Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Λαθροθήρες πυροβολούν σπάνια πουλιά στον Έβρο!

Συνεχίζουν
να εξοντώνουν
απειλούμενα είδη



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δυο πουλιά που ο πληθυσμός τους απειλείται βρέθηκαν νεκρά κι άλλο ένα παρατηρήθηκε σοβαρά τραυματισμένο από την αρχή του έτους στο Δέλτα του Έβρου, όπου οι λαθροθήρες συνεχίζουν να εξοντώνουν απειλούμενα είδη! Μέσα στο 2011, εννέα από τα 23 τραυματισμένα πουλιά που περισυλλέγησαν στην περιοχή, έφεραν τραύματα από σκάγια!

Αυτά αναφέρει στην έκθεση του ο υπεύθυνος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου στο Δέλτα Έβρου Γιάννης Φακριάδης, επισημαίνοντας ότι τα φαινόμενα λαθροθηρίας συνεχίστηκαν ακόμη και κατά την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου που ολοκληρώθηκε. Από τις αρχές του 2012, μια γερακίνα και ένα ξεφτέρι βρέθηκαν νεκρά από πυροβολισμούς, όπως και ένας εκπρόσωπος του παγκοσμίως απειλούμενου είδους των αργυροπελεκάνων που παρατηρήθηκε να κολυμπάει με την δεξιά του φτερούγα να κρέμεται στην περιοχή Τηγάνια.

Σε είδη το κυνήγι των οποίων απαγορεύεται ανήκαν και τα εννέα πτηνά που έχασαν τη ζωή τους από πυρά λαθροθήρων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν να ξεχωρίσουν τα είδη και χτυπούν ό,τι πετάει! Πρόκειται για επτά αρπακτικά, πέντε από τα οποία ήταν γερακίνες, ένας πετρίτης και ένα σαΐνι και δυο υδρόβια, ένας μικροτσικνιάς που είναι είδος ερωδιού και μία χηνόμορφη «βαρβάρα».

Ούτε ο πετρίτης, που είναι είδος γερακιού, κατάφερε να ξεφύγει από τα σκάγια των λαθροκυνηγών, αν και είναι το γρηγορότερο ζώο του πλανήτη αφού αναπτύσσει ταχύτητες ως και 325 χιλιόμετρα την ώρα (!) όταν κυνηγά τη λεία του! Εντοπίστηκε τραυματισμένος στη φτερούγα στην περιοχή Βοϊδάδικο βόρεια της λιμνοθάλασσας Δράνας στις 15 Δεκεμβρίου και, μετά τις πρώτες βοήθειες, εστάλη στο σύλλογο «Δράση για την Άγρια Ζωή» στη Θεσσαλονίκη για περίθαλψη. Όμως, τελικά υπέκυψε στο βαρύ τραύμα του.


Πηγή:  http://www.protothema.gr/