Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων αναστατώνουν την Κομοτηνή

Διαδοχικές πυρκαγιές κατέστρεψαν μηχανές μικρού και μεγάλου κυβισμού σε όλη την πόλη, χωρίς να προκύπτουν άλλα στοιχεία
Σε παρανοϊκό δράστη αποδίδονται οι ενέργειες, που «χτυπάει» βραδινές ώρες σε δίκυκλα που βρίσκονται σε πυλωτές οικοδομών
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων, με στόχο μοτοσικλέτες, μικρού ή μεγάλου κυβισμού, σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε κεντρικές συνοικίες της Κομοτηνής, αναστατώνοντας όχι μόνο την ηρεμία των κατοίκων, αλλά και της πυροσβεστικής που τρέχει και δεν προλαβαίνει να σβήνει πυρκαγιές, και της αστυνομίας που έχει επιδοθεί στο κυνήγι των δραστών.

Οι επιθέσεις ξεκινούν από τα ξημερώματα της Παρασκευής 30 Μαρτίου, οπότε και έγινε γνωστό το πρώτο περιστατικό και ξεκινάει το «γαϊτανάκι» των εμπρησμών. Ο «Χ» στην έκδοση της 31ης Μαρτίου κατέγραψε την πρώτη φωτιά, που έδωσε το έναυσμα σε ένα κύκλο επιθέσεων που φτάνουν μέχρι και την Κυριακή 1η Απριλίου. Συνολικά σε τρεις διαδοχικές μέρες προκλήθηκαν τέσσερις πυρκαγιές στις οδούς Θεοδοσίου Νούλια, Ιωακείμ Γ., Ανδρέου Δημήτριου και Λυσίου.


Παρανάλωμα του πυρός έγινε μία μηχανή 1.000 κυβικών και αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ


ΣΤΟΧΟΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΜΙΚΡΟΥ Ή ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΥΒΙΣΜΟΥ

Οι επιθέσεις αυτές συνιστούν ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της πόλης γι’ αυτό και προς το παρόν οι πληροφορίες από πλευράς Αρχών διοχετεύονται με φειδώ. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο δράστης ή οι δράστες δρουν μεταμεσονύχτιες ώρες και «χτυπούν» μηχανές που βρίσκονται σταθμευμένες σε πυλωτές οικοδομών.

Η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 3.05 τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής σε πυλωτή οικοδομής στην οδό Θεοδοσίου Νούλια πίσω από το 3ο Γενικό Λύκειο. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από σταθμευμένη μηχανή, αλλά γρήγορα επεκτάθηκε σε παρακείμενα οχήματα, με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς μία ακόμα μηχανή και να προκληθούν ζημιές σε δύο ακόμα αυτοκίνητα.

Την ίδια ώρα και ενώ η πυροσβεστική προχωρούσε στην κατάσβεση της φωτιάς στην Θ. Νούλια, δόθηκε σήμα για δεύτερη πυρκαγιά, σε κάδο απορριμμάτων πίσω από το δημοτικό στάδιο της πόλης.

ΕΘΕΑΘΗ ΥΠΟΠΤΟ ΟΧΗΜΑ

Ούτε ένα 24ωρο μετά τις δύο ταυτόχρονες αυτές φωτιές, η πυροσβεστική υπηρεσία Κομοτηνής δέχεται δύο τηλεφωνήματα με διαφορά μερικών ωρών για να παρέμβει στην κατάσβεση πυρκαγιών σε κεντρικές γειτονιές της πόλης. Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στις 00.15 τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου και αφορούσε μηχανάκι μικρού κυβισμού στην οδό Λυσίου στον αριθμό 13.

Η πυροσβεστική επενέβη άμεσα με ένα όχημα και δύο άνδρες και πρόλαβε την επέκταση της πυρκαγιάς σε διπλανά οχήματα. Βέβαια η φωτιά είχε σα συνέπεια την ολοκληρωτική καταστροφή της μηχανής, αλλά και την πρόκληση αναστάτωσης στους περίοικους. Ήταν λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα όταν τα κουδούνια ορισμένων διαμερισμάτων ήχησαν και οι ένοικοι αντιλήφθηκαν ότι κάτω ακριβώς από τα πατώματα των σπιτιών τους καίγεται ένα μηχανάκι.

Εκτεταμένες ζημιές στην πυλωτή πολυκατοικίας και στα μπαλκόνια του πρώτου ορόφου


ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΠΙΘΑΝΟΥ ΔΡΑΣΤΗ

Μερικοί πετάχτηκαν στα μπαλκόνια τους προκειμένου να διαπιστώσουν τι συμβαίνει και τότε ήταν που πρόλαβαν να δουν έναν ύποπτο όχημα να απομακρύνεται από το σημείο. Οι μαρτυρίες περί ύποπτου οχήματος συγκεκριμένου χρώματος, όπως διατυπώθηκαν στο «Χ», έδωσε την αφορμή σε πολίτες να ερευνήσουν γύρω από το σημείο, όπου προκλήθηκε η φωτιά. Το όχημα του πιθανού δράστη της εμπρηστικής επίθεσης εντοπίστηκε και καταδιώχτηκε. Βέβαια ο φόβος ότι μπορεί ο εμπρηστής να είναι επικίνδυνος και η πιθανότητα ότι ίσως το αυτοκίνητο που καταδιώκεται να μην ανήκει στο δράστη, έκανε τον πολίτη να σταματήσει την έρευνα και να αφήσει την αστυνομία, της οποίας είναι και δουλειά, να συνεχίσει την έρευνα για τον εντοπισμό.

Ένα μηχανάκι 50 κυβικών κατεστραμμένο και ζημιές στην πυλωτή της οικοδομής ήταν το αποτέλεσμα της φωτιάς στην οδό Λυσίου


ΚΑΗΚΕ ΜΗΧΑΝΗ ΑΞΙΑΣ 7.000 ΕΥΡΩ

Το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 10.15 γίνεται το δεύτερο τηλεφώνημα στην πυροσβεστική υπηρεσία Κομοτηνής, που αναφέρει ότι καίγεται έναν μηχανάκι μικρού κυβισμού στην οδό Ιωακείμ Γ. κάθετη στην Α. Σούζου, κοντά στο δημαρχιακό μέγαρο. Στο σημείο καταφθάνει έναν όχημα με τρία πυροσβέστες, οι οποίοι καταφέρνουν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στις 22.35.

Το τέταρτο και τελευταίο, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, συμβάν σημειώνεται τα ξημερώματα της Κυριακής 1η Απριλίου. Στις 1.10 τα ξημερώματα εκδηλώνεται η πυρκαγιά σε μηχανή μεγάλου κυβισμού αξίας περίπου 7.000 ευρώ στην οδό Ανδρέου Δημήτριου απέναντι από την Τσανάκλειο. Και πάλι η φωτιά ξεκινά σε μηχανή που βρίσκεται σταθμευμένη σε πυλωτή οικοδομής.

Στην περίπτωση αυτή η μηχανή ανήκει σε ένοικο διπλανής πολυκατοικίας, που άφηνε τις νυχτερινές κυρίως ώρες το όχημα του στην πυλωτή για να το προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες ή διάφορους επιτήδειους. Η φλόγες κατέστρεψαν ολοσχερώς τη μηχανή μεγάλης αξίας, ενώ προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στην πυλωτή και στα μπαλκόνια του πρώτου ορόφου.

Ένα πυροσβεστικό όχημα με τρις άνδρες έκανε την κατάσβεση εντός μισής ώρας. Πάντως από την επομένη της πυρκαγιάς ξεκίνησε η εκτίμηση των καταστροφών από τους ενοίκους, ενώ κλήθηκαν συνεργεία για να υπολογίσουν πόσο θα στοιχίσει η αποκατάσταση.


ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Οι διαδοχικές εμπρηστικές επιθέσεις προβληματίζουν τις πυροσβεστικές και αστυνομικές Αρχές, που διενεργούν τις προανακρίσεις και προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες, ώστε να ανακαλύψουν τον άγνωστο εμπρηστή και να ανακόψουν τη δράση του. Αστυνομικές πάντως πηγές αναφέρουν ότι κανένα μέχρι στιγμής στοιχείο δεν έχει προκύψει που να συνδέει μεταξύ τους τους ιδιοκτήτες των δίκυκλων οχημάτων. Ακόμα και η επαγγελματική τους δράση δεν αποδεικνύει κάποια σχέση, αφού οι αναφορές μιλούν για φοιτητή, επαγγελματία και υπάλληλο δημόσιας υπηρεσίας.

Οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και επιδιώκουν στον γρήγορο εντοπισμό του δράστη. Μέχρι τότε και οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τα μάτια και τα αφτιά τους ανοιχτά και σε περίπτωση που αντιληφθούν οτιδήποτε να το καταγγείλουν, ώστε να σπάσει αυτός ο κύκλος των εμπρησμών, που προς το παρόν πλήττει περιουσίες, ώστε να μην πλήξει ενδεχομένως και κάποια ανθρώπινη ζωή.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/