Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Στις Βρυξέλλες για θέματα ισότητας η Τσιαούση

Η βουλευτής Έβρου εκπροσώπης το ελληνικό κοινοβούλιο στην Διακοινοβουλευτική Συνάντηση που διοργανώθηκε την Ημέρα της Γυναίκας, καθότι είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας στην ελληνική Βουλή
         ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε στις Βρυξέλλες την 8η Μαρτίου 2012 η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κυρία Ελένη Τσιαούση ως Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των δύο Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την «Ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας» .

Στην τοποθέτησή της η κυρία Τσιαούση επισήμανε ότι η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών παραμένει κεντρικό θέμα στην ευρωπαϊκή πολιτική και νομοθετική ατζέντα. Στο πεδίο της πολιτικής, η ισότητα των φύλων θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος στην Ευρώπη και τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης στο εσωτερικό της. Η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας συναρτάται με την ικανότητα της Ένωσης να αξιοποιήσει όλο το παραγωγικό της δυναμικό, ιδίως τις γυναίκες που αποτελούν αναξιοποίητη δεξαμενή ταλέντων και δεξιοτήτων.

Παράλληλα υπογράμμισε το γεγονός ότι η οικονομική ανεξαρτησία ανδρών και γυναικών είναι ασφαλώς καθοριστικής σημασίας προϋπόθεση για την ισότητα των φύλων. Εντούτοις, η οικονομική κρίση που βιώνουμε δυσχεραίνει τις προσπάθειες όχι μόνον για τη βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και της πρόσβασης σε θέσεις ισχύος, αλλά και για τη βελτίωση των όρων εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ίσης αμοιβής για ισότιμη εργασία.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η βουλευτής τόνισε πως η ανάπτυξη, ως κύρια παράμετρος ανάκαμψης από την κρίση, δεν μπορεί να συμβαδίζει με ελλείμματα ισότητας στην απασχόληση και το εργασιακό περιβάλλον. Η ουσιαστική αντιμετώπιση των ελλειμμάτων αυτών απαιτεί ένα συνδυασμό νομοθετικών και άλλων εργαλείων, ικανών να συμβάλουν στη σταδιακή εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου και στην αλλαγή νοοτροπιών και συμπεριφορών στην κοινωνία και στους χώρους εργασίας. Όμως, το υπόβαθρο οποιασδήποτε ουσιαστικής παρέμβασης είναι η ύπαρξη κατάλληλης νομοθεσίας που να καθιστά τις διακρίσεις αυτές παράνομες και να τυγχάνει αποτελεσματικής εφαρμογής.

.