Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Επίκαιρη ερώτηση για τις απολύσεις στο εργοστάσιο της Σέλμαν

Κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Θ. Ιγνατιάδη με εκτενή αναφορά σε όσα συμβαίνουν στην Κομοτηνή
                                 ΠΟΤΕ ΘΑ
                           ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ
                       ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ;

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θόδωρος Ιγνατιάδης, κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς, αναφορικά με τις απολύσεις στο εργοστάσιο ΣΕΛΜΑΝ του ομίλου ALFAWOODS.

Η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί την Δευτέρα 02.04.2012


Θέμα: Να σταματήσουν οι απολύσεις στο εργοστάσιο ΣΕΛΜΑΝ του ομίλου ALFAWOODS και να επαναπροσληφθούν άμεσα οι απολυμένοι


Στη ΒΙ.ΠΕ. της Κομοτηνής, μια περιοχή της χώρας που πλήττεται από ιδιαίτερα υψηλή ανεργία που ξεπερνά το 40%, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΣΕΛΜΑΝ, μια σύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής προϊόντων ξύλου, βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Η μεγάλη αυτή επίθεση στο δικαίωμα της εργασίας έχει προκαλέσει την οργή των εργαζομένων και γενικότερα του λαού της περιοχής.

Ο όμιλος ALFAWOODS μέσω της εταιρίας ΣΕΛΜΑΝ προχωρά σε μείωση προσωπικού με απολύσεις, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση. Ο όμιλος ALFAWOODS μονοπωλεί την επεξεργασία και πώληση ξύλου, με πολλές εργοστασιακές μονάδες στην Ελλάδα και βιομηχανικό συγκρότημα στη Βουλγαρία.

Μέσα στο 2011 έγιναν ήδη 50 απολύσεις δηλαδή 35% μείωση προσωπικού στην Κομοτηνή και τώρα η εταιρία ανακοίνωσε περεταίρω μείωση του κατά 50% και παράλληλη πρόθεση για μείωση αποδοχών στους υπόλοιπους, με κίνδυνο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, πλήρους αδυναμίας λειτουργίας της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για επικείμενες απολύσεις και στο άλλο εργοστάσιο του ομίλου στην Κομοτηνή της ΧΑΤΖΗΛΟΥΚΑΣ ΑΒΕΤΕ.

Οι απολύσεις αυτές προστίθενται σε άλλες 360 που έκανε ο όμιλος στο εργοστάσιο του στο Βασιλικό Ευβοίας.

Να σημειωθεί δε ότι ο όμιλος έχει επιδοτηθεί με χρήματα του ελληνικού λαού με 44 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου για τις επενδύσεις του στην Κομοτηνή ύψους 88 εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον με επιδότηση επιτοκίου για 10 χρόνια που παρατάθηκε για άλλα 5 χρόνια. Με βάση αυτή την επιδότηση δεσμεύονταν να έχει 133 άτομα προσωπικό, τώρα έχει 110 και κάνει απολύσεις.

Σημειώνουμε επίσης ότι και σε άλλα εργοστάσια του ομίλου εξελίσσεται η αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας με αλλαγή συμβάσεων, εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας, υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών κ.ά.

Είναι φανερό ότι η εργοδοσία αξιοποιεί τόσο το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τώρα η συγκυβέρνηση για τις απολύσεις, όσο και την γενικότερη πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την επίθεση κατά των εργαζομένων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να σταματήσουν οι απολύσεις στο εργοστάσιο ΣΕΛΜΑΝ του ομίλου ALFAWOODS και να επαναπροσληφθούν άμεσα οι απολυμένοι και γενικότερα για την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο μονοπωλιακός όμιλος της ALFAWOODS κατά του δικαιώματος της εργασίας.


Ο βουλευτής
Θεόδωρος Ιγνατιάδης

.