Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Οξεία επίθεση Ξυνίδη σε Κοντό και Παυλίδη

Την αντίδραση του αν. υπουργού Ανάπτυξης προκάλεσαν οι κατηγορίες και οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από τον βουλευτή της ΝΔ για το διαγωνισμό των Γεωθερμικών Πεδίων αλλά και η "γκάφα" του πρώην νομάρχη για την "Φωνή της Αμερικής"
       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

"Από προχτές έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου μια σειρά δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο, τα οποία βάλουν κατά των διαδικασιών έρευνας και διαχείρισης του γεωθερμικού πεδίου του Νέστου. Μάλιστα είναι κοινώς γνωστό ότι το σύνολο των δημοσιευμάτων έχουν ως σημείο αναφοράς στην κριτική τους, την τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Α. Κοντού στην αρμόδια επιτροπή της βουλής στην οποία ήρθε προς ενημέρωση το σχέδιο της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.

Η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση της γεωθερμίας αποτέλεσε για τον Νομό μας διαρκές αίτημα που το υιοθέτησαν και αγωνίστηκαν για αυτό με πάθος τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, θέτοντας το ως απόλυτη προτεραιότητα για την Ξάνθη την εποχή που ο κ. Κοντός ως αρμόδιος υπουργός έκλεινε το ένα μετά το άλλο τα συνεταιριστικά εργοστάσια αποδυναμώνοντας με κάθε δυνατό τρόπο την παραγωγική βάση του Νομού. Στην κατεύθυνση αυτή δύο μεγάλες πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν από τις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου και ειδικότερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ.

Η πρώτη (Ν.4001/2011 άρθρο 180) δίνει το δικαίωμα κατάτμησης των ήδη βεβαιωμένων γεωθερμικών πεδίων επιτρέποντας τη μίσθωση γεώτρησης και την υλοποίηση ιδιωτικών υποδομών προσφέροντας έτσι ευελιξία στην διαδικασία αξιοποίησης του δυναμικού. Ενδεικτικό των παραπάνω είναι άλλωστε το γεγονός ότι σε πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της αποκεντρωμένης διοίκησης κατατέθηκαν 27 αιτήσεις ενδιαφερομένων για το σύνολο των Γεωθερμικών πεδίων της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ 4 από αυτές αφορούν στο πεδίο του Ερασμίου και 5 σε εκείνο της Κεσάνης.

Αλήθεια προς τί το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Κοντού όταν ο ίδιος και η ΝΔ καταψήφιζαν την συγκεκριμένη διάταξη στη εθνικό κοινοβούλιο;

Συμφωνεί ακόμη ο όψιμος υποστηρικτής των μικροκαλλιεργητών κ. Κοντός με την τοποθέτηση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ κ. Καλαφάτη ο οποίος στη συνεδρίαση στις 26-7-2011 δήλωνε καταψηφίζοντας το συγκεκριμένο άρθρο τότε ότι "διαφωνούμε, διότι σύμφωνα με αυτές αποκλείετε την ενδεχόμενη έλευση μεγάλων επενδυτών, οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν μόνο αν το γεωθερμικό πεδίο ήταν ενιαίο προς εκμετάλλευση από την αρχή."

Η δεύτερη αφορά στην διενέργεια ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού το 2010 για την έρευνα και διαχείριση του μη ερευνημένου και βεβαιωμένου χώρου στο Δέλτα των ποταμών Νέστου και Έβρου στη Σαμοθράκη και τη νότια Χίο ενώ προσφάτως ανακοινώθηκε η διενέργεια αντίστοιχου διαγωνισμού για ακομή 4 περιοχές του Ελλαδικού χώρου. Ειδικότερα στην περιοχή μας αφορά το σύνολο του πεδινού τμήματος του Νέστου εξαιρώντας το ήδη βεβαιωμένο δυναμικό των πεδίων του Ερασμίου, της Κεσάνης και του Ερατεινού σε ότι αφορά στο νομό Καβάλας (Η διατύπωση με σαφήνεια επαναλαμβάνεται τόσο στο κείμενο του διαγωνισμού όσο και στο σχέδιο του μισθωτήριου συμβολαίου). Ο διαγωνισμός συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων εταιριών κρίθηκε γόνιμος και κατέληξε στην ανακήρυξη αναδόχου ο οποίος ειδικά για τον κάμπο του Νέστου έχει προβλέψει επενδύσεις της τάξης των 71 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει πλέον οριστικά το θέμα της διερεύνησης του συνόλου του γεωθερμικού δυναμικού της περιοχής μας και τίθενται οι βάσεις, εφόσον βεβαίως οι μελέτες το αποδείξουν, ακόμη και για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύοντας στην περίπτωση αυτή τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και την ανταγωνιστική του θέση. Για τους γνώστες των θεμάτων της γεωθερμίας άλλωστε αυτό θα σημαίνει περισσότερη και φθηνότερη διαθέσιμη ενέργεια για την υλοποίηση συνδυαστικών δράσεων και ειδικότερα δράσεων που συμβάλουν στην ανταγωνιστική αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας.

Αναρωτιέμαι αλήθεια τί θέλει να πει ο κ. Κοντός αφήνοντας ερωτηματικά για το ύψος της προσφοράς του πλειοδότη; Θα αισθανόταν άραγε πιο σίγουρος εάν είχε επιλεγεί κάποιος μειοδότης; Μήπως τότε θα σήκωνε το λάβαρο των καταγγελιών περί διαφθοράς και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας;

Από σκοπιμότητα ή από απλή αγνοία συνεχίζει να αναφέρεται στην στο βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό Ερασμίου και Κεσάνης το οποίο όπως αναφέρεται σε όλα τα κείμενα αλλά και στην πρώτη σελίδα της σύμβασης που έχει στη διάθεσή του εξαιρείται του διαγωνισμού;

Πώς ακριβώς οραματίζεται την αξιοποίηση του γεωθερμικού πλούτου της χώρας χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις σε μία εποχή όπου οι δημόσιες επενδύσεις θα είναι περιορισμένες;

Δυστυχώς για άλλη μια φορά στον βωμό της εξυπηρέτησης των μικροπολιτικών του φιλοδοξιών ο κ. Κοντός δείχνει ότι είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα και όλα ακόμη και όταν είναι προφανές ότι κριτική που ασκεί στοχοποιεί διαδικασίες που ανοίγουν προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο.

Τέλος δεν μπορώ να περάσω δίχως σχολιασμό την χθεσινή καταγγελία του κ. Παυλίδη ο οποίος ανακάλυψε την εξαγορά του ακινήτου της Φωνής της Αμερικής άκουσον, άκουσον από το ακίνητο που φιλοξένησε το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο κατά την διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων που βρίσκεται στην λίστα των πρώτων ακινήτων που διαθέτει προς αξιοποίηση το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Ανακάλυψε δηλαδή ο κ. Παυλίδης την εξαγορά ακινήτου από ακίνητο!!!!

Ειλικρινά δεν γνωρίζω πως οραματίζεται ο κ. Σαμαράς να πυροδοτήσει την ανάπτυξη στη χώρα σε κάθε περίπτωση πάντως να χαίρεται τους πυροκροτητές του, τους κυρίους Παυλίδη και Κοντό, στην Ξάνθη."

.