Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

H Όλγα Ρενταρή γράφει για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ
ΠΑΣΟΚ ΕΒΡΟΥ

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ

Σήμερα η διεθνής κρίση- δημιούργημα των τραπεζιτών-επενδυτών-κερδοσκόπων- έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων και πλήττει πιο έντονα τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας τα οποία ωθεί σε βαθύτερη φτώχεια.

Οι γυναίκες , ο πιο αδύναμος κρίκος της κοινωνίας μας, λόγω της πολυπλοκότητας του ρόλου τους καθημερινά σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. . Η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος, η κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, η αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων, η υψηλή ανεργία, η υποαπασχόληση, η απλήρωτη εργασία έχουν ως πρώτα θύματα τις γυναίκες.

Πέραν του γεγονότος ότι επιφορτίζονται τα καθημερινά άγχη του άνεργου συζύγου, την ψυχολογική στήριξη των παιδιών που ψάχνουν απεγνωσμένα μία θέση στην αγορά εργασίας, την φροντίδα των μικρών παιδιών και ηλικιωμένων γονιών τους, οι γυναίκες έχουν να αντιπαλέψουν την ακρίβεια, τα δάνεια, τα δίδακτρα, τον φόβο και την αβεβαιότητα του αύριο, τους αυξημένους φόρους, τις δαπάνες που δεν ανταποκρίνονται σε τακτικές και ασφαλείς αποδοχές.

Η παγίδα της φτώχειας αιωρείται πάνω από τα κεφάλια των γυναικών με κίνδυνο να χάσουν όχι μόνον όσα με σκληρούς αγώνες κατέκτησαν αλλά και τις αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκαν οι κατακτήσεις τους. Τα τεράστια βήματα που έγιναν για την εξασφάλιση της ισότητας των φύλων στην εργασία την μόρφωση, την κοινωνική ζωή δεν πρέπει να θυσιασθούν στο βωμό της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Η ύφεση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία δικαιολογία για να στείλει τις γυναίκες πίσω στην κουζίνα και δεν πρέπει η κοινωνία να στερηθεί από τις ζωτικές ικανότητες των γυναικών στην πορεία της προς την ανάκαμψη. Άλλωστε, οι γυναίκες είναι φορείς θετικής κοινωνικής αλλαγής και πρωτοπόρες στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην διεκδίκηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο συμβολικός εορτασμός της μέρας της γυναίκας στις 8 του Μάρτη, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, υπενθυμίζει σε κάθε δημοκρατική κοινωνία την ανάγκη να επικαιροποιήσει τις αρχές της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης για να προστατέψει τις γυναίκες σε αυτή την νέα πραγματικότητα, διευρύνοντας το πλαίσιο των θεσμικών κατακτήσεων με πολιτικές για την απρόσκοπτη ανάδειξη των ικανοτήτων και ταλέντων τους.. Το στοίχημα του μέλλοντος να καταφέρεις να αξιοποιείς όλο το ανθρώπινο δυναμικό για την παραγωγή κοινωνικού πλούτου και την υπέρβαση κρίσεων με τον μόνο πόρο που παραμένει ανεξάντλητος και ετοιμοπόλεμος με την ευρηματικότητά του.

.