ελλάδα για επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ενωσης στην περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή των κανόνων της Συνθήκης του Σένγκεν.


«Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό. Τι συμβαίνει όταν μια χώρα δεν είναι σε θέση να επιτηρήσει επαρκώς τα σύνορά της, όπως συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα», είπε ο κ. Φρίντριχ δίνοντας τον τόνο που επικράτησε χθες κατά τη συνάντηση των υπουργών από Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία και Βρετανία. Οι επτά αυτές χώρες λαμβάνουν το μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. και προφανώς ενοχλούνται από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στα σύνορά τους διά μέσω της Ελλάδας. Επιπλέον, η απόφαση πέρυσι του Δικαστηρίου της Ε.Ε. να αναστείλει προσωρινά την οδηγία Δουβλίνο ΙΙ απαγορεύοντας την επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα, έχει αυξήσει την πίεση στις επτά χώρες. Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν είναι εφικτή η επιβολή συνοριακών ελέγχων σε ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ελλάδα. Θα είναι όμως αν τους επόμενους μήνες υιοθετηθεί η πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού στο πλαίσιο της Σένγκεν. Πάντως, δεν τάσσονται όλα τα κράτη-μέλη κατά της Ελλάδας ή υπέρ του νέου μηχανισμού της Κομισιόν. Ενδεικτικά ο υπουργός Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου κ. Νίκολας Σμιντ δήλωσε ότι δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μόνη της την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, στην έκθεση που παρουσίασε χθες η Κομισιόν σχετικά με την εφαρμογή από την Ελλάδα των κανόνων της Συνθήκης Σένγκεν, αν και καταγράφεται σχετική πρόοδος περιλαμβάνονται και πολλά αρνητικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει η ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Εβρου, ενώ δεν απορροφούνται οι διαθέσιμοι κοινοτικοί πόροι εξαιτίας της γραφειοκρατίας και του κεντρικού ελέγχου που ασκεί το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης και υποδοχής στον Εβρο έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς δεν υπάρχει τόσο έντονος υπερπληθυσμός, οι ανήλικοι κρατούνται ξεχωριστά από τους ενήλικες και οι γυναίκες από τους άντρες. Ωστόσο, η βελτίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι μετανάστες που ανήκουν σε συγκεκριμένες εθνικότητες απλώς αφήνονται ελεύθεροι να κυκλοφορούν στην επικράτεια.

Παράλληλα οι κρατούμενοι και οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν την απαιτούμενη νομική βοήθεια, διερμηνεία, ψυχολογική υποστήριξη κ.λπ. Επιπλέον οι αιτούντες άσυλο φυλακίζονται συστηματικά από τις ελληνικές αρχές κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Τελικά τα σοβαρότερα βήματα προόδου έγιναν από την Ελλάδα στον τομέα της επιστροφής παράνομων μεταναστών, εθελοντικής ή υποχρεωτικής, στη χώρα προέλευσής τους.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/