Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Πότε θα είναι έτοιμος ο κάθετος άξονας Ψαθάδες-Αρδάνιο;

Συσκέψεις για αυτό το θέμα και αρκετά ακόμα πραγματοποίησαν στο Σουφλί και τους Ψαθάδες ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης και η αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γωγώ Νικολάου

   ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ


Συσκέψεις στο Σουφλί και στους Ψαθάδες πραγματοποίησαν χτες ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης και η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου – Μαυρανεζούλη.

Στο Σουφλί συζητήθηκε το αίτημα του Δήμου Σουφλίου για την μετατόπιση της σιδηροδρομικής γραμμής εκτός του αστικού ιστού της πόλης. Για το έργο έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ από την πλευρά του Δήμου Σουφλίου έχει λυθεί το θέμα των απαλλοτριώσεων και έχει γίνει η σχετική προκαταρκτική μελέτη. Σε ό,τι αφορά το θέμα υιοθέτησης του έργου από τον ΟΣΕ, οι εκπρόσωποί του στην εν λόγω σύσκεψη εκφράστηκαν θετικά. Τους συμμετέχοντες απασχόλησαν το χρονοδιάγραμμα του έργου, ο φορέας υλοποίησης και άλλα τεχνικά θέματα, όπως γεωτεχνικές και υδραυλικές μελέτες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Από την πλευρά της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. εκφράστηκε ο προβληματισμός ότι η μετατόπιση της σιδηροδρομικής γραμμής προς την περιφερειακή οδό ανατρέπει την υπάρχουσα προς εκτέλεση μελέτη των ανισόπεδων κόμβων. Επί του θέματος ο Δήμος Σουφλίου δια του μελετητή του διαβεβαίωσε ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα. Αυτό που αναμένεται πλέον είναι η επίσημη απάντηση υιοθέτησης του έργου από την ηγεσία του ΟΣΕ και η διαγωνιστική διαδικασία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Βουλευτής Έβρου Ελένη Τσιαούση, ο Δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Σουφλίου Ιωάννης Καλιούνης, ο Αντιδήμαρχος Σουφλίου Χρήστος Καραγιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Γεώργιος Ούστογλου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Σταύρος Βαβίας, Μαρία Γκουγκουσκίδου, Γιάννης Κανελάκης, εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής της ΠΑΜΘ, του ΟΣΕ, της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ δήλωσε σχετικά «Η πολιτική δέσμευση, η κοινωνική και αναπτυξιακή αναγκαιότητα για ένα διαχρονικό αίτημα του Δήμου Σουφλίου έχει καταγραφεί και δρομολογηθεί, όπως δείχνει η σημερινή σύσκεψη. Συντεταγμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες εργαζόμαστε προκειμένου ένα άλλο μεγάλο αναπτυξιακό έργο στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου να ωριμάσει και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Εγώ, ως Περιφερειάρχης ΑΜΘ, δεσμεύομαι να χρηματοδοτήσω την κατασκευή όλου αυτού του έργου από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Έχουμε ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα, να τρέξουν η μελετητική ωρίμανση, συντεταγμένα να πάρουμε όλες τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις και μέχρι το τέλος του έτους να πάμε στη διαγωνιστική διαδικασία.»

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον οικισμό των Ψαθάδων όπου επέβλεψαν τις εργασίες κατασκευής του τμήματος Μάνδρα – Ψαθάδες του οδικού άξονα Αρδάνιο – Ορμένιο, οι οποίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Γιαννακίδης στις δηλώσεις του είπε «Ο δρόμος καρμανιόλα, ένα διαχρονικό πρόβλημα που δυστυχώς η παρουσία και η εξέλιξή του ήταν ταυτοποιημένο με απώλεια ανθρώπινων ζωών, είναι σε διαδικασία κατασκευής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα σε ένα περίπου τρίμηνο από σήμερα το τμήμα αυτό θα δοθεί σε κυκλοφορία και ο στόχος είναι μες το καλοκαίρι να ολοκληρωθεί και να δοθεί σε χρήση προς τους συμπολίτες μας και η παράκαμψη των Λαβάρων. Θεωρώ ότι σε 14 μήνες από σήμερα όλο το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχουμε έναν κάθετο άξονα ευρωπαϊκών προδιαγραφών που θα παρέχει στους συμπολίτες μας ασφάλεια. Θέλω να δηλώσω ότι συντεταγμένα με την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, με την κα Νικολάου, προσπαθούμε μεγάλα έργα, στόχοι αναπτυξιακοί, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα να τα υλοποιήσουμε.»

Η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου δήλωσε σχετικά «Σήμερα είμαστε εδώ για να δούμε την υλοποίηση ενός έργου σημαντικού για την κοινωνία του Έβρου. Ένα έργο που στοίχισε ανθρώπινες ζωές και ελπίζουμε σύντομα να αποτελεί παρελθόν. Γίνεται προσπάθεια από όλους να δοθεί στην κυκλοφορία όσο γίνεται πιο γρήγορα. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου δόθηκε από τον Περιφερειάρχη. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έχουμε άλλα προβλήματα. Όσο για τη δυσκολία που έχει το οδικό δίκτυο, μέσα στην επόμενη εβδομάδα το οδόστρωμα, που πραγματικά παρουσιάζει προβλήματα, θα αποκατασταθεί ούτως ώστε να μπορούμε να ταξιδέψουμε με ασφάλεια κατά τις ημέρες των εορτών.»

.