Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Συνεχίζεται ο πόλεμος για τη Γεωθερμία στην Ξάνθη με επιστολές Ξυνίδη και Κοντού

Σε πλήρη εξέλιξη η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ     
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Σε εξέλιξη βρίσκεται η σκληρή διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Σ. Ξυνίδη και Α. Κοντού για το θέμα του διαγωνισμού των Γεωθερμικών Πεδίων.


Το πρωί της Τετάρτης ο Αν. Υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης ανακοίνωσε ότι ζήτησε στοιχεία από τον αρμόδιο Υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη για το θέμα του διαγωνισμού της Γεωθερμίας, τα οποία και κοινοποιεί, ύστερα από τις επισημάνσεις του Αλέξανδρου Κοντού για το θέμα. Λίγη ώρα αργότερα ο πρώην Υπουργός έκανε γνωστό ότι με έγγραφό του ζητά από τον Υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου στοιχεία για να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά. Με τις εξελίξεις αυτές συνεχίζεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο ισχυρών πολιτικών των δύο μεγάλων κομμάτων στην Ξάνθη, για το θέμα της Γεωθερμίας.


Επιστολή Σωκράτη Ξυνίδη στις 9/3:

"Με βάση την τοποθέτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων αλλά και δηλώσεις του βουλευτή Ξάνθης της Ν.Δ. Αλέξανδρου Κοντού, έχει δημιουργηθεί στον τοπικό τύπο και επιχειρείται και σε επίπεδο κοινωνίας, η εμφάνιση της συναφθείσας σύμβασης με την ανάδοχο του διαγωνισμού εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου Δέλτα Νέστου, ως αδιαφανούς και μη συμφέρουσας προς το ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα ο κ. Κοντός σε ανακοίνωσή του της 8/3/2012 αναφέρει ότι «συνεχίζοντας τις προσπάθειές του πάντα στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της προάσπισης των συμφερόντων του Τόπου μας και προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα ή μη των σχετικών συμβάσεων και να αποτραπεί η επί 30 χρόνια εκμετάλλευση σημαντικού μεγέθους των γεωθερμικών πεδίων της χώρας μας από μία και μόνον εταιρία, προσωπικά ετοιμάζει και θα καταθέσει στον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Μουζακίτη μηνυτήρια αναφορά για την ποινική διερεύνηση του θέματος».


Απάντηση Μανιάτη-Υπηρεσιών

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Ι. Μανιάτης αναφέρει ο διαγωνισμός που έγινε ήταν διεθνής με πολύ μεγάλη δημοσιότητα, αποκλείοντας κάθε δυνατότητα παρέμβασης στη διεξαγωγή του ενώ καλεί κάθε ενδιαφερόμενοι να ζητήσει όλα τα έγγραφα και πρακτικά του διαγωνισμού μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου για να του παρασχεθούν.

Ειδικότερα οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγονες ανέφεραν ότι ότι 1) πράγματι διαπιστώνεται μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο πρώτων προσφορών με τον πλειοδότη να παίρνει τον διαγωνισμό με επένδυση 60 εκατ. ευρώ, όμως η προκήρυξη του διαγωνισμού δεν προβλέπει αποβολή πλειοδότη με μεγάλη απόκλιση από το μ.ο. των προσφορών. Εξάλλου θεωρείται επιθυμητό στο πλαίσιο της εξαντλητικής έρευνας 2) Η παραχώρηση εξαιρεί σαφώς το βεβαιωμένο σήμερα γεωθερμικό πεδίο χαμηλής θερμοκρασίας και κανένα εκχωρημένο δικαίωμα δεν θίγεται, η σύμβαση ορθώς προβλέπει την εκμετάλλευση του πεδίου από τον πλειοδότη για 25+10 χρόνια εφόσον διαπιστωθεί η ύπαρξη πεδίου μετά τις έρευνες. 4) οι δεσμεύσεις του επενδυτή έναντι του δημοσίου θα υλοποιηθούν πλήρως και προβλέπονται σαφείς κυρώσεις σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί.


Επιστολή Αλέξανδρου Κοντού στον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Κοντός με επιστολή του προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου ζητά τη θέση της Υπηρεσίας και όλα τα σχετικά στοιχεία να κατατεθούν στην αρμόδια επιτροπή προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη της περιοχής ενώ σε σχέση με την πρόθεσή του να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Οικονομικό Εισαγγελέα ο πρώην Υπουργός ζητά μια σειρά από έγγραφα.


Αναλυτικά αναφέρει:

Παρακαλώ όπως έχω την θέση της Υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις αιτιάσεις του βουλευτή ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, ούτως ώστε η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί πλήρως για τα θέματα εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου και να μην δημιουργούνται εντυπώσεις υποκινούμενες από πολιτικές σκοπιμότητες που το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να μπλοκάρεται κάθε αναπτυξιακή διαδικασία στην χώρα.

Δεδομένου ότι προτίθεμαι να προχωρήσω στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς για την διερεύνηση της νομιμότητας η μη της εν γένει διαδικασίας της προκήρυξης για έρευνα των γεωθερμικών πεδίων Νέστου, Έβρου, Σαμοθράκης και Χίου, η οποία οδηγεί στην εκμετάλλευση επί δεκαετίες αυτών των γεωθερμικών πεδίων από συγκεκριμένη εταιρεία, ζητώ την κατάθεση των παρακάτω εγγράφων.

1.Το κείμενο της προκήρυξης και την σχετική νομοθεσία καθορισμού των όρων και προϋποθέσεων της και τυχόν άλλες σχετικές αποφάσεις.

2. Πλήρη αναλυτικό κατάλογο των προσφορών που κατατέθηκαν.

3. Τις αποφάσεις συγκρότησης επιτροπής και τα μέλη τους

4. Το σύνολο των πρακτικών των επιτροπών αξιολόγησης.

5. Την απόφαση συγκρότησης της επιτροπής ενστάσεων και τα μέλη της.

6. Αναλυτικό κατάλογο των υποβληθεισών ενστάσεων και των κειμένων που κατατέθηκαν

7. Την απόφαση της επιτροπής ενστάσεων επί των υποβληθεισών ενστάσεων καθώς και τα πλήρη πρακτικά.

8. Τα κείμενα των συμβάσεων.

9. Τα πλήρη πρακτικά της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής όπου συζητήθηκε το θέμα των συμβάσεων

 
Πηγή:   http://www.xanthipress.gr/