Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Η Κομοτηνή στο μικροσκόπιο της «Έρευνας» του Παύλου Τσίμα

Με αντικείμενο την ανεργία, την αποβιομηχάνιση της ΒΙ.ΠΕ και το μισθολογικό κόστος

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ
Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΟ MEGA;


Ο υψηλός δείκτης ανεργίας και η αποβιομηχάνιση της Θράκης την τελευταία 15ετια έχουν μπει στο μικροσκόπιο της «Έρευνας» του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στην εκπομπή του την ερχόμενη Κυριακή 1 Απριλίου. Ομάδα συνεργατών του κ. Τσίμα, με επικεφαλής τον δημοσιογράφο κ. Κώστα Ζαφειρόπουλο, βρίσκονται ήδη στην Κομοτηνή και διενεργούν σειρά επαφών με φορείς της περιοχής, εργοδότες, συνδικαλιστές και εργαζόμενους.

Μεταξύ άλλων μίλησαν ήδη στην «Έρευνα» ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ. Άρης Γιαννακίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Νίκος Αγγελίδης, και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, κ. Παντελής Μαγαλιός. Χθες μάλιστα ξεκίνησε ένα «οδοιπορικό» του τηλεοπτικού συνεργείου στα εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής, στα λεγόμενα «κουφάρια» που άφησε πίσω της η οικονομική ύφεση, αλλά και σε εκείνα τα εργοστάσια που εξακολουθούν να λειτουργούν. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ζαφειρόπουλος θα μιλήσει και με τους εργαζόμενους των εργοστασίων της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», για μια υπόθεση που θυμίζουμε ότι είχε απασχολήσει την «Έρευνα» και πριν από έναν χρόνο περίπου.



Ξεκίνησε το «οδοιπορικό» στα «κουφάρια» και στις εναπομείνασες επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ.

Την ίδια ώρα, πάντως, δημοσιογράφος και τεχνικοί της δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής του MEGA διεξάγουν την αντίστοιχη έρευνα σε περιοχές της Βουλγαρίας, επιχειρώντας να διαπιστώσουν ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των κατοίκων της γειτονικής χώρας, τι έχει συμβεί με τις ελληνικές επιχειρήσεις από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη που έχουν μετακομίσει εκεί, για ποιους λόγους πήραν τη συγκεκριμένη απόφαση και ποιες οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου στην αποβιομηχάνιση της δικής μας περιοχής.

Αφορμή για να διεξαχθεί η συγκεκριμένη έρευνα από την εκπομπή του κ. Παύλου Τσίμα κατέστη ο εκτενής διάλογος, που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες για το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα, όπως επίσης και οι πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, στις οποίες γίνεται σύγκριση των μισθών που ισχύουν στη χώρα μας με αντιστοίχους χωρών, όπως η Πορτογαλία και η Κροατία.


Η ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής παράδειγμα αποτυχίας του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας τα τελευταία 15 χρόνια

Από τις πόλεις της Θράκης, πάντως, επιλέχθηκε το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών να λάβει χώρα στην Κομοτηνή και ειδικότερα στην Βιομηχανική Περιοχή, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον κ. Ζαφειρόπουλο ως ένα «παράδειγμα αποτυχίας του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας τα τελευταία 15 χρόνια». Το παράδειγμα της Κομοτηνής και της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει επιλεχθεί επειδή διαπιστώθηκε από δημοσιεύματα του τοπικού και του αθηναϊκού τύπου ότι πρόκειται για μια περιοχή που εκπέμπει SOS και έχει έναν υψηλό δείκτη ανεργίας. «Προσπαθούμε να διερευνήσουμε τι πήγε στραβά με αυτές τις επιχειρήσεις που πολλοί τις ονομάζουν κρατικοδίαιτες», κατέληξε.

 
Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/